105 Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

General Knowledge Online Quiz Questions about Food

 

BAKING AND BAKED GOODS – Food Quiz Questions and Answers Part 1

You may have a sweet tooth, but how much do you know about baking and baked goods? Test your knowledge with this quiz.

 

1) What type of custard is used to fill an éclair?

Answer: crème pâtissière

Éclairs are filled with crème pâtissière, or pastry cream.

 

2) What is the main ingredient in meringue

Answer: eggs

Meringue is made by whipping egg whites with sugar.

 

3) Which of these “cakes” is not actually a cake?

Answer: cheesecake

Cheesecake is more of a pie than a cake.

 

4) What is a fougasse?

Answer: a type of bread

Fougasse is a type of bread that is shaped to resemble an ear of wheat.

 

5) How many cups are in a pint?

Answer: 2

There are 2 cups in a pint.

 

6) Which of these grains does not contain gluten?

Answer: buckwheat

Despite its name, buckwheat is not actually related to wheat. It contains no gluten.

 

7) What is blind baking?

Answer: baking a crust without a filling

Blind baking refers to baking a pie crust or other pastry without any filling. The crust is often filled and then baked again briefly.

 

8) What is a snickerdoodle?

Answer: a type of cookie

A snickerdoodle is a type of sugar cookie that is rolled in cinnamon sugar.

 

WINE REGIONS AND VARIETIES: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 2

Are you a wine enthusiast? Test your knowledge with this quiz.

 

9) Chablis is a sweet red wine. True or False?

Answer: False

Chablis, which originated in France, is a dry white wine.

 

10) The wine-producing region of Barossa Valley is located in California, United States. True or False?

Answer: False

Barossa Valley is located in Australia.

 

11) France is known for its Chianti wines. True or False?

Answer: False

The famed Chianti wine zones are located in Tuscany, Italy.

 

12) Vitis vinifera is the principal wine-producing plant. True or False?

Answer: True

Most of the world’s wine is made from varieties of the V. vinifera grape plant.

 

13) The wine-producing region of the Loire Valley is located in Australia. True or False?

Answer: False

The Loire Valley is located in France.

 

14) Bordeaux wines are named for the region in France from which they originate. True or False?

Answer: True

Bordeaux wines are named after the Bordeaux region, which is located in southwestern France.

 

15) The wine-producing region of Napa Valley is located in California, U.S. True or False?

Answer: True

Napa Valley is located in west-central California.

 

16) The Rhône region in France is known for its crisp white wines. True or False?

Answer: False

Rhône wines are not known for being crisp white wines. The Rhône region, in southeastern France, produces mostly strong, full-bodied red wines from the Syrah grape.

 

17) Sherry is a type of fortified wine. True or False?

Answer: True

Sherry is a fortified wine that originated in Spain.

 

18) Port originated in Italy. True or False?

Answer: False

Port (a sweet fortified wine) is named for the town of Porto in the Douro region of northern Portugal.

 

19) Prosecco is a sparkling wine. True or False?

Answer: True

Prosecco is a sparkling white wine made in Italy.

 

20) The wine-producing region of Champagne is located in France. True or False?

Answer: True

Champagne, known for the sparkling wine to which it gives its name, is located in northeastern France.

 

CHOCOLATE – Food Quiz Questions and Answers Part 3

What do you know about that delicious treat we call chocolate? Take this quiz to find out.

 

21) The Mayan and Aztec peoples used cocoa beans not only to make a delicious beverage but also as:

Answer: currency

Cocoa beans were extremely valuable and were used as currency in Aztec and Mayan society.

 

22) How does chocolate grow?

Answer: on trees

Chocolate is made from beans that grow on cocoa trees.

 

23) About when did people begin to consume chocolate in solid form, as opposed to only in liquid form?

Answer: 1850s

In 1847 the Englishman Joseph Fry discovered a way to combine cocoa butter, cocoa powder, and sugar into a paste thick enough to be pressed into a mold, thereby producing the world’s first chocolate bar.

