Animal Quiz Questions – Tutor-Saliba https://www.tutor-saliba.net Knowledge is Everything Tue, 25 Feb 2020 11:05:39 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.4 https://www.tutor-saliba.net/wp-content/uploads/2020/02/cropped-Tutot-saliba-Logo-1-32x32.png Animal Quiz Questions – Tutor-Saliba https://www.tutor-saliba.net 32 32 172980208 111 Animal Quiz Questions and Answers https://www.tutor-saliba.net/animals-quiz-questions-and-answers/ https://www.tutor-saliba.net/animals-quiz-questions-and-answers/#respond Sun, 23 Feb 2020 05:26:30 +0000 https://www.tutor-saliba.net/?p=31 Animals Quiz Questions and Answers

Animal Quiz Questions and Answers   DOGS QUIZ – Animal Quiz Questions Part 1 Test your knowledge about dogs with this quiz.   1) There are 319 bones in a normal dog’s skeleton. True or False? Answer: True A dog born without a tail, or one whose tail has been removed, will have fewer.   […]

The post 111 Animal Quiz Questions and Answers appeared first on Tutor-Saliba.

]]>
Animals Quiz Questions and Answers

Animal Quiz Questions and Answers

Animal Quiz Questions and Answers

 

DOGS QUIZ – Animal Quiz Questions Part 1

Test your knowledge about dogs with this quiz.

 

1) There are 319 bones in a normal dog’s skeleton. True or False?

Answer: True

A dog born without a tail, or one whose tail has been removed, will have fewer.

 

2) Right or Wrong: Dachshunds have short legs because they were bred to hunt animals that live in burrows. True or False?

Answer: True

Dachshunds’ short legs and long bodies allowed them to pursue animals such as badgers into burrows and tunnels.

 

3) A dog’s sense of taste is more developed than a human’s. True or False?

Answer: False

Humans have around 9,000 taste buds on average, while dogs generally have fewer than 2,000. That may be why dogs will eat things that would be too disgusting for any human to touch.

 

4) Which word means a baby dog?

Answer: whelp

A shoat is a young pig; a porcupette is a young porcupine; and a cygnet is a young swan.

 

5) Which breeds of dogs is known for making a yodeling noise instead of barking?

Answer: basenji

Basenjis also make a variety of other sounds, but they don’t bark.

 

6) About how many breeds of purebred dogs does the American Kennel Club recognize?

Answer: about 200

The 188th and 189th breeds, the American hairless and the Sloughi, received formal recognition in 2016.

 

7) Which country is the Akita most closely associated with?

Answer: Japan

The Akita breed originated in the mountains of northern Japan and was designated a “natural monument” by the Japanese government in 1931.

 

8) Which dog breed became the most-popular dog breed in the United States in the early 1990s and held the title for more than a quarter of a century?

Answer: Labrador retriever

Intelligent and even-tempered, Labrador retrievers make good pets and are used in military and police work and as guide dogs for the blind.

 

9) Which dog breeds originated in Tibet?

Answer: Lhasa apso

In Tibet, the Lhasa apso is called abso seng kye (“bark lion sentinel dog”), and it is used as an indoor guard dog.

 

CAT QUIZ – Animal Quiz Questions Part 2

How much do you know about cats?

 

10) Which Egyptian goddess is pictured as a cat or as a woman with the head of a cat?

Answer: Bastet

Bastet, by the way, is often pictured holding a musical instrument called a sistrum.

 

11) All tortoiseshell cats are male. True or False?

Answer: False

Because two X chromosomes are necessary to produce tortoiseshell cats’ mix of black and orange fur, nearly all tortoiseshell cats are female.

 

12) Which composer and lyricist wrote the musical Cats?

Answer: Andrew Lloyd Webber

Cats is based on T.S. Eliot’s Old Possum’s Book of Practical Cats. The musical debuted in 1981.

 

13) Which special physical trait does a so-called “Hemingway cat” possess?

