Geography Quiz Questions and Answers

Geography Quiz Questions and Answers

Geography Quiz Questions and Answers

 

Geography Quiz Questions and Answers

 

EXPLORING SOUTH AMERICA QUIZ

What’s the southernmost point of South America? What’s its highest peak? Find your way through South America with this quiz.

 

1) Where is the University of St. Francis Xavier, one of the oldest universities of South America?

Answer: Sucre

The University of St. Francis Xavier is in Sucre, Bolivia. Founded in 1624, it is one of the oldest universities in South America.

 

2) What is the southernmost point of South America?

Answer: Cape Horn

Cape Horn, the southernmost point of South America, is a steep, rocky headland on Hornos Island of the Tierra del Fuego archipelago; it is in the Magallanes y La Antarctica Chilena region of southern Chile.

 

3) Which South American city is overlooked by a granite peak known as Sugar Loaf?

Answer: Rio de Janeiro

The city of Rio de Janeiro lies on a strip of Brazil’s Atlantic coast, on an inlet at the entrance to which is the landmark peak called Sugar Loaf.

 

4) Which South American country does not border the Pacific Ocean?

Answer: Brazil

Brazil faces the Atlantic Ocean along 4,600 miles (7,400 km) of coastline. It does not border the Pacific Ocean.

 

5) What name is given to the vast plain extending westward across central Argentina?

Answer: the Pampas

The Pampas is the name of the vast plain extending westward across central Argentina from the Atlantic coast to the Andean foothills. The name comes from a Quechua Indian word meaning “flat surface.”

 

6) In South America, what is the Gran Chaco?

Answer: lowland alluvial plain

The Gran Chaco is a lowland alluvial plain in interior south-central South America. The name is of Quechua origin, meaning “hunting land.”

 

7) What is the highest peak in South America?

Answer: Mount Aconcagua

Mount Aconcagua, located in Argentina, is the highest peak in South America and commonly regarded as the highest summit in the Western Hemisphere. Its exact height is disputed.

 

GEOGRAPHY OF AFRICA QUIZ

Where is Serengeti National Park? What is Rhodesia called today? Find out by taking this quiz about Africa.

 

8) Which country is the chief home of the Shona people?

Answer: Zimbabwe

The Shona, a group of culturally similar Bantu-speaking peoples, live chiefly in the eastern half of Zimbabwe, north of the Lundi River.

 

9) Serengeti National Park is in which country?

Answer: Tanzania

Serengeti National Park is located in Tanzania. It is a wildlife refuge best known for its huge herds of plains animals (especially gnu [wildebeests], gazelles, and zebras). It was added to the UNESCO World Heritage List in 1981.

 

10) Which country was formerly called Rhodesia?

Answer: Zimbabwe

Zimbabwe was formerly known as Southern Rhodesia (1911–64) and Rhodesia (1964–79). It is a landlocked country of southern Africa that shares a 125-mile (200-km) border on the south with the Republic of South Africa.

 

11) What is the name given to various types of open country in southern Africa that is used for pasturage and farmland?

Answer: veld

Veld is the name given to various types of open country in southern Africa that is used for pasturage and farmland. These types depend upon local characteristics such as elevation, cultivation, and climate.

 

12) What is the North African mountain range that runs from the Moroccan port of Agadir in the southwest to the Tunisian capital of Tunis in the northeast?

Answer: Atlas Mountains

The Atlas Mountains are a series of mountain ranges in northwestern Africa, running generally southwest to northeast to form the geologic backbone of the countries of the Maghrib (the western region of the Arab world)—Morocco, Algeria, and Tunisia. They extend more than 1,200 miles (2,000 km), from the Moroccan port of Agadir in the southwest to the Tunisian capital of Tunis in the northeast.

 

13) In which country would you find the city of Timbuktu?

Mali

The city of Timbuktu is located in the western Africa country of Mali. It is historically important as a trading post on the trans-Saharan caravan route and as a centre of Islamic culture (c. 1400–1600). Located on the southern edge of the Sahara, it was designated a UNESCO World Heritage site in 1988.

 

14) What is the full name of “The Rand,” the ridge of gold-yielding rock in Gauteng province, South Africa?

Answer: Witwatersrand

The Witwatersrand is a ridge of gold-bearing rock mostly in Gauteng province, South Africa. Its name means “ridge of white waters.”

 

15) What Ethiopian locality is famous for its 11 monolithic churches (hewn out of solid rock)?

Answer: Lalībela

Lalībela is a religious centre in north-central Ethiopia. The capital of the Zagwe dynasty for about 300 years, it was renamed for its most distinguished monarch, Lalībela (late 12th–early 13th century), who, according to tradition, built the 11 monolithic churches for which the place is famous.

 

16) According to local tradition, what ancient Christian artifact is located in the church of St. Mary of Zion in Aksum, Ethiopia?

Answer: Ark of the Covenant

Aksum is an ancient town in northern Ethiopia. According to tradition, the church of St. Mary of Zion located there contains the Ark of the Covenant. Over the centuries the church was destroyed and rebuilt several times; the present structure dates from the 17th century.

 

17) What historic city, located in the centre of the fertile Haouz Plain south of the Tennsift River, is the major city of central Morocco?

Answer: Marrakech

Marrakech is the chief city of central Morocco. The first of Morocco’s four imperial cities, it lies in the centre of the fertile, irrigated Haouz Plain, south of the Tennsift River. The ancient section of the city, known as the medina, was designated a UNESCO World Heritage site in 1985.

 

18) Olduvai Gorge, an archaeological site in the eastern Serengeti Plain, is located in what country?

Answer: Tanzania

Olduvai Gorge is an archaeological site located in the eastern Serengeti Plain, within the boundaries of the Ngorongoro Conservation Area in northern Tanzania. Olduvai Gorge was designated part of a UNESCO World Heritage site in 1979.

 

KNOW YOUR EUROPEAN GEOGRAPHY QUIZ

What’s the longest river in Europe? Where is Gdańsk? Get ready to prove what you know about the geography (and history) of Europe with this quiz.

 

19) Which French city became the capital of the papacy in 1309?

Answer: Avignon

Avignon became the capital of the papacy in 1309. It was bought by Clement VI, the fourth of seven Avignon popes, in 1348 from Queen Joan of Provence and remained papal property until the French Revolution.

 

20) In which city is the Uffizi Gallery located?

Answer: Florence

The Uffizi Gallery is an art museum in Florence, Italy, that has the world’s finest collection of Italian Renaissance paintings, particularly of the Florentine school. It also has antiques, sculpture, and more than 100,000 drawings and prints.

 

21) Where is Humboldt University located?

Answer: Berlin

Berlin is the home of Humboldt University of Berlin, a coeducational state-supported institution of higher learning in Germany. The university was founded in 1809–10 by the linguist, philosopher, and educational reformer Wilhelm, Freiherr (baron) von Humboldt, then Prussian minister of education.

 

22) What does the word Balkan mean in Turkish?

Answer: mountain

The word Balkan means “mountain” in Turkish. The Balkans constitute the easternmost of Europe’s three great southern peninsulas; it includes Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro, North Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania, and Moldova.

