Famous Personalities Quiz Questions with Answers

Famous Personalities Quiz Questions with Answers

Famous Personalities Quiz Questions with Answers

1) The most famous European Traveller in the Far East, the Venetian made journeys through China, India and other eastern countries, visited the court of Kubla Khan. Name him.

Answer: Marco Polo.

 

2) Who was assassinated whilst sailing from the village of the Mullaghmore in Ireland in 1979?

Answer: Earl Mountbatten of Burma.

 

3) Who was the Moslem warrior who defended the Holy Land against the Christian Knights during the third crusade?

Answer: Saladin.

 

4) Which leader of the Russian Revolution became first Soviet Commissioner for Foreign affairs but was expelled from the Communist Party in 1927 and was assassinated in Mexico in 1940?

Answer: Leon Trotsky.

 

5) Chinese General, after Sun-Yat-Sen’s death, as commander of the Kuomintang army, he attempted to unite China; in 1949 retired to Formosa (Taiwan) after the victory of the communists. Who was he?

Answer: Chiang Kai-Shek.

 

6) Famous Italian navigator who begged the King and Queen of Spain for a ship to sail west to India but he discovered America in 1492. Name him.

Answer: Christopher Columbus.

 

7) Who was the deaf and blind American author who wrote such works as the ‘The Story of My Life’, ‘Out of the Dark’ and “Let us have Faith’?

Answer: Helen Keller.

 

8) Lord Howard of Effingham commanded the English fleet which repulsed the Spanish Armada invasion in 1588. Name two of his three seconds-in-command.

Answer: Drake, Hawkins and Frobisher.

 

9) English navigator, who made many voyages around the world, discovered the sandwich, Name him.

Answer: Captain James Cook.

 

10) He is the richest private individual for the 4th consecutive years in the world with a $62.25 billion fortune, president and CEO of Microsoft Corporation. Name him.

Answer: Bill Gates.

 

11) Sappho is the name of a poetess of ancient times. What was her language?

Answer: Greek.

 

12) Prime Minister of Pakistan who was removed from his post in a military coup (1977) by Gen. Muhammad Zia-ul-Haq whose government executed him. Who was he?

Answer: Zulfikar Ali Bhutto.

 

13) Sir Edwin Lutyens, Hug Casoon, Basil Spence and Frank Lloyd Wright were all leading exponents in which field of human activity?

Answer: They were all world-famous architects.

 

14) He was born in 1829 and was founder and first General of Salvation army. Who was he?

Answer: William Booth.

 

15) He was the last Saxon leader to hold out against the Normans. His base in the Fens was captured in 1071 but he escaped. His exploits were recorded by Kingsley. Who was he?

Answer: Hereward the Wake.

 

16) Which famous artist was born in the village of East Bergholt in Suffolk in 1776?

Answer: John Constable.

 

17) Queen of Great Britain and N. Ireland. She ascended the throne in 1952. Name her.

Answer: Elizabeth II

 

18) English physician, who discovered the mechanics of the circulation of blood in 1616. Name him.

Answer: William Harvey.

 

19) American clergyman, militant, non-violent civil rights leader and Negro integration leader, won the Nobel Peace prize in 1964. Name him.

Answer: Martin Luther King Jr.

 

20) London based actor who played the role of Gandhi in Richard Attenborough’s film ‘Gandhi’. Won best actor Oscar Award. Name him:

Answer: Ben Kingsley.

 

21) American foreign policy expert secretary of State 1973-77 and special advisor on national security affairs to President Nixon shared Nobel Peace Prize in 1973 with Lê Đức Thọ. Name him:

Answer: Henry Kissinger.

 

22) Name the American who founded Rotary International in 1905:

Answer: Paul P. Harris (1868-1947)

 

23) Indian founder of Jainism, which teaches the sacredness of all life. Name him:

Answer: Vardhamana Mahavira (6th century BC)

 

24) Argentinian football star, played for Italian club Napoli (1987-91). Famous for the ‘hand of God’ goal against England in 1986. Banned for 15 months for drug problems. He was a T.V. Commentator in the 1998 world cup. Name him:

Answer: Diego Maradona.

 

25) Who was the creator of Sculptures ‘The Kiss and The Thinker’?

Answer: Auguste Rodin.

 

Famous Personalities Quiz Questions Part 2

 

26) First black President of South Africa. He was imprisoned for about 27 years for fighting apartheid. Under his leadership, African National Congress led the South Africans to a non-racist democracy, won Bharat Ratna in 1990. Name him:

Answer: Nelson Rolihlahla Mandela.

 

27) U.S. President 1981-88. Former TV & film star. Governor of California 1967-74. Name him:

Answer: Ronald Reagan.

 

28) Former Tanzanian President and popular African leader. Chairman South Commission. Name him:

Answer: Julius Nyerere.

 

29) Egyptian Statesman and leader of the Arab World. Deposed General Naguib (1954). Nationalized the Suez Canal (1956). One of the founders of the Non-Aligned Movement. Name him:

Answer: Gamal Abdel Nasser.

 

30) One of the world’s best movie star belongs to Hongkong. Made 40 films since 1976, when he was touted as the new Bruce Lee. Name him:

Answer: Jackie Chan.

 

31) Who succeeded Litvinov as the Soviet Foreign Minister just before the Second World War?

Answer: Vyacheslav Molotov.

 

32) Who is mainly responsible for saving the peregrine falcon from extinction?

Answer: Tom Cade.

 

33) Who was known as the ‘The Wizard of Menlo Park?’

Answer: Thomas Alva Edison.

 

34) Who was the wife of Priam, king of Troy and mother of Hector?

Answer: Hecuba.

 

35) She entered into a pact with the Germans and French during World War I, thus acting as a double agent. She was executed when caught- in 1917. The name by which she became popularly known was as “The eye of the morning”. Who was she?

Answer: Mata Hari.

 

36) Director and title role actor of the 1945 film ‘Henry V’ knighted in 1947 and created a peer in 1970. Who was he?

Answer: Laurence Oliver.

 

37) Who was the first woman prime minister of a nation in the world?

Answer: Sirimavo Bandaranaike (Sri Lanka)

 

38) Who is the woman swimmer to have won the largest numbers of Olympic gold medals?

Answer: Kristin Otto.

 

39) In which field of human activity was Sir Mortimer Wheeler famous?

Answer: Archaeology.

 

40) Which Canadian newspaper magnate held important government offices in England during World War I and World War II?

Answer: Lord Beaverbrook.

 

41) Name the only woman who is known all over the world for her detective stories.

Answer: Agatha Christie.

 

42) Who was the first woman to be elected president of the U.N. Assembly?

Answer: Vijaya Lakshmi Pandit.

 

43) The ‘Iron man of India’. He was a leading freedom fighter and prominent Indian who worked closely with Mahatma Gandhi. He played a key role in the integration of India’s princely states with the union. The Deputy Prime Minister in the Nehru Government. Name him:

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel (1875-1950)

 

44) South American revolutionist called the Liberator. He founded Grand Colombia. Revered as a Latin American hero. Name him:

Answer: Simon Bolivar (1783-1830)

 

45) Former President of Bangladesh, founder of Bangladesh Nationalist Party in 1979 rode to power on November 7, 1975, through a coup. Name him:

Answer: Ziaur Rahman (1937-1981)

 

46) Who was the woman best known for her social work especially with the dying and the destitute?

Answer: Mother Teresa.

 

47) A former president of Pakistan was executed in 1979. What was his name?

Answer: Zulfikar Ali Bhutto.

 

48) The prince of which principality between Switzerland and Austria owns one of the finest private art collections in the world?

Answer: Liechtenstein.

 

49) He was a well-known jurist, statesman, social reformer and scheduled caste leader. The first Law Minister of free India 1947-1951. Name him.

Answer: Dr. B.R. Ambedkar.

 

50) He was the founder of the Boy Scout movement in 1908 and Girl Guides in 1910. Who was he?

Answer: Baden Powell.