Answer: extra toes

Polydactyly—meaning extra toes—is a relatively common abnormality in cats. Hemingway owned a six-toed cat, and today dozens of cats with polydactyly live on the grounds of his home and museum in Florida.

14) Too much catnip can be harmful to a cat. True or False?

Answer: False

The catnip plant, which is a member of the mint family, is not addictive or harmful to cats.

 

15) Which of the following U.S. presidents did not own a cat while living in the White House?

Answer: Barack Obama

The Obama family owned two Portuguese Water Dogs, Bo and Sunny, but no cats.

 

16) Which lexicographer defined cat as “a deceitful animal, and when enraged, extremely spiteful”?

Answer: Noah Webster

The definition appeared in Webster’s An American Dictionary of the English Language, published in 1828.

 

17) About how fast can a domestic cat run in short bursts?

Answer: 30 miles per hour

Domestic cats have been clocked at 30 miles per hour over short distances. That’s about the same top speed as the fastest human sprinters.

 

18) How many breeds of cats are recognized by the Cat Fanciers’ Association?

Answer: about 40

As of 2016, the CFA recognizes 42 cat breeds.

 

THE BIG CATS – Animal Quiz Questions Part 3

Although photographs and videos of cute domesticated cats are frequent subjects of Internet searches and social media posts, how much do you really know about the larger members of the cat family?

 

19) The mountain lion, or cougar, of the Americas is also known as the:

Answer: Puma

The puma (Puma concolor), which is also called a mountain lion, a cougar, a panther (eastern U.S.), or a catamount, is a large brownish New World cat comparable in size to the jaguar—the only other large cat of the Western Hemisphere.

 

20) Which member of genus Lynx is the smallest in size?

Answer: Bobcat

The bobcat (Lynx rufus), roughly the size of a large domestic cat, is the smallest lynx. It weighs 9–12 kg (about 20–26 pounds) and stands 45–58 cm (18–23 inches) tall at the shoulder.

 

21) Which member of genus Lynx is currently classified as a critically endangered species?

Answer: Iberian lynx

The devastation of the Iberian lynx’s (Lynx pardinus’s) staple prey, the European rabbit (Oryctolagus cuniculus), by myxomatosis beginning in the 1950s and by rabbit hemorrhagic disease from the late 1980s has caused significant population declines. Habitat loss, vehicle strikes, and hunting pressure have also contributed to an 80 percent decline in population since 1960.

 

22) Which big cat listed below currently resides in isolated pockets of Central and South America?

Answer: Jaguar

The jaguar (Panthera onca), which is also called el tigre or tigre americano, is the largest New World member of the cat family (Felidae). It was once found from the U.S.-Mexican border southward to Patagonia, Argentina.

 

23) The term black panther is most frequently applied to:

Answer: Leopards and jaguars

Black panther is a colloquial term that refers to members of the cat genus Panthera that are characterized by a coat of black fur or large concentrations of black spots set against a dark background. The term black panther is most frequently applied to black-coated leopards (Panthera pardus) of Africa and Asia and jaguars (Panthera onca) of Central and South America.

 

24) Which “big cat” is the largest member of the cat family (Felidae)?

Answer: Tiger

Tigers are the largest members of the cat family. The Siberian, or Amur, tiger (Panthera tigris altaica) is the largest of the tigers, measuring up to 4 meters (13 feet) in total length and weighing up to 300 kg (660 pounds).

 

25) In a sprint to capture prey, which member of the cat family is the fastest?

Answer: Cheetah

Cheetahs’ sprints have been measured at a maximum of 114 km (71 miles) per hour, and they routinely reach speeds of 80–100 km per hour while pursuing prey. The cheetah was common throughout North America, Europe, and Asia until the end of the last ice age, about 11,700 years ago.

