Online General Knowledge Quizzes

 

Online General Knowledge Quizzes

 

General Knowledge Quiz Questions

1. The process of creation of money by commercial banks is called:
Answer: Creation of credit.

2. The jelly-like substance that makes up most of a cell is the:
Answer: Cytoplasm.

3. Communications Systems are also called:
Answer: Media.

4. The change of state from a liquid to a gas is called:
Answer: Evaporation.

5. China accused the Soviet Union of betraying Communism and being secretly allied with whom?
Answer: United States.

6. Weathering by abrasion occurs by agents such as:
Answer: Wind and water.

7. The Muslim prophet who is named Johanan in the Bible:
Answer: Yahya Nabi.

8. Forces can change the:
Answer: Speed, direction or shape of an object.

9. A Cabriole leg has S-shaped curves and it ends with a:
Answer: Decorative foot.

10. How long is the appointed term of office of the secretary general of the United Nations?
Answer: Five years.

11. Earth scientists believe that volcanic mountains originate from:
Answer: Mantle plume.

12. What is the sticky wax obtained from sheep?
Answer: Lanolin.

13. Brachiopods belong to which era?
Answer: Paleozoic era.

14. Who was the first person to reach the North Pole?
Answer: Robert Peary.

15. How much was the weight of an Australopithecus afarensis?
Answer: About 60 pounds (27 kg).

16. What product accounts for about 90% of Nigeria’s export earnings?
Answer: Oil.

17. Who was Johannes Gutenberg?
Answer: German goldsmith.

18. Where do the following occur? ‘Winter is come and gone, But grief returns with the revolving year’:
Answer: In Tennyson’s, ‘In Memoriam’.

19. Which type of land cover covers the greatest area on the earth?
Answer: Forest/Woodland.

20. Who is the ruler of the sign Leo?
Answer: Sun.

 

Online General Knowledge Quizzes

 

21. In which Australian state is the Cape York Peninsula located?
Answer: Queensland.

22. What is called a prime mover with the help of which heat energy obtained from the fuel is converted into mechanical energy?
Answer: Engine.

23. Which Australian state calls itself the “State of Excitement” and “The Golden State?”
Answer: Western Australia.

24. Name of capital of Kapilavastu?
Answer: Lumbini.

25. Which former French colony was the first to achieve independence in Sub-Saharan Africa in 1958?
Answer: Guinea.

26. In music what does the term “Pizzicato” mean?
Answer: The playing, by plucking with the fingers, of an instrument which is normally played with a bow.

27. According to the Father Christmas World Congress held in 2003, where is Santa Claus’ home?
Answer: Greenland.

28. Which animals are thought to have given rise to the belief in mermaids?
Answer: Seals/ dugongs.

29. In which part of Sudan is the Darfur region?
Answer: West.

30. Which document was drawn up and unveiled by John Major in 1991 in an effort to raise standards for consumers and improve public services?
Answer: The Citizen’s Charter.

31. Which Pacific entity is farthest north?
Answer: Northern Mariana Islands.

32. Name the sea which is north of Bering Strait between Asia and North America, which is a part of the Arctic ocean:
Answer: Chukchi sea.

33. A country that is divided into 22 administrative regions and subdivided into 95 departments is:
Answer: France.

34. Consensuses the basic characteristic of:
Answer: Social living.

35. All these countries have coastline on the Arabian Sea except?
Answer: Afghanistan.

36. The purpose of science is to produce:
Answer: Knowledge.

37. What French town was the scene of history’s greatest military evacuation?
Answer: Dunkirk.

38. ‘Small is beautiful’ was written by:
Answer: E. F. Schumacher.

39. The alcohol found in wine, beer and liquor is known as grain alcohol or:
Answer: Ethanol.

40. What were the most important civilizations which flourished in Mesopotamia?
Answer: Sumerians, Akkadians, Babylonians, Assyrians and Chaldeans.

41. What is the most densely populated U.S. state?
Answer: New Jersey.

 

Read more General Knowledge Questions