 

Famous Personalities Quiz Questions Part 3

 

51) Name an Indian astronomer as well as famous mathematician of the 5th century A.D (476-520)

Answer: Aryabhata.

 

52) An Indian scientist who laid the foundation of nuclear service in India and was chiefly responsible for creating the atomic research establishment which is now named after him. He died in a plane crash of January 24, 1966. Name him.

Answer: Dr. Homi J. Bhabha.

 

53) She was the Queen of Egypt. Julius Caesar fell in love with her. After Caesar’s murder Mark Antony became her lover. When he was beaten in battle, she committed suicide. Name her.

Answer: Cleopatra.

 

54) Ernesto “Che” Guevara, the revolutionary hero, took part in guerilla wars in Cuba and was killed fighting Bolivian troops, but what nationality was he?

Answer: Argentinian.

 

55) The most famous American sailor was born in Scotland and became a Russian Rear-admiral before dying in Paris in 1792. Who was he?

Answer: John Paul Jones.

 

56) A Norwegian politician became a puppet leader of his country during World War II and his name became a byword for treachery. Who was he?

Answer: Vidkun Quisling.

 

57) He was a British marine, bridge and a railway engineer responsible for among other things, the Clifton suspension bridge and the ship called Great Western. Who was he?

Answer: Isambard Kingdom Brunel.

 

58) George Washington was the first American President of the United States of America. Who was the second?

Answer: John Adams.

 

59) He was a Spanish hero before he was 20, led a Spanish force against the Moors and drove them out of Spain. He is celebrated in poem and romance. Who was he?

Answer: Elcid.

 

60) Who was the great woman who won the Nobel Prize twice?

Answer: Marie Curie.

 

61) A woman of world renown gave her name to a system of spontaneous education for children. Name her.

Answer: Maria Montessori.

 

62) Name the first Asian woman to go to space?

Answer: Kalpana Chawla.

 

63) Name the first Indian to go to space?

Answer: Rakesh Sharma.

 

64) Name the great English landscape gardener who designed the grounds of Blenheim Palace and transformed the landscape of extensive areas of the United Kingdom during the 18th century.

Answer: Lancelot Brown.

 

65) She was an English actress who with her father rescued the crew of the ship Forfarshire which was wrecked on the Farne Islands on the north-east coast of England in 1838. Who was she?

Answer: Grace Darling.

 

66) He was a famous sailor born in Plymouth who in 1789, was cast adrift from the ship Bounty by his mutinous crew. Who was he?

Answer: Captain William Bligh.

 

67) A great Indian youth leader and one of the presidents of the Indian National Congress during World War II, he escaped from British detention in India and organized freedom fighters with Japanese help. He gained prominence for organizing I.N.A. Name him.

Answer: Subhash Chandra bose.

 

68) The founder of modern Communist Russia, responsible for the successful Soviet Revolution of October-November 1917. He was the head of the government from 1917-1924. Name him.

Answer: Lenin.

 

69) Comedian film star, born in London, he went to the USA in 1916. First international screen star with more than 50 years achievement ‘The Kid’, ‘The Gold Rush’, ‘City Lights’, ‘Limelight’ are some of his hit films. Name him.

Answer: Charlie Chaplin.

 

70) Name the first English printer and publisher.

Answer: William Caxton (1422-1491)

 

71) Portuguese navigator and commander of the first expedition (1519) to circum navigate the globe. Name him.

Answer: Ferdinand Magellan (1480-1521)

 

72) A great genius, one of the master artists of the high Renaissance, Italian, Man of Science who described himself as painter, architect, philosopher, poet, composer etc. Best known for his ‘Last Supper’ and ‘Mona Lisa’

Name him.

Answer: Leonardo Da Vinci (1452-1519)

 

73) German religious reformer who began the Protestant Reformation. Name him.

Answer: Martin Luther (1483-1546)

 

74) King of France, longest reign (61 years) a despotic ruler, builder of Versailles. His exhausting wars weakened France. Who was he?

Answer: Louis XIV (1638-1715)

 

75) Scottish missionary and explorer in Africa, he discovered the course of the Zambezi, the Victoria Falls and Lake Nyasa (now Lake Malawi). Who was he?

Answer: David Livingstone (1813-1873)

 

Famous Personalities Quiz Questions Part 4

 

76) A Polish Physicist and chemist who is famous for her discovery of “radium’ and was awarded Nobel Prize in Chemistry in 1911. Name her.

Answer: Marie Curie.

 

77) A French peasant girl who is stated to have a vision for bringing glory to France. She inspired the French to drive the English out of Orleans. She was caught by the British and burnt as a heretic at Rouen. Name her.

Answer: Joan of Arc (1482-1531)

 

78) He was the king of Macedonia (Greece) conquered South-West Asia and Egypt, penetrated to India died at Babylon. Who was he?

Answer: Alexander the Great.

 

79) He was the President of Uganda in 1971-1979. He ordered the deportation of 45000 Asian residents in 1972. Notorious as one of modern Africa’s harshest dictators. Name him.

Answer: Idi Amin.

 

80) Palestinian President Leader of PLO from 1968. Head of al-Fatah, PLO’s largest guerilla group shared Nobel Peace Prize in 1994. Name him.

Answer: Yasser Arafat.

 

81) Great socialist thinker, he was the German founder of Modern International Communism, His famous work was ‘Das Capital’

Name him.

Answer: Karl Marx (1818-1883)

 

82) Democratic leader who became 42nd U.S. President (1993) re-elected in November 1996, became controversial in 1998. Name him.

Answer: William Jefferson Clinton.

 

83) French emperor and general, his brilliant victories over Austrians and Russians made him practically the master of Europe. Name him.

Answer: Napoleon I Bonaparte.

 

84) Who was the first US president?

Answer: George Washington.

 

85) The most celebrated German musician and composer, he settled in Vienna, his symphonies 9 in the number rank as the greatest ever written. Who was he?

Answer: Beethoven.

 

86) A well-known English physical scientist and mathematician who is generally known as the world’s greatest man of science. He became famous for his law of gravitation. Name him.

Answer: Sir Isaacs Newton.

 

87) Father of communist china, was chairman of the Communist Party of the people of Republic China. He raised China. Name him.

Answer: Mao Tse Tung.

 

88) President of India since July 1997. Vice-President during 1992-97. Joined the Foreign Service after graduating from London School of Economics. He was an ambassador to China, USA etc. Name him:

Answer: K.R. Narayanan.

 

89) India’s leading film music director. His album ‘Vande Mataram’ is a best seller. ‘DilSe’, ‘Roja’, ‘Bombay’ are some of his best films. Name him:

Answer: A.R. Rahman.

 

90) English dramatist and poet who ranks with Shakespeare and Marlowe as one of the three great Elizabethan playwrights. Name him:

Answer: Ben Johnson (1573-1637)

 

91) Name the first woman novelist who won the Nobel Prize for literature.

Answer: Pearl S. Buck.

 

92) Mary Ann Evans was a famous English novelist. By what name was she known?

Answer: George Eliot.

 

93) Who was the first woman to swim across English Channel?

Answer: Arati Saha.

 

94) Name the first woman who became an IPS officer in India?

Answer: Kiran Bedi.

 

95) Famous Australia cricket captain who holds the world record of 156 test matches, Captained his country 93 times. Name him?

Answer: Allan Border.

 

96) Name the woman who founded the Theosophical Society?

Answer: Helena Blavatsky.

 

97) He won national amateur billiards champion of India twelve times. Winner of three world titles. Name him:

Answer: Wilson Jones.

 

98) I want to be alone was which famous actress’s cry?

Answer: Greta Garbo.

 

99) I was the son of an Austrian Customs Officer and used to paint pictures, postcards in a slum in Vienna. I divorced my non-Aryan wife as I believed “God had created Germans to rule the world”. To whom is this attributed?

Answer: Adolf Hitler.

 

100) Name the woman who organized the modern system of nursing?

Answer: Florence Nightingale.

 

Famous Personalities Quiz Questions Part 5

 

101) Who was the first chancellor of the Federal Republic of Wes Germany and was known as the architect of his country’s reconstruction after World War II?