 

26) By the early 21st century, lions (Panthera leo) were limited to habitats in:

Answer: Africa and India

Historically, lions ranged across much of Europe, Asia, and Africa, but now they are found mainly in parts of Africa south of the Sahara. An isolated population of about 500 Asiatic lions constitutes a slightly smaller race that lives under strict protection in India’s Gir National Park and Wildlife Sanctuary.

 

27) Which big cat species can be found in pockets from southern Africa to the Korean peninsula?

Answer: Leopard

Once distributed over large parts of both Africa and Asia, by 2015 leopards had lost close to 75 percent of their former range. Several large pockets, however, remained throughout sub-Saharan Africa, Iran, and the Himalayas, with smaller pockets scattered throughout Central Asia, India, Southeast Asia, eastern China and Manchuria, and the Korean peninsula. In addition, one tiny pocket of leopards persists in the Atlas Mountains.

 

28) Which “big cat” species can be found in Indonesia?

Answer: Tiger

Tigers range from the Russian Far East through parts of North Korea, China, India, and Southeast Asia to the Indonesian island of Sumatra.

 

CELEBRITIES’ PETS’ NAMES – Animal Quiz Questions Part 4

Celebrities have some very cute animals to call their own, and they give them some of the cutest names too. Test your knowledge of celebrities’ pets with this quiz.

 

29) A bunny rabbit named Cecil is the pet of model Cara Delevingne.

Answer: True

Cecil Bunny Delevingne—his full name—has his own Twitter and Instagram accounts.

 

30) Singer Katy Perry’s cat is named California Gurl.

Answer: False

Katy Perry’s cat actually has the best name ever: Kitty Purry.

 

31) Actress Selma Blair named her one-eyed dog Popeye.

Answer: False

Selma Blair’s dog was named Wink.

 

32) Singer Taylor Swift named her two cats after television characters.

Answer: True

Taylor Swift adopted Meredith Grey (Grey’s Anatomy) first and then, a couple of years later, Olivia Benson (Law and Order: Special Victims Unit).

 

33) Rapper 50 Cent and actress Eva Longoria both named their dogs after Oprah Winfrey.

Answer: True

50 Cent named his miniature schnauzer Oprah Winfree, while Eva Longoria went with the mononym Oprah for her pug.

 

34) Singer Ed Sheeran gave his adorable tabby kitten the dignified name Graham.

Answer: True

Human names are always popular for celebrity pets, which is a little ironic, considering the strange names they often give their human children.

 

35) Singer and actress Miley Cyrus has a cat named Harlem.

Answer: True

In April 2016 Miley Cyrus suffered a vicious attack by her cat and posted the pictures of her wounds on Instagram.

 

36) Designer Karl Lagerfeld’s cat, Choupette, had her own line of luxury cosmetics.

Answer: True

Choupette was the furry face of a line called “Shupette,” done in collaboration with Shu Uemura.

 

CAPYBARAS – Animal Quiz Questions Part 5

How much do you know about these giant lovable critters? Test your knowledge of capybaras with this quiz.

 

37) To which continent are capybaras native?

Answer: South America

Capybaras roam through much of South America.

 

38) True or False: Capybaras are related to guinea pigs.

Answer: True

Capybaras are closely related to guinea pigs and cavies.

 

39) To what order do capybaras belong?

Answer: Rodentia

Capybaras are rodents—the largest rodents, in fact!

 

40) True or False: Capybaras cannot swim.

Answer: False

Capybaras are semiaquatic and swim and dive readily.

 

41) True or False: Capybaras live in groups.

Answer: True

Capybaras are very social and may live in groups as large as 100 members!

 

42) Are capybaras herbivores, carnivores, or omnivores?

Answer: herbivores

Capybaras are herbivores. They eat mostly grasses and aquatic plants as well as fruit and bark.

 

43) True or False: The capybara has been featured on money.

Answer: True

The Uruguayan 2 peso bill has had a picture of a capybara on it.

 

44) On average, how many babies are in a capybara litter?

Answer: 4 or 5

Capybaras usually have about 4 or 5 babies in a litter, although they can have as many as 8.