 

.23) What is often referred to as the “Emerald Isle”?

Answer: Ireland

Ireland’s pervasive grasslands impart upon the landscape the green hues responsible for the popular sobriquet “Emerald Isle.”

 

24) Which peak is the highest active volcano in Europe?

Answer: Mount Etna

Mount Etna is an active volcano on the east coast of Sicily. It is the highest active volcano in Europe, its topmost elevation being more than 10,000 feet (3,200 metres).

 

25) The Madeira Islands in the North Atlantic Ocean belong to which country?

Answer: Portugal

An archipelago of volcanic origin in the North Atlantic Ocean, the Madeira Islands belong to Portugal and consist of two inhabited islands, Madeira and Porto Santo, and two uninhabited groups, the Desertas and the Selvagens.

 

26) What is the longest river in Europe?

Answer: Volga River

As Europe’s longest river and the principal waterway of western Russia, the Volga sprawls across about two-fifths of the European part of Russia, where almost half of the entire population of Russia resides.

 

27) The summit of Mont Blanc, Europe’s highest peak, is located in which country?

Answer: France

Mount Blanc is a mountain massif and the highest peak (15,771 feet [4,807 metres]) in Europe. Located in the Alps, the massif lies along the French-Italian border and reaches into Switzerland, but its summit is in French territory.

 

28) What Austrian city, noted for its Italian Renaissance and Baroque architecture, is dominated by a fortress resting on Monks’ Hill?

Answer: Salzburg

The city of Salzburg is the capital of Salzburg Bundesland (federal state), north-central Austria. It is noted for its Italian Renaissance and Baroque architecture and is dominated by a fortress resting on Monks’ Hill.

 

29) What city in north-central Germany is the site where Martin Luther started the Protestant Reformation?

Answer: Wittenberg

The city of Wittenberg is located in north-central Germany, on the Elbe River southwest of Berlin. Martin Luther started the Reformation in Wittenberg in 1517.

 

30) Which of the following is not on the Acropolis in Athens?

Answer: Academeia

The Academeia is not on the Acropolis in Athens. The structures that survive consist of the Propylaea, the gateway to the sacred precinct; the Parthenon, the chief shrine to Athena and also the treasury of the Delian League; the Erechtheum, a shrine to the agricultural deities, especially Erichthonius; and the Temple of Athena Nike.

 

31) What major Tuscan city is located northwest of Rome on the Arno River and is the birthplace of the Renaissance?

Answer: Florence

The city of Florence is located northwest of Rome on the Arno River. It is the capital of Firenze province and Tuscany region, central Italy. Florence was founded as a Roman military colony about the 1st century BCE, and during the 14th to 16th centuries the city achieved preeminence in commerce and finance, learning, and, especially, the arts. It was the birthplace of the Renaissance.

 

32) Besides the Italian Peninsula, what are the other two great peninsulas of southern Europe?

Answer: Iberian and Balkan

The Italian Peninsula is one of the three great peninsulas of southern Europe, the other two being the Balkan (to the east) and the Iberian (to the west) peninsulas.

 

33) What major Italian city, famous for its history and architecture, is located on a group of islands in a lagoon off the Adriatic Sea?

Answer: Venice

The city of Venice is a major seaport and the capital of both the province of Venezia and the region of Veneto in northern Italy. It is located on a group of islands in a lagoon off the Adriatic Sea. Venice is unique environmentally, architecturally, and historically.

 

34) In what country is Gdańsk located?

Answer: Poland

The city of Gdańsk is in north-central Poland, situated at the mouth of the Vistula River on the Baltic Sea.

 

35) What is the capital of Russia?

Answer: Moscow

Moscow is the capital of Russia. It is located in the western part of the country, about 400 miles (640 km) southeast of St. Petersburg and 300 miles (480 km) east of the border with Belarus.

 

ALL ABOUT ASIA

If you were traveling in Sichuan, what country would you be in? What ocean does Indonesia lie in? Sort out the facts about Asia in this quiz.

 

36) When did Buddhism arrive in Japan?

Answer: 400 CE

During the Yamato period, about 400 CE, Buddhism came to Japan from Korea. For many centuries the Japanese also borrowed heavily from Chinese culture, using Chinese characters to write down the Japanese language.

 

37) What country does the Mekong River not flow through?

Answer: Mongolia

The Mekong River flows through China, Laos, Thailand, Cambodia, and Vietnam before emptying into the South China Sea.

 

38) In what country is Sichuan found?

Answer: China

Sichuan is a province in central China. It is famed for its spicy cuisine.

 

39) What is the main color of China’s flag?

Answer: red

China’s flag is a large red field with yellow stars and a hammer and sickle device.

 

40) What is the capital of Bangladesh?

Answer: Dhaka

Dhaka, the capital of Bangladesh, lies on the Buriganga River in the center of the country.

 

41) In what ocean does Indonesia lie?

Answer: Pacific

The islands of Indonesia lie along the Equator between the Indian Ocean and the Pacific Ocean.

 

42) What body of water separates India from Sri Lanka?

Answer: the Palk Strait

The waterway separating Sri Lanka from India is called the Palk Strait.

 

GEOGRAPHY FUN FACTS

What was the name of the supercontinent that existed over 200 million years ago? On which continent did mankind’s upright ancestors originate? Unfold your mental road map and test your knowledge of geography in this quiz.

 

43) What country has the most wild bears?

Answer: Russia

At the last census, Russia had some 100,000 wild bears, about 30,000 more than the United States, Canada, and the rest of Europe combined.

 

44) Where was the greatest difference between annual high and low temperatures recorded?

Answer: Russia

Verkhoyansk, a Siberian city, has the greatest recorded difference between July high and January low temperatures—193 °F or 107 °C!

 

45) What was the name of the supercontinent of 200 million years ago?

Answer: Pangaea

The seven continents of today were once joined together as a supercontinent called Pangaea. It began to break apart about 200 million years ago.

 

46) In which country were bananas first grown?

Answer: India

Bananas have been grown in India for at least 4,000 years. Arabs took them to Africa and Palestine; they are mentioned in early Greek, Latin, and Arabic writings.

 

47) Where is the world’s highest annual average rainfall?

Answer: Hawaii

The world’s record for average annual rainfall belongs to Mt. Waialeale, Hawaii, where it averages about 450 inches (1,140 centimeters) per year.

 

48) Where, as of 2009, did the world’s heaviest annual rainfall on record fall?

Answer: India

The world’s heaviest rainfall in a single year was recorded at Cherrapunji, India, where it rained 905 inches (2,300 centimeters) in 1861.

 

49) On which continent did our upright-walking ancestors originate?

Answer: Africa

Most scientists now believe our early human relatives migrated from Africa to Asia, Europe, and beyond.

 

50) What is Canada’s longest river?

Answer: Mackenzie River

The Mackenzie River is Canada’s longest river. It flows 2,635 miles (4,241 km) from its source to its mouth.

 

105 Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

General Knowledge Online Quiz Questions about Food

 

BAKING AND BAKED GOODS – Food Quiz Questions and Answers Part 1

You may have a sweet tooth, but how much do you know about baking and baked goods? Test your knowledge with this quiz.