Answer: Konrad Adenauer.

 

102) What is the name that links a national hero to a type of biscuit?

Answer: Garibaldi.

 

103) A famous actor is best known for the ‘Superman movies’. A horseback riding accident left him paralyzed. Who was he?

Answer: Christopher Reeve.

 

104) He had been called the father of Soviet literature and the founder of the doctrine of Socialist realism. A story writer, novelist and dramatist. Who was he?

Answer: Maxim Gorky.

 

105) He was an English engineer who devised new and improved methods of road making and bridge-building. He was blind too. Name him.

Answer: John Metcalf.

 

106) Who was the prime minister of Great Britain when Edward VIII abdicated the throne in 1936?

Answer: Stanley Baldwin.

 

107) Queen Salote reigned from 1918 to 1965 over which island kingdom?

Answer: The Kingdom of Tonga.

 

108) Gerardus Mercator, in the 16th century was famous for his work in what particular science or skill?

Answer: Mapmaking.

 

109) In which field of human activity did Jacob Epstein achieve fame?

Answer: Sculpture.

 

110) What was Queen Elizabeth the Queen Mother’s maiden name?

Answer: Bowes Lyon.

 

111) Who was the most powerful woman president of Argentina?

Answer: Madame Eva Peron.

 

112) Who was the Keralite to become the President of the Republic of Singapore?

Answer: Devan Nair.

 

113) Who immortalized the ballet “The Dying Swan”?

Answer: Anna Pavlova.

 

114) Amerigo Vespucci visited Central America in AD 1499. Who was the other explorer with him?

Answer: Alonso de Ojeda.

 

115) What do Sir James Clark Ross, Sir Martin Frobisher, Henry Hudson, and Captain Scott have in common?

Answer: They were all British polar explorers.

 

116) Which British prime minister worked as a research chemist in industry before becoming a member of parliament in 1959?

Answer: Margaret Thatcher.

 

117) Who achieved the first solo Trans-Atlantic Flight?

Answer: Charles Lindbergh.

 

118) He was a German airman who originated the mobile fighter group of circus, he was known by the title the Red Baron.

Answer: Manfred von Richthofen.

 

119) Buckingham Palace is the official residence of the British royal family. However, it was not built by any of the British kings. Who was its builder?

Answer: Duke of Buckingham.

 

120) Who contributed most to the ‘escape acts’ in Magic?

Answer: Harry Houdini.

 

121) Who was known as the “man of thousand faces”?

Answer: Lon Chaney.

 

122) He was 19th-century Member of Parliament who was responsible for introducing the bill in 1876 which made a loading line on ships compulsory. Who was he?

Answer: Samuel Plimsoll.

 

123) British States Man, He was Prime Minister in 1964-1966, 1966-1970, and 1974-1976. Who was he?

Answer: Sir Harold Wilson.

 

124) Soviet Statesman who for nearly 30 years was the leader of the Russian people, the outstanding figure after Lenin’s death. Name him.

Answer: Joseph Stalin.

 

125) English soldier, Statesman and leader of the Puritan revolution, He provoked English aversion to military rule. Name him.

Answer: Oliver Cromwell.

 

126) American astronaut, the first man to set foot on the moon on 21 July 1969. Name him?

Answer: Neil Armstrong.

 

127) She was a 19th-century English woman who won fame for introducing penal reform and improving prison conditions. Who was she?

Answer: Elizabeth Fry.

 

128) She was an Austrian princess and wife of Louis XVI of France. She was executed by French revolutionaries in October 1793. Who was she?

Answer: Marie Antoinette.

 

129) Who proposed the idea of Debt for Nature Swap, which is now catching up fast all over the world?

Answer: Thomas E. Lovejoy.

 

130) Film director of Italy, his film ‘Last Emperor’ won 9 Oscar’s in 1987. Name him.

Answer: Bernardo Bertolucci.

 

131) Chinese revolutionary statesman, administrator and diplomat, organized revolt in Shanghai in 1927, later formed close partnership with Mao-Tse-Tung, took part in the long march 1934-1935, becoming Prime Minister of the new China in 1949. Who was he?

Answer: Chou-En-Lai.

 

132) She was the wife of Prince Charles of Britain, but divorced later, died in a car accident in Paris on August 31, 1997. Name this remarkable woman who touched the hearts of people all over the world.

Answer: Princess Diana (1961-1997)

 

133) German inventor who invented printing with movable types cast in moulds. The earliest book printed by him was the ‘Mazarin Bible’

Name him.

Answer: Johannes Gutenberg.

 

134) New Zealand explorer who with Tenzing Norgay was the first to climb Mount Everest in 1953. Name him.

Answer: Edmund Hillary.

 

135) Brazilian soccer player, a world star at 17, he played in all four World Cup Championship Tournaments from 1958 to 1970, the first player ever to play in three World Championship Teams, retired in 1977. He served as a Sports Minister. Name him.

Answer: Pele.

 

Read Electronics Quiz Questions with Answers

105 Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

General Knowledge Online Quiz Questions about Food

 

BAKING AND BAKED GOODS – Food Quiz Questions and Answers Part 1

You may have a sweet tooth, but how much do you know about baking and baked goods? Test your knowledge with this quiz.

 

1) What type of custard is used to fill an éclair?

Answer: crème pâtissière

Éclairs are filled with crème pâtissière, or pastry cream.

 

2) What is the main ingredient in meringue

Answer: eggs

Meringue is made by whipping egg whites with sugar.

 

3) Which of these “cakes” is not actually a cake?

Answer: cheesecake

Cheesecake is more of a pie than a cake.

 

4) What is a fougasse?

Answer: a type of bread

Fougasse is a type of bread that is shaped to resemble an ear of wheat.

 

5) How many cups are in a pint?

Answer: 2

There are 2 cups in a pint.

 

6) Which of these grains does not contain gluten?

Answer: buckwheat

Despite its name, buckwheat is not actually related to wheat. It contains no gluten.

 

7) What is blind baking?

Answer: baking a crust without a filling

Blind baking refers to baking a pie crust or other pastry without any filling. The crust is often filled and then baked again briefly.

 

8) What is a snickerdoodle?

Answer: a type of cookie

A snickerdoodle is a type of sugar cookie that is rolled in cinnamon sugar.

 

WINE REGIONS AND VARIETIES: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 2

Are you a wine enthusiast? Test your knowledge with this quiz.

 

9) Chablis is a sweet red wine. True or False?

Answer: False

Chablis, which originated in France, is a dry white wine.

 

10) The wine-producing region of Barossa Valley is located in California, United States. True or False?

Answer: False

Barossa Valley is located in Australia.

 

11) France is known for its Chianti wines. True or False?

Answer: False

The famed Chianti wine zones are located in Tuscany, Italy.

 

12) Vitis vinifera is the principal wine-producing plant. True or False?

Answer: True

Most of the world’s wine is made from varieties of the V. vinifera grape plant.

 

13) The wine-producing region of the Loire Valley is located in Australia. True or False?

Answer: False

The Loire Valley is located in France.

 

14) Bordeaux wines are named for the region in France from which they originate. True or False?

Answer: True

Bordeaux wines are named after the Bordeaux region, which is located in southwestern France.

 

15) The wine-producing region of Napa Valley is located in California, U.S. True or False?

Answer: True

Napa Valley is located in west-central California.

 

16) The Rhône region in France is known for its crisp white wines. True or False?

Answer: False

Rhône wines are not known for being crisp white wines. The Rhône region, in southeastern France, produces mostly strong, full-bodied red wines from the Syrah grape.

 

17) Sherry is a type of fortified wine. True or False?

Answer: True

Sherry is a fortified wine that originated in Spain.

 

18) Port originated in Italy. True or False?

Answer: False

Port (a sweet fortified wine) is named for the town of Porto in the Douro region of northern Portugal.

 

19) Prosecco is a sparkling wine. True or False?

Answer: True

Prosecco is a sparkling white wine made in Italy.