 

WHAT KIND OF ANIMAL? – Animal Quiz Questions Part 6

What do you know about animal nomenclature? Take this quiz and find out.

 

45) What kind of fish is not referred to as scrod?

Answer: Tuna

Scrod is a culinary term for whitefish, usually species such as cod, haddock, and pollock. Kathy Najimy’s character in Hocus Pocus suggests some delicious recipes, if you’re into seafood.

 

46) What kind of animal is a bongo?

Answer: Antelope

The bongo is an African forest antelope.

 

47) What kind of animal is a kodkod?

Answer: Cat

The kodkod is a small South American cat.

 

48) What kind of animal is a thickknee?

Answer: Bird

Thickknees are a type of shorebird.

 

49) What kind of animal is a matamata?

Answer: Turtle

The matamata is a South American turtle.

 

50) What kind of animal is a kite?

Answer: Bird

A kite is a type of bird.

 

51) What kind of animal is a grunt?

Answer: Fish

Grunts are any of about 150 species of marine fish in the family Haemulidae.

 

52) What kind of animal is a hellbender?

Answer: Salamander

The hellbender is a large salamander native to North America.

 

53) What kind of animal is a gribble?

Answer: Crustacean

It is a wood-boring marine crustacean.

 

54) What kind of animal is a silverside?

Answer: Fish

Silversides are small schooling fish.

 

55) What kind of animal is a spring peeper?

Answer: Frog

The spring peeper is a small woodland frog native to North America.

 

56) What kind of animal is a white-eye?

Answer: Bird

The white-eyes are small songbirds.

 

57) What kind of animal is a gourami?

Answer: Fish

Gouramis are any of several species of fish native to Asia. They breathe air as well as water using a special organ and are related to Siamese fighting fish.

 

58) What kind of animal is a racer?

Answer: Snake

Racers are nonvenomous snakes native to North and South America.

 

LEMURS: True or False? – Animal Quiz Questions Part 7

How much do you know about these odd-looking creatures? Test your knowledge with this quiz.

 

59) Lemurs are native to both Brazil and Madagascar. True or False?

Answer: False

Fossils indicate that lemurs used to live throughout the world, but wild lemurs are native solely to Madagascar.

 

60) Male lemurs are known for their “stink fights.” True or False?

Answer: True

They rub their tails through scent glands located on their wrists and shoulders and wave their stinky tails at each other. These “fights” have been known to last up to an hour.

 

61) The “song” of one type of lemur is particularly noteworthy. True or False?

Answer: True

Indri lemur vocalizations are loud and complex and have been compared to the songs of humpback whales.

 

62) Lemurs are members of the rodent family. True or False?

Answer: False

Lemurs, like humans, are primates, though they are prosimians (”pre-monkeys”) rather than anthropoids.

 

63) Some lemurs, who live in trees, use a magical sort of sideways skipping motion to move when they’re on the ground. True or False?

Answer: True

These dancing, or leaping, lemurs include indris and sifakas.

 

64) Lemurs, like other prosimians, use their teeth as a comb. True or False?

Answer: True

Lemurs have a dental structure known as a toothcomb to aid in grooming. Their feet, specialized for climbing and other activities, are not especially useful in grooming.

 

65) In the world of lemurs, females rule. True or False?

Answer: True

Although there are exceptions for some species, for the most part female lemurs are the dominant sex.

 

66) The lemurs’ most acute sense is their vision. True or False?

Answer: False

In fact, despite the lemurs’ startling and large eyes, it is their sense of smell that is most acute. Their canine-like moist noses and longish snouts are one indication of this.

 

67) Feral cats pose the greatest threat to lemurs. True or False?

Answer: False

The destruction of lemur habitats by humans poses the greatest threat to lemurs.

 

68) The smallest primate is a lemur. True or False?