 

1) What type of custard is used to fill an éclair?

Answer: crème pâtissière

Éclairs are filled with crème pâtissière, or pastry cream.

 

2) What is the main ingredient in meringue

Answer: eggs

Meringue is made by whipping egg whites with sugar.

 

3) Which of these “cakes” is not actually a cake?

Answer: cheesecake

Cheesecake is more of a pie than a cake.

 

4) What is a fougasse?

Answer: a type of bread

Fougasse is a type of bread that is shaped to resemble an ear of wheat.

 

5) How many cups are in a pint?

Answer: 2

There are 2 cups in a pint.

 

6) Which of these grains does not contain gluten?

Answer: buckwheat

Despite its name, buckwheat is not actually related to wheat. It contains no gluten.

 

7) What is blind baking?

Answer: baking a crust without a filling

Blind baking refers to baking a pie crust or other pastry without any filling. The crust is often filled and then baked again briefly.

 

8) What is a snickerdoodle?

Answer: a type of cookie

A snickerdoodle is a type of sugar cookie that is rolled in cinnamon sugar.

 

WINE REGIONS AND VARIETIES: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 2

Are you a wine enthusiast? Test your knowledge with this quiz.

 

9) Chablis is a sweet red wine. True or False?

Answer: False

Chablis, which originated in France, is a dry white wine.

 

10) The wine-producing region of Barossa Valley is located in California, United States. True or False?

Answer: False

Barossa Valley is located in Australia.

 

11) France is known for its Chianti wines. True or False?

Answer: False

The famed Chianti wine zones are located in Tuscany, Italy.

 

12) Vitis vinifera is the principal wine-producing plant. True or False?

Answer: True

Most of the world’s wine is made from varieties of the V. vinifera grape plant.

 

13) The wine-producing region of the Loire Valley is located in Australia. True or False?

Answer: False

The Loire Valley is located in France.

 

14) Bordeaux wines are named for the region in France from which they originate. True or False?

Answer: True

Bordeaux wines are named after the Bordeaux region, which is located in southwestern France.

 

15) The wine-producing region of Napa Valley is located in California, U.S. True or False?

Answer: True

Napa Valley is located in west-central California.

 

16) The Rhône region in France is known for its crisp white wines. True or False?

Answer: False

Rhône wines are not known for being crisp white wines. The Rhône region, in southeastern France, produces mostly strong, full-bodied red wines from the Syrah grape.

 

17) Sherry is a type of fortified wine. True or False?

Answer: True

Sherry is a fortified wine that originated in Spain.

 

18) Port originated in Italy. True or False?

Answer: False

Port (a sweet fortified wine) is named for the town of Porto in the Douro region of northern Portugal.

 

19) Prosecco is a sparkling wine. True or False?

Answer: True

Prosecco is a sparkling white wine made in Italy.

 

20) The wine-producing region of Champagne is located in France. True or False?

Answer: True

Champagne, known for the sparkling wine to which it gives its name, is located in northeastern France.

 

CHOCOLATE – Food Quiz Questions and Answers Part 3

What do you know about that delicious treat we call chocolate? Take this quiz to find out.

 

21) The Mayan and Aztec peoples used cocoa beans not only to make a delicious beverage but also as:

Answer: currency

Cocoa beans were extremely valuable and were used as currency in Aztec and Mayan society.

 

22) How does chocolate grow?

Answer: on trees

Chocolate is made from beans that grow on cocoa trees.

 

23) About when did people begin to consume chocolate in solid form, as opposed to only in liquid form?

Answer: 1850s

In 1847 the Englishman Joseph Fry discovered a way to combine cocoa butter, cocoa powder, and sugar into a paste thick enough to be pressed into a mold, thereby producing the world’s first chocolate bar.

 

24) Which European country was the first to enjoy chocolate?

Answer: Spain

Cocoa beans went first to Spain, possibly with the Spanish explorer Hernán Cortés, who would have taken them back from his travels to Mexico in the 1520s.

 

25) In about the late 17th century, what ingredient did people start adding to drinking chocolate?

Answer: milk

People began to drink chocolate with milk, an idea that originated with British doctor Sir Hans Sloane, who believed it offered much-needed added nutrition.

 

26) The first European chocolate shop opened in what city in 1657?

Answer: London

The first chocolate house, which was like a café, was opened by a Frenchman in London in 1657.

 

27) What type of chocolate was Nestlé the first, in 1930, to manufacture?

Answer: white chocolate

Nestlé was the first company to produce white chocolate.

 

28) Xocolatl, the Aztec Nahuatl word from which we get the word chocolate, translates to:

Answer: bitter water

Xocolatl translates to “bitter water.” The original drinking chocolate made by the Mayan and Aztec peoples was unsweetened.

 

29) It is commonly held that which explorer took chocolate back with him to Europe?

Answer: Hernán Cortés

After his travels throughout Mexico, Cortés took cocoa beans and the means to make drinking chocolate back to Spain with him, where it was kept quiet for about a century before its virtues began spreading to other parts of Europe.

 

GRAINS AND PSEUDOGRAINS – Food Quiz Questions and Answers Part 4

Think you’ve got healthy eating figured out? Test your knowledge of grains and other healthy seeds with this quiz.

 

30) All true grains are grasses. True or False?

Answer: True

All true grains and cereals are members of the grass family, Poaceae.

 

31) Quinoa and amaranth are related. True or False?

Answer: True

The pseudograins amaranth and quinoa are both members of the family Amaranthaceae.

 

32) Bulgur is made of barley groats. True or False?

Answer: False

Bulgur is a form of dry cracked wheat.

 

33) Buckwheat is a true grain. True or False?

Answer: False

Buckwheat is a pseudograin in the family Polygonaceae.

 

34) Millets are true cereal grasses. True or False?

Answer: True

All millet plants are members of the grass family.

 

35) Sorghum syrup is a sweetener similar to honey. True or False?

Answer: True

Sorghum stalks can be processed into a syrupy sweetener.

 

WORLD DUMPLINGS – Food Quiz Questions and Answers Part 5

Do you think you know dumplings? See how many of them you can identify.

 

36) Which cooking method is never used in making dumplings?

Answer: Roasting

Dumplings are never roasted.

 

37) Which country invented the cropadeau, an oatmeal dumpling stuffed with haddock liver?

Answer: Scotland

Cropadeau is brought to you by the folks who invented haggis, the Scots.

 

38) What is the name of the dumpling that is panfried, ear-shaped, and a staple of Japanese restaurants?

Answer: Gyoza

Gyoza can be filled with vegetables, pork, or fish.

 

39) Which ingredient would you be unlikely to find in the Indian dumpling called samosa?

Answer: Beef

Samosas, which are often served with chutney and mint sauce, are typically vegetarian.

 

40) Khinkali is a kind of dumpling made in the land that brought us the names Shevardnadze and Shalikashvili. To which country is it native?

Answer: Georgia

Khinkali—stuffed with minced meat, onions, cumin, and chili—are native to Georgia and known throughout the Caucasus region.

 

41) What is the name of an Afghani dumpling filled with scallions or leeks and served with yogurt and a tomato-based sauce?