 

20) The wine-producing region of Champagne is located in France. True or False?

Answer: True

Champagne, known for the sparkling wine to which it gives its name, is located in northeastern France.

 

CHOCOLATE – Food Quiz Questions and Answers Part 3

What do you know about that delicious treat we call chocolate? Take this quiz to find out.

 

21) The Mayan and Aztec peoples used cocoa beans not only to make a delicious beverage but also as:

Answer: currency

Cocoa beans were extremely valuable and were used as currency in Aztec and Mayan society.

 

22) How does chocolate grow?

Answer: on trees

Chocolate is made from beans that grow on cocoa trees.

 

23) About when did people begin to consume chocolate in solid form, as opposed to only in liquid form?

Answer: 1850s

In 1847 the Englishman Joseph Fry discovered a way to combine cocoa butter, cocoa powder, and sugar into a paste thick enough to be pressed into a mold, thereby producing the world’s first chocolate bar.

 

24) Which European country was the first to enjoy chocolate?

Answer: Spain

Cocoa beans went first to Spain, possibly with the Spanish explorer Hernán Cortés, who would have taken them back from his travels to Mexico in the 1520s.

 

25) In about the late 17th century, what ingredient did people start adding to drinking chocolate?

Answer: milk

People began to drink chocolate with milk, an idea that originated with British doctor Sir Hans Sloane, who believed it offered much-needed added nutrition.

 

26) The first European chocolate shop opened in what city in 1657?

Answer: London

The first chocolate house, which was like a café, was opened by a Frenchman in London in 1657.

 

27) What type of chocolate was Nestlé the first, in 1930, to manufacture?

Answer: white chocolate

Nestlé was the first company to produce white chocolate.

 

28) Xocolatl, the Aztec Nahuatl word from which we get the word chocolate, translates to:

Answer: bitter water

Xocolatl translates to “bitter water.” The original drinking chocolate made by the Mayan and Aztec peoples was unsweetened.

 

29) It is commonly held that which explorer took chocolate back with him to Europe?

Answer: Hernán Cortés

After his travels throughout Mexico, Cortés took cocoa beans and the means to make drinking chocolate back to Spain with him, where it was kept quiet for about a century before its virtues began spreading to other parts of Europe.

 

GRAINS AND PSEUDOGRAINS – Food Quiz Questions and Answers Part 4

Think you’ve got healthy eating figured out? Test your knowledge of grains and other healthy seeds with this quiz.

 

30) All true grains are grasses. True or False?

Answer: True

All true grains and cereals are members of the grass family, Poaceae.

 

31) Quinoa and amaranth are related. True or False?

Answer: True

The pseudograins amaranth and quinoa are both members of the family Amaranthaceae.

 

32) Bulgur is made of barley groats. True or False?

Answer: False

Bulgur is a form of dry cracked wheat.

 

33) Buckwheat is a true grain. True or False?

Answer: False

Buckwheat is a pseudograin in the family Polygonaceae.

 

34) Millets are true cereal grasses. True or False?

Answer: True

All millet plants are members of the grass family.

 

35) Sorghum syrup is a sweetener similar to honey. True or False?

Answer: True

Sorghum stalks can be processed into a syrupy sweetener.

 

WORLD DUMPLINGS – Food Quiz Questions and Answers Part 5

Do you think you know dumplings? See how many of them you can identify.

 

36) Which cooking method is never used in making dumplings?

Answer: Roasting

Dumplings are never roasted.

 

37) Which country invented the cropadeau, an oatmeal dumpling stuffed with haddock liver?

Answer: Scotland

Cropadeau is brought to you by the folks who invented haggis, the Scots.

 

38) What is the name of the dumpling that is panfried, ear-shaped, and a staple of Japanese restaurants?

Answer: Gyoza

Gyoza can be filled with vegetables, pork, or fish.

 

39) Which ingredient would you be unlikely to find in the Indian dumpling called samosa?

Answer: Beef

Samosas, which are often served with chutney and mint sauce, are typically vegetarian.

 

40) Khinkali is a kind of dumpling made in the land that brought us the names Shevardnadze and Shalikashvili. To which country is it native?

Answer: Georgia

Khinkali—stuffed with minced meat, onions, cumin, and chili—are native to Georgia and known throughout the Caucasus region.

 

41) What is the name of an Afghani dumpling filled with scallions or leeks and served with yogurt and a tomato-based sauce?

Answer: Aushak (ashak)

Aushak is a standard of Afghani cooking: scallion dumplings served on a bed of garlicky mint yogurt and topped with a tomato-based sauce.

 

42) Momoare popular dumplings where?

Answer: Nepal and Tibet

Momo are popular throughout the Himalayan region, including Nepal, Tibet, Bhutan, and northern India.

 

THIS OR THAT? ESPRESSO EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 6

Nowadays, ordering coffee can sometimes feel daunting. The sheer variety of drinks made with espresso could inspire someone to bring a cheat sheet to the café counter. See how well you know your local café’s espresso drink menu.

 

43) 1/4 espresso + 3/4 steamed milk + dab of milk foam

Answer: Caffe Latte

It’s a caffe latte!

 

44) 1/3 Espresso + 2/3 hot chocolate + dollop of whipped cream (optional)

Answer: Caffe Mocha

It’s a caffe mocha!

 

45) 1/3 espresso + 2/3 hot water

Answer: Americano

It’s an Americano!

 

46) 1 shot of Espresso + 1/2 as much steamed milk

Answer: Noisette

It’s a noisette!

 

47) 1 shot of Espresso + dollop of milk foam

Answer: Macchiato

It’s a macchiato!

 

48) 1 shot of Espresso + 1 scoop ice cream

Answer: Affogato

It’s an affogato!

 

49) 2/3 Espresso + 1/3 warm milk

C Answer: ortado

It’s a cortado!

 

50) 1/4 Espresso + 3/4 drip coffee

Answer: Red Eye

It’s a red eye!

 

51) 1/2 Espresso + 1/2 steamed half & half

Answer: Breve

It’s a breve!

 

52) 1/3 espresso + 1/3 steamed milk + 1/3 milk foam

Answer: Cappuccino

It’s a cappuccino!

 

ICE CREAM – Food Quiz Questions and Answers Part 7

I scream, you scream, we all scream when we check our scores for this quiz.

 

53) Gelato, a version of ice cream that contains very low butterfat, originates from what country?

Answer: Italy

Gelato originates from the Italian island of Sicily, and by statute must contain less than 3.5% butterfat in order to be sold in Italy as “gelato.”

 

54) The ice-cream cone originates from what American state?

Answer: Missouri

The ice-cream cone, portable and self-contained, originated at the 1904 World’s Fair in St. Louis, Missouri, U.S.

 

55) Which American president declared July to be National Ice Cream Month across America?

Answer: Ronald Reagan

In 1984, President Ronald Reagan designated July as National Ice Cream Month, recognizing that ice cream was a fun and nutritious food enjoyed by over 90 percent of the nation’s population.

 

56) In addition to butterfat, milk and sugar, French-type ice creams and custards specifically contain what added ingredient?

Answer: Egg

Frozen custard and French-type ice creams contain eggs in addition to the ingredients normally used in making ice cream.

 

57) Which famous explorer first introduced iced desserts into Europe?

Answer: Marco Polo

Marco Polo first brought descriptions of fruit ices to Europe after discovering them during his travels in China.

 

58) What food is often used as a substitute for ice cream in advertising photo shoots?

Answer: Mashed Potato

Mashed Potato is often used a substitute given that it can be dyed to look like ice cream, and also does not melt, making it an apt substitute in photo shoots.

 

59) In what part of the world would you find a frozen dairy dessert called kulfi?

Answer: India

Kulfi originates from the Indian subcontinent, and usually comes in flavors such as rose, mango, and pistachio.

 

60) In what year was the ice-cream soda invented?

Answer: 1874

The ice-cream soda was first invented in Philadelphia in 1874.

 

WINE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 8

Pour yourself a glass and test your knowledge of this favorite fermented beverage.