Answer: True

Madame Berthe’s mouse lemur, the smallest primate, is about 9 centimeters (3.5 inches) in length and weighs some 35 grams (1 ounce).

 

INSECT WINGS: True or False? – Animal Quiz Questions Part 8

What do you know about insect wings? Test your knowledge with this quiz.

 

69) Insect wings are outgrowths of the exoskeleton, made up primarily of a multilayered material known as cuticle.

Answer: True

Insect wings develop as outgrowths of the exoskeleton during morphogenesis. The exoskeleton and wings are composed mainly of cuticle, which itself is made up of chitin microfibers and protein matrix.

 

70) Insects were the first groups of animals to evolve functional wings for true flight.

Answer: True

Insects evolved fully functional wings for true flight (as opposed to gliding, or passive flight) about 350 million years ago. Some 100 million years later the now extinct Pterosaurs, giant flying reptiles, evolved flight. Birds developed flight roughly 150 millions years ago, followed later by bats.

 

71) All insects possess two pairs of wings, known as the forewings and the hind wings.

Answer: False

While most insects possess both forewings and hind wings, some species have only forewings and others are entirely wingless.

 

72) In beetles, only the hind wings function in flight.

Answer: True

In beetles, the forewings have been modified to serve as hard shields (elytra), which hide and protect the hind wings, or flying wings.

 

73) The veins of insect wings are filled with a circulatory fluid known as hemolymph.

Answer: True

Hemolymph flows into the veins of insect wings from a body cavity known as the hemocoel.

 

74) The pattern of wing venation is constant across all species of insects.

Answer: False

Patterns of wing venation vary considerably among insects and can be used to distinguish between different genera.

 

75) Insects can have one of two different flight muscle arrangements: direct or indirect.

Answer: True

In insects with a direct arrangement, the flight muscles are attached to the base of the wing. In insects with an indirect arrangement, the flight muscles are attached to the thorax.

 

76) The hind wings of hymenopterans—which include ants, honeybees, and wasps—are connected to the forewings by tiny hooks called hamuli.

Answer: True

In hymenopterans, hamuli on the anterior margin of the hind wing lock the forewings and hind wings together. The number of hamuli present varies, with small hymenopterans typically having fewer hamuli than larger species.

 

ANIMAL MATING BEHAVIOR – Animal Quiz Questions Part 9

What do you know about animal mating behavior? Take this quiz and find out.

 

77) Peacock spiders, known for their exotic colors and bizarrely charming mating dances, are native to which country?

Answer: Australia

Peacock spiders are found in Australia.

 

78) Male grouse and other birds aggregate and compete for the attention of females in groups known as what?

Answer: Leks

The males of some bird species gather and compete for the right to mate with females in groups known as leks.

 

79) How do male dance flies entice prospective mates?

Answer: By presenting them with packages of food

Male dance flies present prospective mates with prey items wrapped in silk. Some species, however, only give females half-eaten food or empty silk balloons. Cheapskates.

 

80) What is a hectocotylus?

Answer: The mating arm of a cephalopod

Male cephalopods impregnate females by using the hectocotylus, which serves the same function as a penis. Some cephalopods detach the arm and leave it on the female. It finds its own way to her reproductive tract.

 

81) What part of her mate’s body does a female sagebrush cricket eat?

Answer: His wings

She eats his fleshy and nutritious wings.

 

82) The giant garden slug dangles from what while mating?

Answer: A rope of slime

Giant garden slugs create a rope of slime and dangle from it while they mate. They may eat it after they are done.

 

83) The males of which group of birds are known for creating elaborately decorated structures in order to entice mates?

Answer: Bowerbirds

Male bowerbirds create structures decorated with colorful items, sometimes even painted with chewed-up flower petals.

 

84) What is the name of the evolutionary phenomenon that accounts for the massive tails of peacocks?

Answer: Sexual selection

Sexual selection is the phenomenon in which animals evolve structures or behaviors solely for the purpose of attracting mates.