Answer: Aushak (ashak)

Aushak is a standard of Afghani cooking: scallion dumplings served on a bed of garlicky mint yogurt and topped with a tomato-based sauce.

 

42) Momoare popular dumplings where?

Answer: Nepal and Tibet

Momo are popular throughout the Himalayan region, including Nepal, Tibet, Bhutan, and northern India.

 

THIS OR THAT? ESPRESSO EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 6

Nowadays, ordering coffee can sometimes feel daunting. The sheer variety of drinks made with espresso could inspire someone to bring a cheat sheet to the café counter. See how well you know your local café’s espresso drink menu.

 

43) 1/4 espresso + 3/4 steamed milk + dab of milk foam

Answer: Caffe Latte

It’s a caffe latte!

 

44) 1/3 Espresso + 2/3 hot chocolate + dollop of whipped cream (optional)

Answer: Caffe Mocha

It’s a caffe mocha!

 

45) 1/3 espresso + 2/3 hot water

Answer: Americano

It’s an Americano!

 

46) 1 shot of Espresso + 1/2 as much steamed milk

Answer: Noisette

It’s a noisette!

 

47) 1 shot of Espresso + dollop of milk foam

Answer: Macchiato

It’s a macchiato!

 

48) 1 shot of Espresso + 1 scoop ice cream

Answer: Affogato

It’s an affogato!

 

49) 2/3 Espresso + 1/3 warm milk

C Answer: ortado

It’s a cortado!

 

50) 1/4 Espresso + 3/4 drip coffee

Answer: Red Eye

It’s a red eye!

 

51) 1/2 Espresso + 1/2 steamed half & half

Answer: Breve

It’s a breve!

 

52) 1/3 espresso + 1/3 steamed milk + 1/3 milk foam

Answer: Cappuccino

It’s a cappuccino!

 

ICE CREAM – Food Quiz Questions and Answers Part 7

I scream, you scream, we all scream when we check our scores for this quiz.

 

53) Gelato, a version of ice cream that contains very low butterfat, originates from what country?

Answer: Italy

Gelato originates from the Italian island of Sicily, and by statute must contain less than 3.5% butterfat in order to be sold in Italy as “gelato.”

 

54) The ice-cream cone originates from what American state?

Answer: Missouri

The ice-cream cone, portable and self-contained, originated at the 1904 World’s Fair in St. Louis, Missouri, U.S.

 

55) Which American president declared July to be National Ice Cream Month across America?

Answer: Ronald Reagan

In 1984, President Ronald Reagan designated July as National Ice Cream Month, recognizing that ice cream was a fun and nutritious food enjoyed by over 90 percent of the nation’s population.

 

56) In addition to butterfat, milk and sugar, French-type ice creams and custards specifically contain what added ingredient?

Answer: Egg

Frozen custard and French-type ice creams contain eggs in addition to the ingredients normally used in making ice cream.

 

57) Which famous explorer first introduced iced desserts into Europe?

Answer: Marco Polo

Marco Polo first brought descriptions of fruit ices to Europe after discovering them during his travels in China.

 

58) What food is often used as a substitute for ice cream in advertising photo shoots?

Answer: Mashed Potato

Mashed Potato is often used a substitute given that it can be dyed to look like ice cream, and also does not melt, making it an apt substitute in photo shoots.

 

59) In what part of the world would you find a frozen dairy dessert called kulfi?

Answer: India

Kulfi originates from the Indian subcontinent, and usually comes in flavors such as rose, mango, and pistachio.

 

60) In what year was the ice-cream soda invented?

Answer: 1874

The ice-cream soda was first invented in Philadelphia in 1874.

 

WINE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 8

Pour yourself a glass and test your knowledge of this favorite fermented beverage.

 

61) Wine was first produced no earlier than 2000 years ago. True or False?

Answer: False

The earliest evidence of wine (to date) was found in Georgia, and is estimated to be almost 8,000 years old.

 

62) Wine is especially suited to grow in colder weather, such as in the Arctic region. True or False?

Answer: False

Wine grows best in tropical or semi-tropical weather. Low winter temperatures may kill the vine or its fruitful buds.

 

63) Wines are usually aged in containers made of oak wood. True or False?

Answer: True

Wines are aged in wooden containers made of oak, allowing oxygen to enter and water and alcohol to escape. Extracts from the wood contribute to the flavor.

 

64) As of 2009, the United States produces more wine than Italy. True or False?

Answer: False

In 2009, Italy produced as much as 47,699 million hectoliters of wine, whereas the United States only produced 20,620.

 

65) Cork stoppers were first used to age wine in the 12th century. True or False?

Answer: False

Mass production of glass bottles and the invention of the cork stopper in the 17th century allowed wines to be aged for years in bottles, as opposed to wooden casks.

 

66) Sake, a Japanese wine, is made from fermenting large amounts of rice as opposed to grapes. True or False?

Answer: True

Sake is produced when special strains of rice are precisely milled to remove the outer layers, and are then fermented for 4 weeks.

 

67) The Greek god of wine was Demeter. True or False?

Answer: False

The Greek god of wine was actually named Dionysus, but was also commonly known as Bacchus, especially in Roman culture.

 

68) In making white wine, the juice is separated from the skin before fermentation. True or False?

Answer: True

When the juice of white grapes is processed or a white wine is desired, the juice is usually separated from the skins immediately after crushing in order to avoid undesirable color extraction.

 

WHAT IS IT? FRUITS AND VEGGIES EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 9

Is a watermelon a berry? What are the things on top of broccoli, anyway? Test your knowledge of fruits and vegetables.

 

69) Tomatoes are fruits. True or False?

Answer: TRUE

Although tomatoes are listed as vegetables for nutrition, they are fruits botanically.

 

70) A nectarine is a peach without fuzz. True or False?

Answer: TRUE

Nectarines and peaches are the same species; nectarines have a genetic variation that gives them smooth skin.

 

71) Asparagus is a:

Answer: Stem

Asparagus stalks are edible stems topped with modified, scale-like leaves.

 

72) Peanuts are root nodules. True or False?

Answer: FALSE

Peanuts are fruits that the plant matures underground.

 

73) A watermelon is a berry. True or False?

Answer: TRUE

Botanically, a berry is a fruit produced from a single flower with one ovary. A watermelon is thus a berry.

 

74) A potato is a:

Answer: Tuber

Potato tubers are modified stems that store starch.

 

75) A broccoli crown is topped with:

Answer: Flower buds

Broccoli is grown for its edible flower buds and stalk.

 

76) The “seeds” on the outside of a strawberry are actually fruits. True or False?

Answer: TRUE

The red part of a strawberry is called an accessory. The true fruits, each of which bears a single seed inside, are the “seeds” embedded on the outside of the flesh.

 

77) An orange is a fleshy ovary. True or False?

Answer: TRUE

Technically, all fruits are ovaries that protect the plant embryos (e.g., seeds).

 

78) A carrot is not a true root. True or False?

Answer: FALSE

A carrot is large taproot.

 

PIZZA: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 10

Fresh, frozen, delivered, or homemade, test your knowledge of pizza with this quiz. Our tip: Don’t take this quiz hungry.