 

61) Wine was first produced no earlier than 2000 years ago. True or False?

Answer: False

The earliest evidence of wine (to date) was found in Georgia, and is estimated to be almost 8,000 years old.

 

62) Wine is especially suited to grow in colder weather, such as in the Arctic region. True or False?

Answer: False

Wine grows best in tropical or semi-tropical weather. Low winter temperatures may kill the vine or its fruitful buds.

 

63) Wines are usually aged in containers made of oak wood. True or False?

Answer: True

Wines are aged in wooden containers made of oak, allowing oxygen to enter and water and alcohol to escape. Extracts from the wood contribute to the flavor.

 

64) As of 2009, the United States produces more wine than Italy. True or False?

Answer: False

In 2009, Italy produced as much as 47,699 million hectoliters of wine, whereas the United States only produced 20,620.

 

65) Cork stoppers were first used to age wine in the 12th century. True or False?

Answer: False

Mass production of glass bottles and the invention of the cork stopper in the 17th century allowed wines to be aged for years in bottles, as opposed to wooden casks.

 

66) Sake, a Japanese wine, is made from fermenting large amounts of rice as opposed to grapes. True or False?

Answer: True

Sake is produced when special strains of rice are precisely milled to remove the outer layers, and are then fermented for 4 weeks.

 

67) The Greek god of wine was Demeter. True or False?

Answer: False

The Greek god of wine was actually named Dionysus, but was also commonly known as Bacchus, especially in Roman culture.

 

68) In making white wine, the juice is separated from the skin before fermentation. True or False?

Answer: True

When the juice of white grapes is processed or a white wine is desired, the juice is usually separated from the skins immediately after crushing in order to avoid undesirable color extraction.

 

WHAT IS IT? FRUITS AND VEGGIES EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 9

Is a watermelon a berry? What are the things on top of broccoli, anyway? Test your knowledge of fruits and vegetables.

 

69) Tomatoes are fruits. True or False?

Answer: TRUE

Although tomatoes are listed as vegetables for nutrition, they are fruits botanically.

 

70) A nectarine is a peach without fuzz. True or False?

Answer: TRUE

Nectarines and peaches are the same species; nectarines have a genetic variation that gives them smooth skin.

 

71) Asparagus is a:

Answer: Stem

Asparagus stalks are edible stems topped with modified, scale-like leaves.

 

72) Peanuts are root nodules. True or False?

Answer: FALSE

Peanuts are fruits that the plant matures underground.

 

73) A watermelon is a berry. True or False?

Answer: TRUE

Botanically, a berry is a fruit produced from a single flower with one ovary. A watermelon is thus a berry.

 

74) A potato is a:

Answer: Tuber

Potato tubers are modified stems that store starch.

 

75) A broccoli crown is topped with:

Answer: Flower buds

Broccoli is grown for its edible flower buds and stalk.

 

76) The “seeds” on the outside of a strawberry are actually fruits. True or False?

Answer: TRUE

The red part of a strawberry is called an accessory. The true fruits, each of which bears a single seed inside, are the “seeds” embedded on the outside of the flesh.

 

77) An orange is a fleshy ovary. True or False?

Answer: TRUE

Technically, all fruits are ovaries that protect the plant embryos (e.g., seeds).

 

78) A carrot is not a true root. True or False?

Answer: FALSE

A carrot is large taproot.

 

PIZZA: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 10

Fresh, frozen, delivered, or homemade, test your knowledge of pizza with this quiz. Our tip: Don’t take this quiz hungry.

 

79) The first pizzeria in New York City appeared in 1850. True or False?

Answer: False

The first pizzeria in New York City opened in 1905.

 

80) Chicago-style pizza is always deep dish. True or False?

Answer: False

While deep dish pizza is the better known of Chicago-style pizzas, Chicago also boasts a distinctive thin-crust style that is crispier than other styles of pizza.

 

81) The cheese most commonly used on pizza is provolone. True or False?

Answer: False

The most common pizza cheese is mozzarella.

 

82) Pizza Hut was founded in the 1950s. True or False?

Answer: True

The first Pizza Hut was opened in 1958.

 

83) Hawaiian style pizza comes from Hawaii. True or False?

Answer: False

Hawaiian pizza, which usually includes ham and pineapple as toppings, is claimed to have been created in Canada.

 

84) The first-ever internet purchase was a pizza. True or False?

Answer: True

The first internet purchase was a pizza from Pizza Hut in 1994.

 

CHEESE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 11

How much do you really know about cheese (aside from the fact that it’s delicious)? Test your knowledge with this quiz.

 

85) Ancient Greeks ate cheese. True or False?

Answer: True

The ancient Greeks and Romans knew and valued cheese, as did early people in northern Europe.

 

86) Cheese was not introduced to America until the 18th century. True or False?

Answer: False

In 1620, cheese and cows were part of the ship’s stores carried to North America by the Pilgrims on the Mayflower.

 

87) Pasteurizing milk makes cheese ripen faster. True or False?

Answer: False

Cheese produced from pasteurized milk ripens less rapidly and less extensively than most cheese made from raw or lightly heat-treated milk.

 

88) Rennet comes from a cow’s stomach. True or False?

Answer: False

Rennet is an enzymatic preparation that is usually obtained from the fourth stomach of calves.

 

89) There are only about two dozen types of cheese. True or False?

Answer: False

Hundreds of varieties of cheese are made throughout the world.

 

90) Paneer is a cheese from India and Bangladesh. True or False?

Answer: False

Paneer is a popular cheese of South Asia.

 

91) Macaroni and cheese was invented in the 20th century. True or False?

Answer: False

Recipes for macaroni and cheese-esque dishes can be found in medieval cookbooks!

 

92) Cheese has four basic ingredients. True or False?

Answer: False

Some cheeses require as little as two ingredients.

 

WALNUTS: True or False? Food Quiz Questions and Answers Part 12

Nuts about walnuts? Find out how much you really know.

 

93) Walnuts contain high levels of sodium. True or False?

Answer: False

Walnuts contain only trace amounts of sodium and are considered to be naturally sodium-free.

 

94) Walnuts have been proven to beneficial to cardiovascular health. True or False?

Answer: True

In study after study, walnuts have been shown to lower cholesterol and improve cardiovascular function.

 

95) Walnuts are a type of fruit known as a drupe. True or False?

Answer: True

Walnuts are a type of drupe, that is, a fruit in which the outer layer of the ovary wall is a thin skin, the middle layer is thick and usually fleshy (though sometimes tough, as in the almond, or fibrous, as in the coconut), and the inner layer, known as the pit, or putamen, is hard and stony. Other drupes besides walnuts include cherries, peaches, mangoes, and olives.

 

96) The English walnut is only grown in England. True or False?

Answer: False

The English walnut, cultivated for many years in England, is also grown elsewhere, including parts of North and South America. By the way, the English walnut did not originate in England. It’s actually from Persia, or what is now known as Iran; this is why the English walnut is also known as the Persian walnut.

 

97) Oregon is the largest producer of walnuts in the United States. True or False?

Answer: False

Not even close. California produces almost all of the commercial supply of walnuts in the United States.

 

98) Some walnut trees live for more than 200 years. True or False?

Answer: True

The black walnut grows slowly, maturing on good soils in about 150 years, and may have a life span of more than 250 years.

 

99) Walnuts are a good source of omega-3 fatty acids. True or False?

Answer: True

Walnuts are an excellent source of alpha-linolenic acid, an omega-3 fatty acid. They are also a good source of copper, magnesium, and phosphorous.

 

GENERAL FOOD KNOWLEDGE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 13

From coffee to hops, turn up the heat in this study of food.

 

100) Pasteurization is intended to make milk taste better. True or False?

Answer: False

Pasteurization helps eliminate potentially harmful microorganisms from milk without changing its structure or taste.

 

101) Ghee is a kind of goat cheese. True or False?

Answer: False

Ghee is clarified butter made from cow’s milk. It is popular in the cuisine of India and South Asia. Ghee is made by melting butter and removing the milk solids.