 

85) The females of which type of animal compete for male attention, in a reversal of typical sex roles?

Answer: Pipefish

Female pipefish display temporary color patterns in order to attract males. They are more colorful than the males and larger as well. Pipefish are related to seahorses, and, like their relatives, the males carry the eggs until they hatch.

 

86) In which bird species will a homosexual male pair “adopt” a female and raise offspring with her?

Answer: Greylag goose

Male greylag geese sometimes form homosexual pair bonds. They may mate with a female and create a three-parent household.

 

OWL QUIZ – Animal Quiz Questions Part 10

How much do you know about owls?

 

87) Owls are closely related to hawks, eagles, and falcons.

Answer: False

Although owls and other birds of prey have some common features, these are thought to be the result of convergent evolution rather than common ancestry. Owls are believed to be closely related to the Caprimulgiformes (nightjars and nighthawks).

 

88) Which fictional hero has an owl named Hedwig?

Answer: Harry Potter

In the Harry Potter books and films, owls are used to carry messages and packages.

 

89) Which of these best describes the mating patterns of most owl species?

Answer: lifelong monogamy

Owls generally pair with only one individual until one member of the pair dies. Outside of breeding season, owls tend to be solitary.

 

90) According to Pliny the Elder, writing in 77 CE, were owls generally considered to be good omens or bad omens?

Answer: Bad omens

In his Natural History, Pliny wrote, “The horned owl is especially funereal, and is greatly abhorred in all auspices of a public nature: it inhabits deserted places, and not only desolate spots, but those of a frightful and inaccessible nature: the monster of the night, its voice is heard, not with any tuneful note, but emitting a sort of shriek. Hence it is that it is looked upon as a direful omen to see it in a city, or even so much as in the day-time.” (Natural History 10.16)

 

91) Where did the extinct giant owl Ornimegalonyx Oteroi live?

Answer: Cuba

Ornimegalonyx lived in the late Pleistocene and stood nearly four feet (1.2 meters) tall.

 

92) True or False: Owls’ eyes can’t turn in their sockets.

Answer: True

Owls’ eyes are tube-shaped, which gives owls excellent vision but makes it impossible for the eye to move in the socket. Owls compensate by being able to rotate their heads more than 180 degrees.

 

93) True or False: Some species of owls have one ear placed higher than the other on their skull.

Answer: True

This adaptation, which occurs in barn owls and some other species that hunt at night, is thought to help owls pinpoint the location of sounds. The asymmetry is not visible, because the ears are covered with feathers.

 

94) If somebody calls you an owl (pöllö) in Finnish, what are they saying about you?

Answer: You’re stupid.

Although owls are a symbol of wisdom in many cultures, they’re also associated with stupidity in some cultures. In Finland, the word for “owl” also means “stupid,” possibly because owls’ wide-open eyes seem to give them a simpleminded appearance.

 

95) True or False: Burrowing owls dig their own burrows.

Answer: False

Burrowing owls prefer to live in burrows built by other animals, such as prairie dogs, although the owls will sometimes do a little extra digging to expand an existing burrow.

 

FISHES VS. MAMMALS – Animal Quiz Questions Part 11

Fishes and mammals are obviously different, right? Then you should have no problem acing this quiz. Test your knowledge about the differences between fishes and mammals.

 

96) Which are warm-blooded, have hair, and have young that are nourished with milk from their mother’s mammary glands?

Answer: Mammals

Probably the most-significant defining mammal characteristic is the ability of mothers to nurse their young with milk from their mammary glands.

 

97) Baleen, an animal structure used to sift plankton from the oceans, evolved in which group?

Answer: Mammals

Baleen is a keratinized structure like hair, fingernails, and hooves. The baleen apparatus hangs down in two transverse rows, one from each side of the roof of the mouth (palate).

 

98) The mature red blood cells in which group have a nucleus?

Answer: Fishes

Mature red blood cells (erythrocytes) in all mammals lack a nucleus. All other vertebrates have nucleated red blood cells.

