300 General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz

General Science Questions and Answers - Physics Chemistry Biology Quiz

General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz

 

General Science Questions and Answers - Physics Chemistry Biology Quiz

 

1) Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed?

Answer: Parmenides.

 

2) What is EM?

Answer: Electron microscope.

 

3) Which quantum number gives the shape of the orbital?

Answer: Azimuthal quantum number.

 

4) On which property of electrons does the electron microscope work?

Answer: Wave nature.

 

5) What is ecosystem?

Answer: The entire living community and non-living factors of the environment together from the ecosystem.

 

6) In which year did Otto Von Guericke demonstrate his famous Magdeburg experiment dealing vacuum?

Answer: 1672.

 

7) In 1729 AD, Pieter Van Musschenbroek used the term ‘PHYSICS’ for the first time. What was the subject called so far?

Answer: Natural philosophy.

 

8) Name two monocarpic plants which show gregarious flowering.

Answer: Bambusa tulda, Melocanna bambusoides.

 

9) What is the maximum capacity of d-orbital?

Answer: 10 electrons.

 

10) The element with the minimum atomic number having 8 electrons in the outer most shell is what?

Answer: Neon.

 

11) Which form of science dealing with the study of structural and cultural traits of human beings?

Answer: Anthropology.

 

12) Who was the first to attack Newton’s Corpuscular theory of light?

Answer: Thomas Young.

 

13) Which Greek philosopher suggested that the material world was composed of four basic elements – air, water, fire and earth?

Answer: Empedocles.

 

14) Under what system, organisms are provided with scientific means?

Answer: Binomial nomenclature.

 

15) What is the shape of s-orbital?

Answer: Spherical.

 

16) The s-orbital of the L shell is represented as what?

Answer: 2s.

 

17) What are the two functional groups in an ecosystem?

Answer: Autotrophs and heterotrophs.

 

18) Who was the first person to design models of flying machine?

Answer: Leonardo da Vinci.

 

19) Who in 1231 was the first to describe the science of optics?

Answer: Robert Grosseteste.

 

20) What is the name of that branch of Biology which devoted to identifying, naming and classifying organisms?

Answer: Taxonomy.

 

21) What do you mean by Zeeman Effect?

Answer: Splitting of spectral lines by magnetic field.

 

22) What is the maximum number of electrons in principal energy level?

Answer: K-2, L-8, M-18, N-32

 

23) Where does the primary photo chemical reaction occur in chloroplast?

Answer: Quantasome.

 

24) Who in 1749 developed a method for making an artificial magnet?

Answer: John canton.

 

25) Who was burnt to death for suggesting that the sun might be an ordinary star?

Answer: Giordano Bruno.

 

26) Who was the author of ‘Man’s place in nature’?

Answer: Huxley.

 

27) What is the shape of p-orbital?

Answer: Dumb-bell.

 

28) What is the atomic number of the element which has 3 electrons in its M shell?

Answer: 13.

 

29) What is exobiology?

Answer: It is the study of life in outer space.

 

30) Hydrodynamica gave explanation of Bernoulli’s theorem in 1738. Who was the first to suggest this theorem?

Answer: Daniel Bernoulli.

 

31) Who in 1643 was the first person to create vacuum above the liquid?

Answer: Evangelista Torricelli.

 

32) Both living and the non-living are made of same elements and are governed by the similar physical laws. In which respect are they different?

Answer: Level organization.

 

33) Which series of hydrogen atomic spectrum lies in the visible region?

Answer: Balmer series.

 

34) Which atom has only one electron?

Answer: hydrogen.

 

35) What is the magnification of an electron microscope?

Answer: 100000

 

36) Who invented Leyden jar?

Answer: Pieter Van Musschenbroek and  Ewald Georg von Kleist.

 

37) Who in 1786 invented the gold leaf electro scope?

Answer: Abraham Bennet.

 

38) Expand the TMV.

Answer: Tobacco Mosaic Virus.

 

39) Who proposed elliptical orbits?

Answer: Sommerfeld.

 

40) The path of the electron according to Niels Bohr’s theory was called what?

Answer: Orbit shell.

 

41) Which is the monocarpic plant which shows gregarious flowering once in 48 years?

Answer: Bamboo.

 

42) Which famous Danish physicist in 1675 measured the speed of light?

Answer: Romer.

 

43) Who encouraged Newton to write his idea for principia?

Answer: Edmund Halley.

 

44) What is DNA?

Answer: Deoxyribonucleic acid.

 

45) How many atomic orbitals are known? What are they?

Answer: Four. S, p, d, and f.

 

46) How many electrons can be accommodated in the M shell?

Answer: 18.

 

47) Write an example of serendipity.

Answer: Discovery of penicillin by Fleming.

 

48) What did Sir William Herschel discover in 1800?

Answer: Infra-red radiation.

 

49) Who in 1808 discovered polarization of light and introduced the term ‘Polarization’?

Answer: Etienne-Louis Malus.

 

50) What is Histology?

Answer: Histology is the study of tissues (Microscopic anatomy)

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 2

 

51) What is the maximum number of electrons that can be accommodated in an orbital?

Answer: 2.

 

52) An electron jumps in to the next lower orbit when loses what?

Answer: One quantum of energy.

 

53) What do you mean by Hydroponics?

Answer: Plant growth in liquid culture medium.

 

54) In which year did G.S. Ohm formulate Ohm’s law?

Answer: 1827.

 

55) The first scientist to apply scientific reasoning to cosmology was Rene Descartes. What was his theory called?

Answer: Vortex Theory.

 

56) In which year did A. Michelson and E. Morley conduct their experiment to verify the existence of ether?