 

102) Roquefort is a kind of cheese. True or False?

Answer: True

Roquefort is a kind of cheese made from sheep’s milk.

 

103) The Jerusalem artichoke is a kind of sunflower. True or False?

Answer: True

The sunflower known as the Jerusalem artichoke is popular as a cooked vegetable in Europe.

 

104) Thomas Jefferson liked spaghetti. True or False?

Answer: True

In 1786 Thomas Jefferson brought back from Italy a die for making spaghetti so that he could serve pasta to his friends.

 

105) Coffee is a tropical plant. True or False?

Answer: True

Coffee is a tropical plant that requires ample rain and moderate temperatures. Coffee is grown within a belt extending around the world between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.

 

Check > Top 70 History Quiz Questions and Answers

Top 70 History Quiz Questions and Answers

History Quiz Questions and Answers

Top 70 History Quiz Questions and Answers

History Quiz Questions with Answer and Explanation

 

 

WOMEN’S HISTORY: FAMOUS FIRSTS – History Quiz Questions and Answers Part 1

Women have accomplished some fantastic feats in the course of history. Test your knowledge of some famous firsts for women.

 

1) The world’s first novel was written by a woman. True or False?

Answer: True

Most scholars consider The Tale of Genji to be the world’s first novel. It was written c. 1010 CE by Murasaki Shikibu.

 

2) The first woman to swim the English Channel was French. True or False?

Answer: False

The first woman to swim the English Channel was American Gertrude Ederle in 1926.

 

3) Author Zora Neale Hurston was the first African American graduate of Barnard College. True or False?

Answer: True

Hurston studied anthropology at Barnard and graduated in 1928.

 

4) Amelia Earhart was the first woman to fly solo across the Pacific. True or False?

Answer: False

Amelia Earhart was the first woman to fly solo across the Atlantic.

 

5) The first woman in space was from Russia. True or False?

Answer: True

The first woman in space was Russian cosmonaut Valentina Tereshkova in 1963.

 

6) Ruth Bader Ginsburg was the first woman to serve on the United States Supreme Court. True or False?

Answer: False

Sandra Day O’Connor was the first woman to serve on the United States Supreme Court.

 

7) The first African American to win an Academy Award was a woman. True or False?

Answer: True

Hattie McDaniel won a best supporting actress award for her role as Mammy in Gone with the Wind (1939).

 

8) Nadia Comăneci was the first person to achieve a perfect score of 10 in Olympic gymnastics. True or False?

Answer: True

Comăneci earned seven perfect 10s at the Montreal Olympics in 1976.

 

 

THE VIETNAM WAR – History Quiz Questions and Answers Part 2

Who backed whom? How was the U.S. involved? Which foreign leaders were involved? Test your knowledge of the Vietnam War with this quiz.

 

9) Who was the president of the Democratic Republic of Vietnam, or North Vietnam, during most of the war?

Answer: Ho Chi Minh

At the end of World War II, in August 1945, Ho Chi Minh and his Vietnamese guerrilla forces seized much of northern Vietnam, including the city of Hanoi. Ho then declared Vietnam’s independence and the formation of a provisional government, which he had been named to lead. After the country was formally divided into northern and southern zones in 1954, Ho was president of North Vietnam until his death in 1969.

 

10) Which assistance program, implemented by U.S. Pres. Dwight D. Eisenhower in 1954, aimed to aid South Vietnam through psychological warfare and paramilitary activities?

Answer: Saigon Military Mission

On June 1, 1954, President Eisenhower implemented a covert operation called the Saigon Military Mission. The operation, headed by the U.S. Central Intelligence Agency (CIA), intended to aid South Vietnam against North Vietnamese-backed rebels by means of psychological warfare and paramilitary strategy.

 

11) Which Chinese communist leader supported North Vietnam?

Answer: Mao Zedong

Mao Zedong of China, in tandem with the Soviets (despite the open hostility between the two), began to provide aid to North Vietnam in 1964.

 

12) A Buddhist monk set himself aflame in response to what?

Answer: South Vietnamese Pres. Ngo Dinh Diem’s religious repression

Buddhist monk Thich Quang Duc publicly set himself aflame in direct response to South Vietnamese President Diem’s repression of Buddhists. Diem—more specifically, his brother’s wife, Madame Nhu—publicly endorsed Roman Catholicism and intentionally ridiculed Buddhism.

 

13) What was the name of the U.S. surveillance ship that was attacked by North Vietnam in the Gulf of Tonkin?

Answer: USS Maddox

The USS Maddox was attacked in August 1964, perhaps having been suspected of involvement in recent South Vietnamese raids on North Vietnam. Days later, the Maddox and an accompanying U.S. ship reported a second North Vietnamese attack. That led U.S. Pres. Lyndon Johnson to secure congressional passage of the Gulf of Tonkin Resolution, which authorized him to take any measures he deemed necessary to deal with future threats to U.S. forces or U.S. allies in Southeast Asia. Johnson’s handling of the situation contributed to his victory in the November presidential election.

 

14) What event of the war caused many Americans to realize that, contrary to what they had been told, victory was not near?

Answer: Tet Offensive

On the Lunar New Year, or Tet, of 1968, the communist North launched a major offensive in the South after preoccupying its opponents’ troops with diversionary attacks. U.S. and South Vietnamese forces managed, miraculously, to recover quickly from the forceful blow. Many Americans at home, however, had been under the impression that U.S. forces had almost completely contained the North and that victory was in their pocket. The Tet Offensive broke that illusion, and American public support for U.S. involvement in the war dropped.

 

15) What was the name of U.S. Pres. Richard Nixon’s plan to enable South Vietnam to fight without a direct U.S. military presence?

Answer: Vietnamization

In June 1969 President Nixon announced the withdrawal of 25,000 U.S. troops from Vietnam as the beginning of his Vietnamization program, which aimed to shift the burden of fighting from U.S. forces to South Vietnamese forces while bolstering the latter with added material and advisory support. He intended to withdraw more than 150,000 troops over the subsequent year.

 

16) What happened in Quang Ngia province in 1968?

Answer: My Lai Massacre

On March 16, 1968, U.S. soldiers killed as many as 500 unarmed villagers in the hamlet of My Lai, Quang Ngia. U.S. intelligence had believed that a Viet Cong battalion was taking refuge there when in reality it was hiding more than 40 miles (65 km) away.

 

17) North and South Vietnam became the Socialist Republic of Vietnam in what year?

Answer: 1976

In 1976, after the South finally fell, North and South became one country, the Socialist Republic of Vietnam. A military government was installed with its capital in Hanoi.

 

ANCIENT EGYPTIAN GODS AND GODDESSES – History Quiz Questions and Answers Part 3

Ancient Egypt had a huge pantheon of gods and goddesses. How many of them do you know?

 

18) Which Egyptian god was often represented as a falcon, or as a man with the head of a falcon?

Answer: Horus

Horus, a sky god, was the son of the goddess Isis and the god Osiris.

 

19) Which Egyptian fertility goddess was often represented standing at one corner of a deceased person’s sarcophagus and was also thought to guard the canopic jar containing the liver of the deceased person?

Answer: Isis

The goddesses Nephthys, Neith, and Selket stood at the other three corners of the sarcophagus. Isis and the god Imsety were thought to guard the liver of the deceased person.

 

20) Which evil snake god gave his name in 2005 to an asteroid that was briefly believed to be on a possible collision course with Earth?

Answer: Apophis

Apophis, the god of chaos, was the enemy of the sun god Re. The asteroid 99942 Apophis, discovered in 2004, was ultimately determined to pose no threat to Earth.

 

21) Which Egyptian god—known as the god of storms and the desert—was usually represented as an animal whose species has not been identified by modern Egyptologists and zoologists?

Answer: Seth

Seth was represented with a dog-like body, squared ears, a tufted tail, and a long snout. A number of real animals—such as the aardvark, fennec fox, jackal, and okapi—have been suggested as the basis for his form, but it is also possible that the animal is a mythical composite.