 

24) Which European country was the first to enjoy chocolate?

Answer: Spain

Cocoa beans went first to Spain, possibly with the Spanish explorer Hernán Cortés, who would have taken them back from his travels to Mexico in the 1520s.

 

25) In about the late 17th century, what ingredient did people start adding to drinking chocolate?

Answer: milk

People began to drink chocolate with milk, an idea that originated with British doctor Sir Hans Sloane, who believed it offered much-needed added nutrition.

 

26) The first European chocolate shop opened in what city in 1657?

Answer: London

The first chocolate house, which was like a café, was opened by a Frenchman in London in 1657.

 

27) What type of chocolate was Nestlé the first, in 1930, to manufacture?

Answer: white chocolate

Nestlé was the first company to produce white chocolate.

 

28) Xocolatl, the Aztec Nahuatl word from which we get the word chocolate, translates to:

Answer: bitter water

Xocolatl translates to “bitter water.” The original drinking chocolate made by the Mayan and Aztec peoples was unsweetened.

 

29) It is commonly held that which explorer took chocolate back with him to Europe?

Answer: Hernán Cortés

After his travels throughout Mexico, Cortés took cocoa beans and the means to make drinking chocolate back to Spain with him, where it was kept quiet for about a century before its virtues began spreading to other parts of Europe.

 

GRAINS AND PSEUDOGRAINS – Food Quiz Questions and Answers Part 4

Think you’ve got healthy eating figured out? Test your knowledge of grains and other healthy seeds with this quiz.

 

30) All true grains are grasses. True or False?

Answer: True

All true grains and cereals are members of the grass family, Poaceae.

 

31) Quinoa and amaranth are related. True or False?

Answer: True

The pseudograins amaranth and quinoa are both members of the family Amaranthaceae.

 

32) Bulgur is made of barley groats. True or False?

Answer: False

Bulgur is a form of dry cracked wheat.

 

33) Buckwheat is a true grain. True or False?

Answer: False

Buckwheat is a pseudograin in the family Polygonaceae.

 

34) Millets are true cereal grasses. True or False?

Answer: True

All millet plants are members of the grass family.

 

35) Sorghum syrup is a sweetener similar to honey. True or False?

Answer: True

Sorghum stalks can be processed into a syrupy sweetener.

 

WORLD DUMPLINGS – Food Quiz Questions and Answers Part 5

Do you think you know dumplings? See how many of them you can identify.

 

36) Which cooking method is never used in making dumplings?

Answer: Roasting

Dumplings are never roasted.

 

37) Which country invented the cropadeau, an oatmeal dumpling stuffed with haddock liver?

Answer: Scotland

Cropadeau is brought to you by the folks who invented haggis, the Scots.

 

38) What is the name of the dumpling that is panfried, ear-shaped, and a staple of Japanese restaurants?

Answer: Gyoza

Gyoza can be filled with vegetables, pork, or fish.

 

39) Which ingredient would you be unlikely to find in the Indian dumpling called samosa?

Answer: Beef

Samosas, which are often served with chutney and mint sauce, are typically vegetarian.

 

40) Khinkali is a kind of dumpling made in the land that brought us the names Shevardnadze and Shalikashvili. To which country is it native?

Answer: Georgia

Khinkali—stuffed with minced meat, onions, cumin, and chili—are native to Georgia and known throughout the Caucasus region.

 

41) What is the name of an Afghani dumpling filled with scallions or leeks and served with yogurt and a tomato-based sauce?

Answer: Aushak (ashak)

Aushak is a standard of Afghani cooking: scallion dumplings served on a bed of garlicky mint yogurt and topped with a tomato-based sauce.

 

42) Momoare popular dumplings where?

Answer: Nepal and Tibet

Momo are popular throughout the Himalayan region, including Nepal, Tibet, Bhutan, and northern India.

 

THIS OR THAT? ESPRESSO EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 6

Nowadays, ordering coffee can sometimes feel daunting. The sheer variety of drinks made with espresso could inspire someone to bring a cheat sheet to the café counter. See how well you know your local café’s espresso drink menu.