 

79) The first pizzeria in New York City appeared in 1850. True or False?

Answer: False

The first pizzeria in New York City opened in 1905.

 

80) Chicago-style pizza is always deep dish. True or False?

Answer: False

While deep dish pizza is the better known of Chicago-style pizzas, Chicago also boasts a distinctive thin-crust style that is crispier than other styles of pizza.

 

81) The cheese most commonly used on pizza is provolone. True or False?

Answer: False

The most common pizza cheese is mozzarella.

 

82) Pizza Hut was founded in the 1950s. True or False?

Answer: True

The first Pizza Hut was opened in 1958.

 

83) Hawaiian style pizza comes from Hawaii. True or False?

Answer: False

Hawaiian pizza, which usually includes ham and pineapple as toppings, is claimed to have been created in Canada.

 

84) The first-ever internet purchase was a pizza. True or False?

Answer: True

The first internet purchase was a pizza from Pizza Hut in 1994.

 

CHEESE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 11

How much do you really know about cheese (aside from the fact that it’s delicious)? Test your knowledge with this quiz.

 

85) Ancient Greeks ate cheese. True or False?

Answer: True

The ancient Greeks and Romans knew and valued cheese, as did early people in northern Europe.

 

86) Cheese was not introduced to America until the 18th century. True or False?

Answer: False

In 1620, cheese and cows were part of the ship’s stores carried to North America by the Pilgrims on the Mayflower.

 

87) Pasteurizing milk makes cheese ripen faster. True or False?

Answer: False

Cheese produced from pasteurized milk ripens less rapidly and less extensively than most cheese made from raw or lightly heat-treated milk.

 

88) Rennet comes from a cow’s stomach. True or False?

Answer: False

Rennet is an enzymatic preparation that is usually obtained from the fourth stomach of calves.

 

89) There are only about two dozen types of cheese. True or False?

Answer: False

Hundreds of varieties of cheese are made throughout the world.

 

90) Paneer is a cheese from India and Bangladesh. True or False?

Answer: False

Paneer is a popular cheese of South Asia.

 

91) Macaroni and cheese was invented in the 20th century. True or False?

Answer: False

Recipes for macaroni and cheese-esque dishes can be found in medieval cookbooks!

 

92) Cheese has four basic ingredients. True or False?

Answer: False

Some cheeses require as little as two ingredients.

 

WALNUTS: True or False? Food Quiz Questions and Answers Part 12

Nuts about walnuts? Find out how much you really know.

 

93) Walnuts contain high levels of sodium. True or False?

Answer: False

Walnuts contain only trace amounts of sodium and are considered to be naturally sodium-free.

 

94) Walnuts have been proven to beneficial to cardiovascular health. True or False?

Answer: True

In study after study, walnuts have been shown to lower cholesterol and improve cardiovascular function.

 

95) Walnuts are a type of fruit known as a drupe. True or False?

Answer: True

Walnuts are a type of drupe, that is, a fruit in which the outer layer of the ovary wall is a thin skin, the middle layer is thick and usually fleshy (though sometimes tough, as in the almond, or fibrous, as in the coconut), and the inner layer, known as the pit, or putamen, is hard and stony. Other drupes besides walnuts include cherries, peaches, mangoes, and olives.

 

96) The English walnut is only grown in England. True or False?

Answer: False

The English walnut, cultivated for many years in England, is also grown elsewhere, including parts of North and South America. By the way, the English walnut did not originate in England. It’s actually from Persia, or what is now known as Iran; this is why the English walnut is also known as the Persian walnut.

 

97) Oregon is the largest producer of walnuts in the United States. True or False?

Answer: False

Not even close. California produces almost all of the commercial supply of walnuts in the United States.

 

98) Some walnut trees live for more than 200 years. True or False?

Answer: True

The black walnut grows slowly, maturing on good soils in about 150 years, and may have a life span of more than 250 years.

 

99) Walnuts are a good source of omega-3 fatty acids. True or False?

Answer: True

Walnuts are an excellent source of alpha-linolenic acid, an omega-3 fatty acid. They are also a good source of copper, magnesium, and phosphorous.

 

GENERAL FOOD KNOWLEDGE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 13

From coffee to hops, turn up the heat in this study of food.

 

100) Pasteurization is intended to make milk taste better. True or False?

Answer: False

Pasteurization helps eliminate potentially harmful microorganisms from milk without changing its structure or taste.

 

101) Ghee is a kind of goat cheese. True or False?

Answer: False

Ghee is clarified butter made from cow’s milk. It is popular in the cuisine of India and South Asia. Ghee is made by melting butter and removing the milk solids.

 

102) Roquefort is a kind of cheese. True or False?

Answer: True

Roquefort is a kind of cheese made from sheep’s milk.

 

103) The Jerusalem artichoke is a kind of sunflower. True or False?

Answer: True

The sunflower known as the Jerusalem artichoke is popular as a cooked vegetable in Europe.

 

104) Thomas Jefferson liked spaghetti. True or False?

Answer: True

In 1786 Thomas Jefferson brought back from Italy a die for making spaghetti so that he could serve pasta to his friends.

 

105) Coffee is a tropical plant. True or False?

Answer: True

Coffee is a tropical plant that requires ample rain and moderate temperatures. Coffee is grown within a belt extending around the world between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.

 

Check > Top 70 History Quiz Questions and Answers

Top 70 History Quiz Questions and Answers

History Quiz Questions and Answers

Top 70 History Quiz Questions and Answers

History Quiz Questions with Answer and Explanation

 

 

WOMEN’S HISTORY: FAMOUS FIRSTS – History Quiz Questions and Answers Part 1

Women have accomplished some fantastic feats in the course of history. Test your knowledge of some famous firsts for women.

 

1) The world’s first novel was written by a woman. True or False?

Answer: True

Most scholars consider The Tale of Genji to be the world’s first novel. It was written c. 1010 CE by Murasaki Shikibu.

 

2) The first woman to swim the English Channel was French. True or False?

Answer: False

The first woman to swim the English Channel was American Gertrude Ederle in 1926.

 

3) Author Zora Neale Hurston was the first African American graduate of Barnard College. True or False?

Answer: True

Hurston studied anthropology at Barnard and graduated in 1928.

 

4) Amelia Earhart was the first woman to fly solo across the Pacific. True or False?

Answer: False

Amelia Earhart was the first woman to fly solo across the Atlantic.

 

5) The first woman in space was from Russia. True or False?

Answer: True

The first woman in space was Russian cosmonaut Valentina Tereshkova in 1963.

 

6) Ruth Bader Ginsburg was the first woman to serve on the United States Supreme Court. True or False?

Answer: False

Sandra Day O’Connor was the first woman to serve on the United States Supreme Court.

 

7) The first African American to win an Academy Award was a woman. True or False?

Answer: True

Hattie McDaniel won a best supporting actress award for her role as Mammy in Gone with the Wind (1939).

 

8) Nadia Comăneci was the first person to achieve a perfect score of 10 in Olympic gymnastics. True or False?

Answer: True

Comăneci earned seven perfect 10s at the Montreal Olympics in 1976.