 

22) Which god is credited with inventing writing?

Answer: Thoth

Thoth, the god of learning, was depicted as a man with the head of an ibis.

 

23) What is the goggle-eyed, bowlegged, dwarf god Bes known for doing?

Answer: Protecting women during childbirth

His unusual appearance was believed to drive away evil spirits.

 

24) Which goddess was probably first worshipped as a lioness or a wild cat but was represented as a domestic cat after domestic cats were introduced into Egypt about 2000 BCE?

Answer: Bastet

Bastet is often represented carrying an ancient percussion instrument called the sistrum.

 

25) Which god is typically represented as a mummy?

Answer: Osiris

Egyptian myth says that Osiris was the king of Egypt until he was murdered by his brother Seth. He was resurrected by his wife Isis and became the god of the dead.

 

26) During the Amarna period (c. 1353–36 BCE) which god was elevated above all other gods?

Answer: Aton

King Amenhotep IV took the name Akhenaten and made drastic changes to the official Egyptian religion, including establishing a new cult dedicated to the Aton, the sun’s disk. The changes were reversed soon after Akhenaten’s rule ended.

 

NAME THE AFRICAN BATTLE – History Quiz Questions and Answers Part 4

Are you a fan of African history? Test your knowledge with this quiz.

 

27) In which battle did the Ethiopians defeat the Italians in 1896?

Answer: Battle of Adwa

The Ethiopian army of Emperor Menilek defeated the Italian army at the Battle of Adwa on March 1, 1896. Menilek’s victory was noteworthy, as it was the first instance during the colonial era of African forces delivering a crushing defeat to a European power.

 

28) In which battle did Major General Sir Herbert Kitchener defeat ʿAbd Allāh in 1898 and win Sudanese territory?

Answer: Battle of Omdurman

The Battle of Omdurman was fought on September 2, 1898, in what is now the country of Sudan. Kitchener’s victory over ʿAbd Allāh led to the establishment of British dominance in the Sudan.

 

29) In which battle did the Zulu and Boers meet in 1838?

Answer: Battle of Blood River

The Battle of Blood River (also known as the Battle of Ncome River) was fought on December 16, 1838, in what is now the country of South Africa, between the Zulu and Voortrekker Boers migrating into Zulu lands. The Zulu were defeated.

 

30) In which World War II battle did Allied forces meet Axis troops in the North African desert in 1942?

Answer: Battle of el-Alamein

El-Alamein was the site of two battles between the Allied and Axis forces in 1942 during World War II. British troops dug in there to prevent German and Italian troops from advancing farther east into Egypt, and by early July they had stopped them, although a battle of attrition had developed. The second battle began in October, with the British on the offensive as they tried to drive back the Axis troops, who did retreat the next month.

 

31) In which battle did the forces of Usman dan Fodio suffer a defeat in 1804 while warring against the kingdom of Gobir?

Answer: Battle of Tsuntua

Usman dan Fodio led a jihad against the kingdom of Gobir in what is now the country of Nigeria. Although his forces lost the Battle of Tsuntua, they had several successes after that and achieved the main military objectives of the jihad in 1808.

 

32) Which battles took place during the Anglo-Zulu War in 1879?

Answer: Battles of Isandlwana and Rorke’s Drift

The Battles of Isandlwana and Rorke’s Drift occurred on January 22–23, 1879, during the Anglo-Zulu War in what is now the country of South Africa. A large Zulu force handily defeated a smaller British force at Isandlwana but were later defeated by the British at Rorke’s Drift.

 

33) In which battle was the army of the Portuguese king Sebastian defeated by the forces of Saʿdī sultan of Morocco, ʿAbd al-Malik, in 1578?

Answer: Battle of the Three Kings

The Battle of the Three Kings, also known as the Battle of the Wadi al-Makhāzin, is where the forces of the Saʿdī sultan of Morocco, ʿAbd al-Malik, defeated those of Portugal’s King Sebastian on August 4, 1578. It took place at the banks of the Wadi al-Makhāzin, the source of the battle’s Arabic name. The battle takes its European name from the deaths of the three “kings” involved in the fighting—Sebastian, al-Mutawakkil (a deposed Moroccan sultan with whom Sebastian was allied), and ʿAbd al-Malik. The first two drowned while trying to cross the Wadi al-Makhāzin, and the latter, who was ill to begin with, died the morning after the battle.

 

34) Which battle took place in 1899 during the South African War (1899–1902)?

Answer: Battle of Modder River

The Battle of Modder River was fought on November 28, 1899, between British troops and Boer forces during the South African War (also known as the Boer War, the Second Boer War, and the Anglo-Boer War). The British won the battle, but it was a costly victory in terms of the number of British soldiers who were killed or wounded.

 

35) Which battle saw forces from Portugal and the Kongo Kingdom skirmishing over competing land claims in 1665?

Answer: Battle of Mbwila

The Battle of Mbwila (or Ulanga) was fought on October 29, 1665, between Portugal and the kingdom of Kongo. Portugal won and also killed the kingdom’s leader, António I Nvita a Nkanga, during the fighting. The kingdom of Kongo continued to exist but was no longer unified, descending into civil war.

 

MILITARY HISTORY BUFF QUIZ – History Quiz Questions and Answers Part 5

Can you tell your Salamis from your Stalingrad? Test your knowledge of some of the greatest moments in military history.

 

36) Which World War I battle is regarded as the first widespread use of tanks in combat?

Answer: Battle of Cambrai

On November 20, 1917, hundreds of British tanks shattered German lines at Cambrai, but bad weather and inadequate infantry support doomed the offensive. Germany regained virtually all of its lost territory within two weeks.

 

37) Which legendary Carthaginian general is said to have sworn undying enmity against Rome prior to carrying out a nearly 20-year military campaign against the city and its allies?

Answer: Hannibal

One of the most-gifted military commanders of antiquity, Hannibal was a brilliant exponent of early maneuver warfare.

 

38) When this German officer surrendered at Stalingrad in January 1943, he became the first field marshal in German history to be captured.

Answer: Friedrich Paulus

With no hope of relief and forbidden by Hitler to attempt a breakout, Germany’s beleaguered Sixth Army commander rejected the order to commit suicide that was implicit with his last-minute promotion to field marshal.

 

39) This naval battle took place shortly after the Spartan stand at Thermopylae, and it checked the Persian advance in Greece.

Answer: Battle of Salamis

Athenian naval strategist Themistocles sacrificed his own city, which was put to the torch by the Persians, in an ultimately successful effort to achieve the advantage over the numerically superior Persian fleet.

 

40) The sinking of this ocean liner during the final months of World War II in Europe was the deadliest maritime disaster in history.

Answer: Wilhelm Gustloff

The overwhelming majority of the 9,000 people who died in the sinking of the Gustloff were civilians, but because it was a German ship acting as a military transport in a time of war, it was seen as a legal target for Russian submariners.

 

41) This Shawnee chief led what was arguably the most-formidable pan-Indian military force in North America, and he helped capture Detroit without firing a shot.

Answer: Tecumseh

In addition to the capture of Fort Detroit, Tecumseh participated in a battle known as Saint Clair’s Defeat, an encounter that is widely regarded as the worst rout of a U.S. military force by Native American warriors.

 

42) What kind of aircraft was the Enola Gay, the plane that dropped the atomic bomb on Hiroshima?

Answer: B-29 Superfortress

The B-29 was the longest-range heavy bomber in the U.S. fleet, and both atomic bombs were dropped by B-29s taking off from the island of Tinian.

 

43) Upon hearing of his victory at the Battle of Trafalgar, this British admiral’s last words were “Now I am satisfied. Thank God, I have done my duty.”

Answer: Horatio Nelson

Nelson was shot and mortally wounded by a French sniper, but the combined French and Spanish fleet had been annihilated, and Napoleon’s visions of British conquest were shattered.

 

44) This battle, which took place a short distance southwest of the Sea of Galilee, halted Mongol expansion to the west.