 

99) The smallest living members of which group weigh under 1 gram (0.04 ounce) whereas the largest can weigh about 180 metric tons (about 200 short tons)?

Answer: Mammals

Living mammals range in size from a bat weighing less than a gram and tiny shrews weighing but a few grams to the largest animal that has ever lived, the blue whale, which reaches a length of more than 30 meters (100 feet) and a weight of about 180 metric tons (about 200 short [U.S.] tons).

 

100) In which group does the quadrate bone separate the lower jaw from the skull?

Answer: Fishes

The mammalian lower jaw is hinged directly to the skull, instead of through a separate bone (the quadrate) as in all other vertebrates. A chain of three tiny bones transmits sound waves across the middle ear.

 

101) Which group is made up of chondrichthians, agnathans, and osteichthyians?

Answer: Fishes

Chondrichthyes, Agnatha, and Osteichthyes are the names of the prominent subcategories of fishes. The chondrichthians are the cartilaginous fishes (the sharks, skates, and rays), the agnathans are the jawless fishes (the hagfishes and lampreys), and the osteichthyians are the bony fishes.

 

102) In geologic time, the Devonian Period is also known as the age of which group?”

Answer: Fishes

The Devonian Period is sometimes called the “Age of Fishes” because of the diverse, abundant, and, in some cases, bizarre types of these creatures that swam Devonian seas.

 

103) Which group includes the proboscideans, metatherians, chiropterans, and cetaceans?

Answer: Mammals

These four groups are examples of some of the several prominent subcategories of mammals. Proboscidea is made up of living elephants and their ancestors. Metatheria contains the marsupials. Chiroptera is the name of the group that encompasses all of the world’s bats. Cetacea comprises the aquatic group of mammals commonly known as whales, dolphins, and porpoises.

 

WHAT’S BUGGING YOU? – Animal Quiz Questions Part 12

Do you know what makes a bug a bug? Test your knowledge with this quiz.

 

104) So-called true bugs belong to the insect order Heteroptera.

Answer: True

Members of the insect order Heteroptera (or Hemiptera), which comprises the so-called true bugs, are called heteropterans.

 

105) True bugs are distinguished by a Y-shaped design on the back, which is formed by the wings at rest.

Answer: False

Heteropterans are recognized by an X-shaped design on the back, which is formed by the wings at rest.

 

106) True bugs are the only insects with beaklike mouthparts and a hardened lower surface of the head.

Answer: True

Piercing and sucking mouthparts, together with a hardened gula (underside of the head), distinguish the heteropterans from all other insect orders.

 

107) True bugs are hemimetabolous, experiencing an incomplete metamorphosis.

Answer: True

Heteropterans undergo hemimetabolous metamorphosis, in which they emerge from eggs and develop into nymphs that resemble adults in shape. Nymphs grow in stages (instars), eventually molting into their full adult form.

 

108) Although true bugs commonly produce sound, it is seldom loud enough to attract human attention.

Answer: True

Owing to their small size, heteropterans are unable to produce the conspicuous sounds typical of insects such as crickets and katydids.

 

109) True bugs are social insects.

Answer: False

Although newly hatched nymphs occasionally remain together for a brief period of time, heteropterans essentially are nonsocial insects, dispersing to search for food and mates.

 

110) True bugs have stiff forewings and leathery hindwings.

Answer: False

Heteropterans possess stiff forewings and thin delicate hindwings.

 

111) Some of the oldest extant families of true bugs first emerged during the Triassic Period.

Answer: True

While the first primitive true bug (Psocoptera) appeared in the Late Permian Period, the oldest living heteropteran families emerged later, during the Triassic Period.

 

Check > Top 70 History Quiz Questions and Answers

The post 111 Animal Quiz Questions and Answers appeared first on Tutor-Saliba.

]]>
https://www.tutor-saliba.net/animals-quiz-questions-and-answers/feed/ 0 31