 

 

THE VIETNAM WAR – History Quiz Questions and Answers Part 2

Who backed whom? How was the U.S. involved? Which foreign leaders were involved? Test your knowledge of the Vietnam War with this quiz.

 

9) Who was the president of the Democratic Republic of Vietnam, or North Vietnam, during most of the war?

Answer: Ho Chi Minh

At the end of World War II, in August 1945, Ho Chi Minh and his Vietnamese guerrilla forces seized much of northern Vietnam, including the city of Hanoi. Ho then declared Vietnam’s independence and the formation of a provisional government, which he had been named to lead. After the country was formally divided into northern and southern zones in 1954, Ho was president of North Vietnam until his death in 1969.

 

10) Which assistance program, implemented by U.S. Pres. Dwight D. Eisenhower in 1954, aimed to aid South Vietnam through psychological warfare and paramilitary activities?

Answer: Saigon Military Mission

On June 1, 1954, President Eisenhower implemented a covert operation called the Saigon Military Mission. The operation, headed by the U.S. Central Intelligence Agency (CIA), intended to aid South Vietnam against North Vietnamese-backed rebels by means of psychological warfare and paramilitary strategy.

 

11) Which Chinese communist leader supported North Vietnam?

Answer: Mao Zedong

Mao Zedong of China, in tandem with the Soviets (despite the open hostility between the two), began to provide aid to North Vietnam in 1964.

 

12) A Buddhist monk set himself aflame in response to what?

Answer: South Vietnamese Pres. Ngo Dinh Diem’s religious repression

Buddhist monk Thich Quang Duc publicly set himself aflame in direct response to South Vietnamese President Diem’s repression of Buddhists. Diem—more specifically, his brother’s wife, Madame Nhu—publicly endorsed Roman Catholicism and intentionally ridiculed Buddhism.

 

13) What was the name of the U.S. surveillance ship that was attacked by North Vietnam in the Gulf of Tonkin?

Answer: USS Maddox

The USS Maddox was attacked in August 1964, perhaps having been suspected of involvement in recent South Vietnamese raids on North Vietnam. Days later, the Maddox and an accompanying U.S. ship reported a second North Vietnamese attack. That led U.S. Pres. Lyndon Johnson to secure congressional passage of the Gulf of Tonkin Resolution, which authorized him to take any measures he deemed necessary to deal with future threats to U.S. forces or U.S. allies in Southeast Asia. Johnson’s handling of the situation contributed to his victory in the November presidential election.

 

14) What event of the war caused many Americans to realize that, contrary to what they had been told, victory was not near?

Answer: Tet Offensive

On the Lunar New Year, or Tet, of 1968, the communist North launched a major offensive in the South after preoccupying its opponents’ troops with diversionary attacks. U.S. and South Vietnamese forces managed, miraculously, to recover quickly from the forceful blow. Many Americans at home, however, had been under the impression that U.S. forces had almost completely contained the North and that victory was in their pocket. The Tet Offensive broke that illusion, and American public support for U.S. involvement in the war dropped.

 

15) What was the name of U.S. Pres. Richard Nixon’s plan to enable South Vietnam to fight without a direct U.S. military presence?

Answer: Vietnamization

In June 1969 President Nixon announced the withdrawal of 25,000 U.S. troops from Vietnam as the beginning of his Vietnamization program, which aimed to shift the burden of fighting from U.S. forces to South Vietnamese forces while bolstering the latter with added material and advisory support. He intended to withdraw more than 150,000 troops over the subsequent year.

 

16) What happened in Quang Ngia province in 1968?

Answer: My Lai Massacre

On March 16, 1968, U.S. soldiers killed as many as 500 unarmed villagers in the hamlet of My Lai, Quang Ngia. U.S. intelligence had believed that a Viet Cong battalion was taking refuge there when in reality it was hiding more than 40 miles (65 km) away.

 

17) North and South Vietnam became the Socialist Republic of Vietnam in what year?

Answer: 1976

In 1976, after the South finally fell, North and South became one country, the Socialist Republic of Vietnam. A military government was installed with its capital in Hanoi.

 

ANCIENT EGYPTIAN GODS AND GODDESSES – History Quiz Questions and Answers Part 3

Ancient Egypt had a huge pantheon of gods and goddesses. How many of them do you know?

 

18) Which Egyptian god was often represented as a falcon, or as a man with the head of a falcon?

Answer: Horus

Horus, a sky god, was the son of the goddess Isis and the god Osiris.

 

19) Which Egyptian fertility goddess was often represented standing at one corner of a deceased person’s sarcophagus and was also thought to guard the canopic jar containing the liver of the deceased person?

Answer: Isis

The goddesses Nephthys, Neith, and Selket stood at the other three corners of the sarcophagus. Isis and the god Imsety were thought to guard the liver of the deceased person.

 

20) Which evil snake god gave his name in 2005 to an asteroid that was briefly believed to be on a possible collision course with Earth?

Answer: Apophis

Apophis, the god of chaos, was the enemy of the sun god Re. The asteroid 99942 Apophis, discovered in 2004, was ultimately determined to pose no threat to Earth.

 

21) Which Egyptian god—known as the god of storms and the desert—was usually represented as an animal whose species has not been identified by modern Egyptologists and zoologists?

Answer: Seth

Seth was represented with a dog-like body, squared ears, a tufted tail, and a long snout. A number of real animals—such as the aardvark, fennec fox, jackal, and okapi—have been suggested as the basis for his form, but it is also possible that the animal is a mythical composite.

 

22) Which god is credited with inventing writing?

Answer: Thoth

Thoth, the god of learning, was depicted as a man with the head of an ibis.

 

23) What is the goggle-eyed, bowlegged, dwarf god Bes known for doing?

Answer: Protecting women during childbirth

His unusual appearance was believed to drive away evil spirits.

 

24) Which goddess was probably first worshipped as a lioness or a wild cat but was represented as a domestic cat after domestic cats were introduced into Egypt about 2000 BCE?

Answer: Bastet

Bastet is often represented carrying an ancient percussion instrument called the sistrum.

 

25) Which god is typically represented as a mummy?

Answer: Osiris

Egyptian myth says that Osiris was the king of Egypt until he was murdered by his brother Seth. He was resurrected by his wife Isis and became the god of the dead.

 

26) During the Amarna period (c. 1353–36 BCE) which god was elevated above all other gods?

Answer: Aton

King Amenhotep IV took the name Akhenaten and made drastic changes to the official Egyptian religion, including establishing a new cult dedicated to the Aton, the sun’s disk. The changes were reversed soon after Akhenaten’s rule ended.

 

NAME THE AFRICAN BATTLE – History Quiz Questions and Answers Part 4

Are you a fan of African history? Test your knowledge with this quiz.

 

27) In which battle did the Ethiopians defeat the Italians in 1896?

Answer: Battle of Adwa

The Ethiopian army of Emperor Menilek defeated the Italian army at the Battle of Adwa on March 1, 1896. Menilek’s victory was noteworthy, as it was the first instance during the colonial era of African forces delivering a crushing defeat to a European power.

 

28) In which battle did Major General Sir Herbert Kitchener defeat ʿAbd Allāh in 1898 and win Sudanese territory?