Answer: Battle of ʿAyn Jālūt

The Mamlūk army led the 10,000-strong Mongol force into a trap, thus sparing Cairo the fate that had been suffered by Baghdad.

 

45) Disease accounted for a hugely disproportionate number of casualties in this 19th-century war, so much so that nursing pioneer Florence Nightingale was enlisted to improve conditions in military hospitals.

Answer: Crimean War

Death rates due to disease were appalling in the Crimean War, accounting for some 90 percent of fatalities.

 

NOT-SO-COMMON KNOWLEDGE – History Quiz Questions and Answers Part 6

It is well known that Mount Everest at about 8,850 meters is the world’s highest mountain, but did you know that K2 at about 8,611 meters is the world’s second highest peak? Test yourself to see how many of these lesser-known facts you know.

 

46) Which city hosted the second modern Olympic Games?

Answer: Paris

The second modern Olympic Games were held in 1900 in Paris.

 

47) During the Apollo 11 lunar mission, who piloted the command module while Neil Armstrong and Edwin Aldrin explored the surface of the Moon?

Answer: Michael Collins

On July 16, 1969, Michael Collins was launched to the Moon on the Apollo 11 mission with commander Neil A. Armstrong and lunar module pilot Edwin E. Aldrin, Jr. Armstrong and Aldrin landed on the Moon in the lunar module Eagle on July 20 while Collins remained in the command module Columbia.

 

48) Who was the second of King Henry VIII of England’s wives?

Answer: Anne Boleyn

Mother of the future Elizabeth I, Anne Boleyn was Henry VIII’s second wife.

 

49) Who wrote the Johnny Cash classic “A Boy Named Sue”?

Answer: Shel Silverstein

More famous for his poetry, Shel Silverstein wrote the novelty song “A Boy Named Sue,” which became a huge hit when Johnny Cash included it on his 1969 album Johnny Cash at San Quentin.

 

50) Who assassinated Robert Kennedy in 1968?

Answer: Sirhan Sirhan

Sirhan Sirhan, a Palestinian-born Jordanian citizen, was convicted (1969) of fatally shooting U.S. Sen. Robert F. Kennedy on June 5, 1968. He received the death penalty, but the sentence was later commuted to life.

 

51) Which actors was born Maurice Micklewhite?

Answer: Michael Caine

Born Maurice Micklewhite in 1933, Michael Caine went on to appear in more than 100 films, renowned for his versatility in leading and character roles.

 

52) Better known for his exploits as a professional wrestler, Jesse Ventura also served as governor of which American state from 1999 to 2003?

Answer: Minnesota

American professional wrestler and actor Jesse Ventura served as governor of Minnesota from 1999 to 2003.

 

53) Which  legendary bands was originally known as Warsaw?

Answer: Joy Division

Inspired by seeing the Sex Pistols perform in Manchester, Warsaw was formed in the spring of 1977 to play thrashing punk music. By early 1978 they had replaced their original drummer and changed the band’s name to Joy Division.

 

54) During the American Revolution, where did the Battle of Bunker Hill actually take place?

Answer: Breed’s Hill

The first major battle of the American Revolution is known as the Battle of Bunker Hill, but Breed’s Hill was the primary locus of combat.

 

55) Who won the second season of American Idol?

Answer: Ruben Studdard

Ruben Studdard rose to fame as winner of the second season of American Idol. He later received a Grammy Award nomination in 2003 for Best Male R&B Vocal Performance for his recording of “Superstar.”

 

56) Who was Richard Nixon’s vice president from 1969 to 1973?

Answer: Spiro Agnew

Spiro Agnew served as the 39th vice president of the United States in the Republican administration of Pres. Richard Nixon.

 

57) Which of these ships was a sister ship to the British luxury liner Titanic?

Answer: Olympic

Mainly built side by side with Titanic, Olympic was in service from 1911 to 1935.

 

58) Which of these actors was the second “Doctor” in the BBC’s science fiction television series Doctor Who?

Answer: Patrick Troughton

Patrick Troughton played the Doctor from 1966 to 1969.

 

59) In which county is the English city of Canterbury located?

Answer: Kent

Famous for its magnificent cathedral, the historic English city of Canterbury is in the southeastern county of Kent.

 

U.S. PRESIDENTIAL ELECTIONS – History Quiz Questions and Answers Part 7

Which day of the week are U.S. presidential elections held? Who was George Washington’s running mate? Test your knowledge of U.S. presidential elections with this quiz.

 

60) Which candidate won the popular vote in 1876?

Answer: Samuel J. Tilden

Although Tilden won nearly 300,000 more votes, the election was won by Rutherford B. Hayes, who prevailed in the electoral college.

 

61) Since the 1840s, on which day of the week have U.S. presidential elections been held?

Answer: Tuesday

Until the mid-19th century, Election Day varied from state to state. An 1845 law set a single Election Day for the entire country: the Tuesday after the first Monday in November.

 

62) According to an infamous Chicago Tribune headline, who defeated Pres. Harry Truman in the 1948 election?

Answer: Thomas Dewey

With polls predicting a win for Dewey, and a printers’ strike requiring the Tribune to go to press before the results were announced, the newspaper ran with the headline “Dewey Defeats Truman” for its first edition. The actual vote proved otherwise. In a memorable photograph, Truman grins as he holds the paper aloft.

 

63) What term, popularized after the 2000 election, describes an incompletely punched hole in a paper ballot?

Answer: hanging chad

The peculiarities of ballot design and tabulation were widely scrutinized in the aftermath of the 2000 election, when the vote in Florida was so close that a recount was held.

 

64) Who was George Washington’s running mate in 1789?

Answer: nobody

In the first presidential election, there were no formal political parties and therefore no party tickets. Each candidate ran by himself. The candidate with the most votes in the electoral college became president, and the runner-up became vice president. This changed with the passage of the Twelfth Amendment (1804), which required electors to vote for both a president and a vice president.

 

65) In 1984 Pres. Ronald Reagan won every state except one. Which one did he lose?

Answer: Minnesota

Minnesota was the home state of Reagan’s opponent, Walter Mondale.

 

66) When was the last time a third-party candidate won any electoral votes?

Answer: 1968

George Wallace won five Southern states (for a total of 46 electoral votes) as the firebrand candidate of the antiliberal American Independent Party. Although Ross Perot in 1992 won a greater share of the popular vote than Wallace did in 1968, Perot failed to pick up a single state.

 

67) After he left the White House, Pres. Theodore Roosevelt stood for election in 1912 as the candidate of what party?

Answer: Bull Moose Party

Formally known as the Progressive Party, the Bull Moose Party was organized as a reaction against the conservative policies of Republican Pres. William Howard Taft. Roosevelt, who survived an assassination attempt during the campaign, went on to earn more electoral votes than Taft, though the election was ultimately won by the Democratic candidate, Woodrow Wilson.

 

68) Which presidential candidate holds the record for the most second-place finishes?

Answer: William Jennings Bryan

Bryan was the Democratic nominee in 1896, 1900, and 1908. An ambitious politician and a popular public speaker, he nevertheless failed to become president. He later served as secretary of state under Woodrow Wilson.

 

69) Who won the 1840 election with the slogan “Tippecanoe and Tyler Too”?

Answer: William Henry Harrison

The nickname “Tippecanoe” derives from the Battle of Tippecanoe, an engagement during the War of 1812 in which Harrison led the United States to victory. The battle made him a national hero. A month after his presidential inauguration, Harrison died and was succeeded by his vice president, John Tyler.

 

70) Maine is one of two states that do not apportion their electoral votes in a “winner-takes-all” format. What is the other state?

Answer: Nebraska

While most states award all of their electoral votes to the winner of the statewide vote, Maine and Nebraska use a method in which the statewide winner receives two electoral votes and the winner of each congressional district receives an additional electoral vote. Nebraska split its votes in 2008 (four for John McCain, one for Barack Obama), and Maine split its votes in 2016 (three for Hillary Clinton, one for Donald Trump).

 

Check 111 Animal Quiz Questions and Answers > 105 Food Quiz Questions and Answers