 

43) 1/4 espresso + 3/4 steamed milk + dab of milk foam

Answer: Caffe Latte

It’s a caffe latte!

 

44) 1/3 Espresso + 2/3 hot chocolate + dollop of whipped cream (optional)

Answer: Caffe Mocha

It’s a caffe mocha!

 

45) 1/3 espresso + 2/3 hot water

Answer: Americano

It’s an Americano!

 

46) 1 shot of Espresso + 1/2 as much steamed milk

Answer: Noisette

It’s a noisette!

 

47) 1 shot of Espresso + dollop of milk foam

Answer: Macchiato

It’s a macchiato!

 

48) 1 shot of Espresso + 1 scoop ice cream

Answer: Affogato

It’s an affogato!

 

49) 2/3 Espresso + 1/3 warm milk

C Answer: ortado

It’s a cortado!

 

50) 1/4 Espresso + 3/4 drip coffee

Answer: Red Eye

It’s a red eye!

 

51) 1/2 Espresso + 1/2 steamed half & half

Answer: Breve

It’s a breve!

 

52) 1/3 espresso + 1/3 steamed milk + 1/3 milk foam

Answer: Cappuccino

It’s a cappuccino!

 

ICE CREAM – Food Quiz Questions and Answers Part 7

I scream, you scream, we all scream when we check our scores for this quiz.

 

53) Gelato, a version of ice cream that contains very low butterfat, originates from what country?

Answer: Italy

Gelato originates from the Italian island of Sicily, and by statute must contain less than 3.5% butterfat in order to be sold in Italy as “gelato.”

 

54) The ice-cream cone originates from what American state?

Answer: Missouri

The ice-cream cone, portable and self-contained, originated at the 1904 World’s Fair in St. Louis, Missouri, U.S.

 

55) Which American president declared July to be National Ice Cream Month across America?

Answer: Ronald Reagan

In 1984, President Ronald Reagan designated July as National Ice Cream Month, recognizing that ice cream was a fun and nutritious food enjoyed by over 90 percent of the nation’s population.

 

56) In addition to butterfat, milk and sugar, French-type ice creams and custards specifically contain what added ingredient?

Answer: Egg

Frozen custard and French-type ice creams contain eggs in addition to the ingredients normally used in making ice cream.

 

57) Which famous explorer first introduced iced desserts into Europe?

Answer: Marco Polo

Marco Polo first brought descriptions of fruit ices to Europe after discovering them during his travels in China.

 

58) What food is often used as a substitute for ice cream in advertising photo shoots?

Answer: Mashed Potato

Mashed Potato is often used a substitute given that it can be dyed to look like ice cream, and also does not melt, making it an apt substitute in photo shoots.

 

59) In what part of the world would you find a frozen dairy dessert called kulfi?

Answer: India

Kulfi originates from the Indian subcontinent, and usually comes in flavors such as rose, mango, and pistachio.

 

60) In what year was the ice-cream soda invented?

Answer: 1874

The ice-cream soda was first invented in Philadelphia in 1874.

 

WINE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 8

Pour yourself a glass and test your knowledge of this favorite fermented beverage.

 

61) Wine was first produced no earlier than 2000 years ago. True or False?

Answer: False

The earliest evidence of wine (to date) was found in Georgia, and is estimated to be almost 8,000 years old.

 

62) Wine is especially suited to grow in colder weather, such as in the Arctic region. True or False?

Answer: False

Wine grows best in tropical or semi-tropical weather. Low winter temperatures may kill the vine or its fruitful buds.

 

63) Wines are usually aged in containers made of oak wood. True or False?

Answer: True

Wines are aged in wooden containers made of oak, allowing oxygen to enter and water and alcohol to escape. Extracts from the wood contribute to the flavor.

 

64) As of 2009, the United States produces more wine than Italy. True or False?

Answer: False

In 2009, Italy produced as much as 47,699 million hectoliters of wine, whereas the United States only produced 20,620.