Answer: Battle of Omdurman

The Battle of Omdurman was fought on September 2, 1898, in what is now the country of Sudan. Kitchener’s victory over ʿAbd Allāh led to the establishment of British dominance in the Sudan.

 

29) In which battle did the Zulu and Boers meet in 1838?

Answer: Battle of Blood River

The Battle of Blood River (also known as the Battle of Ncome River) was fought on December 16, 1838, in what is now the country of South Africa, between the Zulu and Voortrekker Boers migrating into Zulu lands. The Zulu were defeated.

 

30) In which World War II battle did Allied forces meet Axis troops in the North African desert in 1942?

Answer: Battle of el-Alamein

El-Alamein was the site of two battles between the Allied and Axis forces in 1942 during World War II. British troops dug in there to prevent German and Italian troops from advancing farther east into Egypt, and by early July they had stopped them, although a battle of attrition had developed. The second battle began in October, with the British on the offensive as they tried to drive back the Axis troops, who did retreat the next month.

 

31) In which battle did the forces of Usman dan Fodio suffer a defeat in 1804 while warring against the kingdom of Gobir?

Answer: Battle of Tsuntua

Usman dan Fodio led a jihad against the kingdom of Gobir in what is now the country of Nigeria. Although his forces lost the Battle of Tsuntua, they had several successes after that and achieved the main military objectives of the jihad in 1808.

 

32) Which battles took place during the Anglo-Zulu War in 1879?

Answer: Battles of Isandlwana and Rorke’s Drift

The Battles of Isandlwana and Rorke’s Drift occurred on January 22–23, 1879, during the Anglo-Zulu War in what is now the country of South Africa. A large Zulu force handily defeated a smaller British force at Isandlwana but were later defeated by the British at Rorke’s Drift.

 

33) In which battle was the army of the Portuguese king Sebastian defeated by the forces of Saʿdī sultan of Morocco, ʿAbd al-Malik, in 1578?

Answer: Battle of the Three Kings

The Battle of the Three Kings, also known as the Battle of the Wadi al-Makhāzin, is where the forces of the Saʿdī sultan of Morocco, ʿAbd al-Malik, defeated those of Portugal’s King Sebastian on August 4, 1578. It took place at the banks of the Wadi al-Makhāzin, the source of the battle’s Arabic name. The battle takes its European name from the deaths of the three “kings” involved in the fighting—Sebastian, al-Mutawakkil (a deposed Moroccan sultan with whom Sebastian was allied), and ʿAbd al-Malik. The first two drowned while trying to cross the Wadi al-Makhāzin, and the latter, who was ill to begin with, died the morning after the battle.

 

34) Which battle took place in 1899 during the South African War (1899–1902)?

Answer: Battle of Modder River

The Battle of Modder River was fought on November 28, 1899, between British troops and Boer forces during the South African War (also known as the Boer War, the Second Boer War, and the Anglo-Boer War). The British won the battle, but it was a costly victory in terms of the number of British soldiers who were killed or wounded.

 

35) Which battle saw forces from Portugal and the Kongo Kingdom skirmishing over competing land claims in 1665?

Answer: Battle of Mbwila

The Battle of Mbwila (or Ulanga) was fought on October 29, 1665, between Portugal and the kingdom of Kongo. Portugal won and also killed the kingdom’s leader, António I Nvita a Nkanga, during the fighting. The kingdom of Kongo continued to exist but was no longer unified, descending into civil war.

 

MILITARY HISTORY BUFF QUIZ – History Quiz Questions and Answers Part 5

Can you tell your Salamis from your Stalingrad? Test your knowledge of some of the greatest moments in military history.

 

36) Which World War I battle is regarded as the first widespread use of tanks in combat?

Answer: Battle of Cambrai

On November 20, 1917, hundreds of British tanks shattered German lines at Cambrai, but bad weather and inadequate infantry support doomed the offensive. Germany regained virtually all of its lost territory within two weeks.

 

37) Which legendary Carthaginian general is said to have sworn undying enmity against Rome prior to carrying out a nearly 20-year military campaign against the city and its allies?

Answer: Hannibal

One of the most-gifted military commanders of antiquity, Hannibal was a brilliant exponent of early maneuver warfare.

 

38) When this German officer surrendered at Stalingrad in January 1943, he became the first field marshal in German history to be captured.

Answer: Friedrich Paulus

With no hope of relief and forbidden by Hitler to attempt a breakout, Germany’s beleaguered Sixth Army commander rejected the order to commit suicide that was implicit with his last-minute promotion to field marshal.

 

39) This naval battle took place shortly after the Spartan stand at Thermopylae, and it checked the Persian advance in Greece.

Answer: Battle of Salamis

Athenian naval strategist Themistocles sacrificed his own city, which was put to the torch by the Persians, in an ultimately successful effort to achieve the advantage over the numerically superior Persian fleet.

 

40) The sinking of this ocean liner during the final months of World War II in Europe was the deadliest maritime disaster in history.

Answer: Wilhelm Gustloff

The overwhelming majority of the 9,000 people who died in the sinking of the Gustloff were civilians, but because it was a German ship acting as a military transport in a time of war, it was seen as a legal target for Russian submariners.

 

41) This Shawnee chief led what was arguably the most-formidable pan-Indian military force in North America, and he helped capture Detroit without firing a shot.

Answer: Tecumseh

In addition to the capture of Fort Detroit, Tecumseh participated in a battle known as Saint Clair’s Defeat, an encounter that is widely regarded as the worst rout of a U.S. military force by Native American warriors.

 

42) What kind of aircraft was the Enola Gay, the plane that dropped the atomic bomb on Hiroshima?

Answer: B-29 Superfortress

The B-29 was the longest-range heavy bomber in the U.S. fleet, and both atomic bombs were dropped by B-29s taking off from the island of Tinian.

 

43) Upon hearing of his victory at the Battle of Trafalgar, this British admiral’s last words were “Now I am satisfied. Thank God, I have done my duty.”

Answer: Horatio Nelson

Nelson was shot and mortally wounded by a French sniper, but the combined French and Spanish fleet had been annihilated, and Napoleon’s visions of British conquest were shattered.

 

44) This battle, which took place a short distance southwest of the Sea of Galilee, halted Mongol expansion to the west.

Answer: Battle of ʿAyn Jālūt

The Mamlūk army led the 10,000-strong Mongol force into a trap, thus sparing Cairo the fate that had been suffered by Baghdad.

 

45) Disease accounted for a hugely disproportionate number of casualties in this 19th-century war, so much so that nursing pioneer Florence Nightingale was enlisted to improve conditions in military hospitals.

Answer: Crimean War

Death rates due to disease were appalling in the Crimean War, accounting for some 90 percent of fatalities.

 

NOT-SO-COMMON KNOWLEDGE – History Quiz Questions and Answers Part 6

It is well known that Mount Everest at about 8,850 meters is the world’s highest mountain, but did you know that K2 at about 8,611 meters is the world’s second highest peak? Test yourself to see how many of these lesser-known facts you know.

 

46) Which city hosted the second modern Olympic Games?

Answer: Paris

The second modern Olympic Games were held in 1900 in Paris.

