Electronics Quiz Questions with Answers

Electronics Quiz Questions with Answers

Electronics Quiz Questions with Answers

Electronics Quiz Questions with Answers Part 1

 

1) The process of making a radio receiver sensitive to a particular frequency alone is known as:

Answer: Tuning.

 

2) During playback of a tape recorder, the tape is drawn past the poles of the head at a constant speed of:

Answer: 5 cm/second.

 

3) The reverse process of modulation is _?

Answer: Detection.

 

4) The middle region of the transistor is known as?

Answer: Base.

 

5) The part of T.V camera which produces the beam required for scanning is called:

Answer: Electron gun.

 

6) Example of acceptor is?

Answer: Gallium.

 

7) The hole is considered as?

Answer: Equivalent of a positive charge.

 

8) The process of adding certain impurities in the crystal structure of a semi-conductor so as to improve its conductivity is called?

Answer: Doping.

 

9) What is a liquid crystal?

Answer: They are organic compounds resembling both liquid and crystals.

 

10) The impurity used to make p-type semiconductor is:

Answer: Boron or gallium or indium.

 

11) The majority of carriers in n-type semiconductor is:

Answer: Electron.

 

12) The function of valve depends on the phenomenon?

Answer: Thermionic emission.

 

13) A semiconductor one side of which is doped with a p-type impurity and the other side is doped with n-type impurity is called:

Answer: PN junction diode.

 

14) What is known as a diffused junction?

Answer: The P.N junction obtained by diffusing impurity into the semiconductor crystal.

 

15) When the P region and N region of a P-N diode are connected to the negative and positive poles of the battery respectively it is said to be in:

Answer: Reverse biased.

 

Electronics Quiz Questions with Answers Part 2

 

16) Which device work on the principle of thermionic emission?

Answer: Valve.

 

17) The process of mixing the audio signals with high-frequency carrier waves is called:

Answer: Modulation.

 

18) The waves used in radar can be considered to be:

Answer: Microwaves.

 

19) Who invented the tunnel diode?

Answer: Leo Esaki.

 

20) Which must have the proper size to match the impedance of the transmitter or receiver to that of space?

Answer: The antenna.

 

21) Image orthicon is a kind of:

Answer: Pick up tube.

 

22) What is called the type of modulation in which the frequency of the carrier waves is altered in accordance with the audio signals?

Answer: Frequency modulation.

 

23) Which of the electronics is known as wonder child of electronics?

Answer: Transistor.

 

24) In amplitude modulation which of the carrier wave is changed in accordance with the sound pattern?

Answer: Amplitude.

 

25) The third electrode in a triode is known as?

Answer: Control grid.

 

26) Electricity is not conducted through germanium because the number _?

Answer: Free electrons are comparatively less.

 

27) Current conduction in n-type semi-conductor is due to _?

Answer: Free electrons.

 

28) What do you mean by electronics?

Answer: The study of behavior of electrons, their control and use.

 

29) Semi-conductor crystal having an excess of electrons by doping is named?

Answer: N-type semi-conductor.

 

30) Example of donor is?

Answer: Antimony.

 

Electronics Quiz Questions with Answers Part 3

 

31) The process of extracting audio signals from the high-frequency carrier wave is known as?

Answer: Detection.

 

32) The upper limit of audibility for a normal human ear is?

Answer: 20000.

 

33) Detection is a kind of _?

Answer: Rectification.

 

34) A function that cannot be done by a junction of a diode is _?

Answer: Oscillation.

 

35) Power gain is equal to _?

Answer: Voltage gain x Current gain.

 

36) For producing high-frequency carrier wave we use:

Answer: Oscillator.

 

37) Which is the main part of a tuner in the radio receiver?

Answer: Variable condenser.

 

38) It is a process of allowing electric current to flow only in one direction that is changing A.C in to D.C.

Answer: Rectification.

 

39) What is called amplification?

Answer: It is the process of strengthening weak signals.

 

40) What is oscillation?

Answer: It is a process of conversion of D.C in to a signal of desired frequency.

 

41) In our T.V. system time taken for scanning one frame is:

Answer: 1/25 second.

 

42) The impurity to be added to get n-type semi-conductor is _?

Answer: Arsenic.

 

43) The rays starting from the cathode discharge tube are called:

Answer: Cathode rays.

 

44) The unit used to express wavelength is:

Answer: Angstrom.

 

45) The thermionic valve named triode has _?

Answer: 3 electrodes.

 

Electronics Quiz Questions with Answers Part 4

 

46) The impurity to be added to get p-type semi-conductor is _?

Answer: Boron.

 

47) The scientist who discovered that though gases are not good conductors, high voltage electricity can discharge through gases was:

Answer: William Crookes.

 

48) Current conduction in p-type semi-conductor is due to _?

Answer: Holes.

 

49) The value of the capacitor is expressed in the unit:

Answer: Farad.

 

50) The simplest type of valve is called:

Answer: Diode.

 

51) The valve having three electrodes is known as:

Answer: Triode.

 

52) Substances like glass, mica and rubber are called:

Answer: Insulators.

 

53) The current carriers in PNP transistor consist of _?

Answer: Holes.

 

54) The vacuum tubes (valves) were discovered by:

Answer: Lee de Forest.

 

55) The current carriers in NPN transistor consist of _?

Answer: Electrons.

 

56) The process of broadcasting in which the frequency of radio waves is changed in accordance with the sound signals is known as:

Answer: Frequency modulation.

 

57) The device which can be used as an amplifier and an oscillator is _?

Answer: Transistor.

 

58) In the pure state the semiconductors are known as what?

Answer: Intrinsic.

 

59) After doping a semiconductor will have good electrical conductivity. In such a stage it will be known as:

Answer: Extrinsic.

 

60) If a silicon crystal is doped with an element of group five it becomes:

Answer: N-type semiconductor.

 

Read 300 General Science Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.