 

65) Cork stoppers were first used to age wine in the 12th century. True or False?

Answer: False

Mass production of glass bottles and the invention of the cork stopper in the 17th century allowed wines to be aged for years in bottles, as opposed to wooden casks.

 

66) Sake, a Japanese wine, is made from fermenting large amounts of rice as opposed to grapes. True or False?

Answer: True

Sake is produced when special strains of rice are precisely milled to remove the outer layers, and are then fermented for 4 weeks.

 

67) The Greek god of wine was Demeter. True or False?

Answer: False

The Greek god of wine was actually named Dionysus, but was also commonly known as Bacchus, especially in Roman culture.

 

68) In making white wine, the juice is separated from the skin before fermentation. True or False?

Answer: True

When the juice of white grapes is processed or a white wine is desired, the juice is usually separated from the skins immediately after crushing in order to avoid undesirable color extraction.

 

WHAT IS IT? FRUITS AND VEGGIES EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 9

Is a watermelon a berry? What are the things on top of broccoli, anyway? Test your knowledge of fruits and vegetables.

 

69) Tomatoes are fruits. True or False?

Answer: TRUE

Although tomatoes are listed as vegetables for nutrition, they are fruits botanically.

 

70) A nectarine is a peach without fuzz. True or False?

Answer: TRUE

Nectarines and peaches are the same species; nectarines have a genetic variation that gives them smooth skin.

 

71) Asparagus is a:

Answer: Stem

Asparagus stalks are edible stems topped with modified, scale-like leaves.

 

72) Peanuts are root nodules. True or False?

Answer: FALSE

Peanuts are fruits that the plant matures underground.

 

73) A watermelon is a berry. True or False?

Answer: TRUE

Botanically, a berry is a fruit produced from a single flower with one ovary. A watermelon is thus a berry.

 

74) A potato is a:

Answer: Tuber

Potato tubers are modified stems that store starch.

 

75) A broccoli crown is topped with:

Answer: Flower buds

Broccoli is grown for its edible flower buds and stalk.

 

76) The “seeds” on the outside of a strawberry are actually fruits. True or False?

Answer: TRUE

The red part of a strawberry is called an accessory. The true fruits, each of which bears a single seed inside, are the “seeds” embedded on the outside of the flesh.

 

77) An orange is a fleshy ovary. True or False?

Answer: TRUE

Technically, all fruits are ovaries that protect the plant embryos (e.g., seeds).

 

78) A carrot is not a true root. True or False?

Answer: FALSE

A carrot is large taproot.

 

PIZZA: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 10

Fresh, frozen, delivered, or homemade, test your knowledge of pizza with this quiz. Our tip: Don’t take this quiz hungry.

 

79) The first pizzeria in New York City appeared in 1850. True or False?

Answer: False

The first pizzeria in New York City opened in 1905.

 

80) Chicago-style pizza is always deep dish. True or False?

Answer: False

While deep dish pizza is the better known of Chicago-style pizzas, Chicago also boasts a distinctive thin-crust style that is crispier than other styles of pizza.

 

81) The cheese most commonly used on pizza is provolone. True or False?

Answer: False

The most common pizza cheese is mozzarella.

 

82) Pizza Hut was founded in the 1950s. True or False?

Answer: True

The first Pizza Hut was opened in 1958.

 

83) Hawaiian style pizza comes from Hawaii. True or False?

Answer: False

Hawaiian pizza, which usually includes ham and pineapple as toppings, is claimed to have been created in Canada.

 

84) The first-ever internet purchase was a pizza. True or False?

Answer: True

The first internet purchase was a pizza from Pizza Hut in 1994.

 

CHEESE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 11

How much do you really know about cheese (aside from the fact that it’s delicious)? Test your knowledge with this quiz.

 

85) Ancient Greeks ate cheese. True or False?

Answer: True

The ancient Greeks and Romans knew and valued cheese, as did early people in northern Europe.

 

86) Cheese was not introduced to America until the 18th century. True or False?