 

47) During the Apollo 11 lunar mission, who piloted the command module while Neil Armstrong and Edwin Aldrin explored the surface of the Moon?

Answer: Michael Collins

On July 16, 1969, Michael Collins was launched to the Moon on the Apollo 11 mission with commander Neil A. Armstrong and lunar module pilot Edwin E. Aldrin, Jr. Armstrong and Aldrin landed on the Moon in the lunar module Eagle on July 20 while Collins remained in the command module Columbia.

 

48) Who was the second of King Henry VIII of England’s wives?

Answer: Anne Boleyn

Mother of the future Elizabeth I, Anne Boleyn was Henry VIII’s second wife.

 

49) Who wrote the Johnny Cash classic “A Boy Named Sue”?

Answer: Shel Silverstein

More famous for his poetry, Shel Silverstein wrote the novelty song “A Boy Named Sue,” which became a huge hit when Johnny Cash included it on his 1969 album Johnny Cash at San Quentin.

 

50) Who assassinated Robert Kennedy in 1968?

Answer: Sirhan Sirhan

Sirhan Sirhan, a Palestinian-born Jordanian citizen, was convicted (1969) of fatally shooting U.S. Sen. Robert F. Kennedy on June 5, 1968. He received the death penalty, but the sentence was later commuted to life.

 

51) Which actors was born Maurice Micklewhite?

Answer: Michael Caine

Born Maurice Micklewhite in 1933, Michael Caine went on to appear in more than 100 films, renowned for his versatility in leading and character roles.

 

52) Better known for his exploits as a professional wrestler, Jesse Ventura also served as governor of which American state from 1999 to 2003?

Answer: Minnesota

American professional wrestler and actor Jesse Ventura served as governor of Minnesota from 1999 to 2003.

 

53) Which  legendary bands was originally known as Warsaw?

Answer: Joy Division

Inspired by seeing the Sex Pistols perform in Manchester, Warsaw was formed in the spring of 1977 to play thrashing punk music. By early 1978 they had replaced their original drummer and changed the band’s name to Joy Division.

 

54) During the American Revolution, where did the Battle of Bunker Hill actually take place?

Answer: Breed’s Hill

The first major battle of the American Revolution is known as the Battle of Bunker Hill, but Breed’s Hill was the primary locus of combat.

 

55) Who won the second season of American Idol?

Answer: Ruben Studdard

Ruben Studdard rose to fame as winner of the second season of American Idol. He later received a Grammy Award nomination in 2003 for Best Male R&B Vocal Performance for his recording of “Superstar.”

 

56) Who was Richard Nixon’s vice president from 1969 to 1973?

Answer: Spiro Agnew

Spiro Agnew served as the 39th vice president of the United States in the Republican administration of Pres. Richard Nixon.

 

57) Which of these ships was a sister ship to the British luxury liner Titanic?

Answer: Olympic

Mainly built side by side with Titanic, Olympic was in service from 1911 to 1935.

 

58) Which of these actors was the second “Doctor” in the BBC’s science fiction television series Doctor Who?

Answer: Patrick Troughton

Patrick Troughton played the Doctor from 1966 to 1969.

 

59) In which county is the English city of Canterbury located?

Answer: Kent

Famous for its magnificent cathedral, the historic English city of Canterbury is in the southeastern county of Kent.

 

U.S. PRESIDENTIAL ELECTIONS – History Quiz Questions and Answers Part 7

Which day of the week are U.S. presidential elections held? Who was George Washington’s running mate? Test your knowledge of U.S. presidential elections with this quiz.

 

60) Which candidate won the popular vote in 1876?

Answer: Samuel J. Tilden

Although Tilden won nearly 300,000 more votes, the election was won by Rutherford B. Hayes, who prevailed in the electoral college.

 

61) Since the 1840s, on which day of the week have U.S. presidential elections been held?

Answer: Tuesday

Until the mid-19th century, Election Day varied from state to state. An 1845 law set a single Election Day for the entire country: the Tuesday after the first Monday in November.

 

62) According to an infamous Chicago Tribune headline, who defeated Pres. Harry Truman in the 1948 election?

Answer: Thomas Dewey

With polls predicting a win for Dewey, and a printers’ strike requiring the Tribune to go to press before the results were announced, the newspaper ran with the headline “Dewey Defeats Truman” for its first edition. The actual vote proved otherwise. In a memorable photograph, Truman grins as he holds the paper aloft.

 

63) What term, popularized after the 2000 election, describes an incompletely punched hole in a paper ballot?

Answer: hanging chad

The peculiarities of ballot design and tabulation were widely scrutinized in the aftermath of the 2000 election, when the vote in Florida was so close that a recount was held.

 

64) Who was George Washington’s running mate in 1789?

Answer: nobody

In the first presidential election, there were no formal political parties and therefore no party tickets. Each candidate ran by himself. The candidate with the most votes in the electoral college became president, and the runner-up became vice president. This changed with the passage of the Twelfth Amendment (1804), which required electors to vote for both a president and a vice president.

 

65) In 1984 Pres. Ronald Reagan won every state except one. Which one did he lose?

Answer: Minnesota

Minnesota was the home state of Reagan’s opponent, Walter Mondale.

 

66) When was the last time a third-party candidate won any electoral votes?

Answer: 1968

George Wallace won five Southern states (for a total of 46 electoral votes) as the firebrand candidate of the antiliberal American Independent Party. Although Ross Perot in 1992 won a greater share of the popular vote than Wallace did in 1968, Perot failed to pick up a single state.

 

67) After he left the White House, Pres. Theodore Roosevelt stood for election in 1912 as the candidate of what party?

Answer: Bull Moose Party

Formally known as the Progressive Party, the Bull Moose Party was organized as a reaction against the conservative policies of Republican Pres. William Howard Taft. Roosevelt, who survived an assassination attempt during the campaign, went on to earn more electoral votes than Taft, though the election was ultimately won by the Democratic candidate, Woodrow Wilson.

 

68) Which presidential candidate holds the record for the most second-place finishes?

Answer: William Jennings Bryan

Bryan was the Democratic nominee in 1896, 1900, and 1908. An ambitious politician and a popular public speaker, he nevertheless failed to become president. He later served as secretary of state under Woodrow Wilson.

 

69) Who won the 1840 election with the slogan “Tippecanoe and Tyler Too”?

Answer: William Henry Harrison

The nickname “Tippecanoe” derives from the Battle of Tippecanoe, an engagement during the War of 1812 in which Harrison led the United States to victory. The battle made him a national hero. A month after his presidential inauguration, Harrison died and was succeeded by his vice president, John Tyler.

 

70) Maine is one of two states that do not apportion their electoral votes in a “winner-takes-all” format. What is the other state?

Answer: Nebraska

While most states award all of their electoral votes to the winner of the statewide vote, Maine and Nebraska use a method in which the statewide winner receives two electoral votes and the winner of each congressional district receives an additional electoral vote. Nebraska split its votes in 2008 (four for John McCain, one for Barack Obama), and Maine split its votes in 2016 (three for Hillary Clinton, one for Donald Trump).

 

Check 111 Animal Quiz Questions and Answers > 105 Food Quiz Questions and Answers