Answer: False

In 1620, cheese and cows were part of the ship’s stores carried to North America by the Pilgrims on the Mayflower.

 

87) Pasteurizing milk makes cheese ripen faster. True or False?

Answer: False

Cheese produced from pasteurized milk ripens less rapidly and less extensively than most cheese made from raw or lightly heat-treated milk.

 

88) Rennet comes from a cow’s stomach. True or False?

Answer: False

Rennet is an enzymatic preparation that is usually obtained from the fourth stomach of calves.

 

89) There are only about two dozen types of cheese. True or False?

Answer: False

Hundreds of varieties of cheese are made throughout the world.

 

90) Paneer is a cheese from India and Bangladesh. True or False?

Answer: False

Paneer is a popular cheese of South Asia.

 

91) Macaroni and cheese was invented in the 20th century. True or False?

Answer: False

Recipes for macaroni and cheese-esque dishes can be found in medieval cookbooks!

 

92) Cheese has four basic ingredients. True or False?

Answer: False

Some cheeses require as little as two ingredients.

 

WALNUTS: True or False? Food Quiz Questions and Answers Part 12

Nuts about walnuts? Find out how much you really know.

 

93) Walnuts contain high levels of sodium. True or False?

Answer: False

Walnuts contain only trace amounts of sodium and are considered to be naturally sodium-free.

 

94) Walnuts have been proven to beneficial to cardiovascular health. True or False?

Answer: True

In study after study, walnuts have been shown to lower cholesterol and improve cardiovascular function.

 

95) Walnuts are a type of fruit known as a drupe. True or False?

Answer: True

Walnuts are a type of drupe, that is, a fruit in which the outer layer of the ovary wall is a thin skin, the middle layer is thick and usually fleshy (though sometimes tough, as in the almond, or fibrous, as in the coconut), and the inner layer, known as the pit, or putamen, is hard and stony. Other drupes besides walnuts include cherries, peaches, mangoes, and olives.

 

96) The English walnut is only grown in England. True or False?

Answer: False

The English walnut, cultivated for many years in England, is also grown elsewhere, including parts of North and South America. By the way, the English walnut did not originate in England. It’s actually from Persia, or what is now known as Iran; this is why the English walnut is also known as the Persian walnut.

 

97) Oregon is the largest producer of walnuts in the United States. True or False?

Answer: False

Not even close. California produces almost all of the commercial supply of walnuts in the United States.

 

98) Some walnut trees live for more than 200 years. True or False?

Answer: True

The black walnut grows slowly, maturing on good soils in about 150 years, and may have a life span of more than 250 years.

 

99) Walnuts are a good source of omega-3 fatty acids. True or False?

Answer: True

Walnuts are an excellent source of alpha-linolenic acid, an omega-3 fatty acid. They are also a good source of copper, magnesium, and phosphorous.

 

GENERAL FOOD KNOWLEDGE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 13

From coffee to hops, turn up the heat in this study of food.

 

100) Pasteurization is intended to make milk taste better. True or False?

Answer: False

Pasteurization helps eliminate potentially harmful microorganisms from milk without changing its structure or taste.

 

101) Ghee is a kind of goat cheese. True or False?

Answer: False

Ghee is clarified butter made from cow’s milk. It is popular in the cuisine of India and South Asia. Ghee is made by melting butter and removing the milk solids.

 

102) Roquefort is a kind of cheese. True or False?

Answer: True

Roquefort is a kind of cheese made from sheep’s milk.

 

103) The Jerusalem artichoke is a kind of sunflower. True or False?

Answer: True

The sunflower known as the Jerusalem artichoke is popular as a cooked vegetable in Europe.

 

104) Thomas Jefferson liked spaghetti. True or False?

Answer: True

In 1786 Thomas Jefferson brought back from Italy a die for making spaghetti so that he could serve pasta to his friends.

 

105) Coffee is a tropical plant. True or False?

Answer: True

Coffee is a tropical plant that requires ample rain and moderate temperatures. Coffee is grown within a belt extending around the world between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.

 

Check > Top 70 History Quiz Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.