Answer: 1887.

 

57) How many orbitals present 5f subshell?

Answer: Seven.

 

58) Which is the free living soil bacteria in fixes nitrogen?

Answer: Azotobacter.

 

59) What is the technique of separation of disrupted cell components?

Answer: Fractionation.

 

60) How many orbitals are there in p-subshell?

Answer: Three.

 

61) Name the organelle where photosynthesis takes place?

Answer: Chloroplast.

 

62) Who in 1939 suggested the name meson for middle-weight particles?

Answer: Homi J. Bhabha.

 

63) Name the scientist who described about reactions that go forward and backward.

Answer: Berthollet.

 

64) The various orbitals of the same subshell will differ in what?

Answer: In their direction orientation.

 

65) What is called the Weinberg and Salam theory unifying electromagnetic forces and weak nuclear interaction?

Answer: Electroweak theory.

 

66) What is Physiology?

Answer: Physiology is the study of structure and functions.

 

67) What are the three kinds of plastids?

Answer: 1. Leucoplasts, 2. Chloroplasts, 3. Chromoplasts.

 

68) What is the importance of 2nd December 1942?

Answer: The creation of the first controlled chain reaction.

 

69) What is the color of solution obtained when hydrolysis of ferric chloride takes place?

Answer: Chocolate.

 

70) Electron is looked upon as a cloud of negative charge according to what?

Answer: Wave-mechanics theory.

 

71) What is the name of the hypothetical theory that would unify all the fundamental forces of nature?

Answer: super grand unified theory.

 

72) What is Cell Biology?

Answer: Cell Biology is the study of structure and reproduction of cells.

 

73) What is the other name for Nastic movement?

Answer: Sleep movement.

 

74) Which philosopher conjectured that if the moon did not move, it would fall upon the earth?

Answer: Anaxagoras.

 

75) What is the name of process used for manufacturing ammonia direct from Nitrogen and hydrogen elements?

Answer: Haber process.

 

76) The subshell consisting of dumb-bell shaped orbitals is known as what?

Answer: P-subshell.

 

77) What is called exchange of energy between one particles and an electromagnetic wave?

Answer: Interaction.

 

78) What do you mean by Genetics?

Answer: Genetics is the study of heredity and variations.

 

79) What is cladode?

Answer: The modification of stem to carry the function of leaf is called cladode. Example: Opuntia.

 

80) Who said, “A bird is an instrument working according to the mathematical laws”?

Answer: Leonardo da Vinci.

 

81) What accelerate the forward and backward reactions equally in a reversible reaction?

Answer: Catalyst.

 

82) The region of space around the nucleus where there is a high probability of finding an electron is called what?

Answer: Orbital.

 

83) What does Frank-Hertz experiment establish?

Answer: The Frank-Hertz experiment establish that there are discrete energy levels in atoms.

 

84) Write a Radio isotope.

Answer: I-131

 

85) What is the male reproductive part of the flower known as?

Answer: Stamens.

 

86) Who said, “All falling bodies, irrespective of their size, descend at the same speed”?

Answer: Galileo Galilei.

 

87) What happens if a reversible reaction continues for a long time as a closed system?

Answer: Both the reactions continue at the same speed.

 

88) The major shell-wise electronic configuration of element with the atomic number 15 is what?

Answer: 2, 8, 5

 

89) In which regions of the spectrum, Hyman and balmer series lie?

Answer: They lie in ultraviolet and visible regions respectively.

 

90) How does the living and non-living resemble up to the level organization?

Answer: Molecules and compounds.

 

91) Name the instrument used to demonstrate geotropism?

Answer: Clinostat.

 

92) Which Austrian physicist developed the philosophy that all knowledge is simply sensation?

Answer: Ernest Mach.

 

93) Which is the most suitable temperature for the production of sulfur trioxide from sulfur dioxide and oxygen?

Answer: 450° C.

 

94) Who put forward the principle of uncertainty?

Answer: Werner Heisenberg.

 

95) In which regions of the spectrum, the Paschen series lies?

Answer: In ultraviolet and infra-red.

 

96) What number of chemicals are present in a cell?

Answer: About 5000.

 

97) What are the types of flagella noticed in Algae?

Answer: Whiplash, Tinsel.

 

98) Who contemplated “A freely floating magnet orients itself in the north-south direction?

Answer: Robert Norman.

 

99) What happens if a reversible reaction is allowed to continue uninterrupted?

Answer: It will finally reach a stage at which the concentrations of reactants and products remain without any change.

 

100) When electron leaves an orbital and jumps in to another?

Answer: When its energy changes.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 3

 

101) Who gave principle that “any given quantum orbit in an atom can be occupied by no more than two electrons”?

Answer: Pauli.

 

102) Write an example of homeostasis.

Answer: Increased heart beat on running and sweating during exercise.

 

103) What are Atrichous bacteria?

Answer: Bacteria which do not have flagella are called Atrichous bacteria.

 

104) Who gave the idea “Electricity flows through space from heated metal”?

Answer: Thomas Alva Edison.

 

105) What happened if the concentration of the reactants is increased in a reversible reaction?

Answer: Concentration of the product increases.

 

106) The electronic configuration of an atom is 2, 8, and 2. What is its atomic number?

Answer: 12.

 

107) Who introduced the concept of electron spin?

Answer: Uhlenbeck and Goudsmit.

 

108) Which is called blue-print of information?

Answer: DNA.

 

109) What are the other names for dark reaction of photosynthesis?

Answer: Blackman’s reaction or Calvin cycle.

 

110) “Moving particles have wave characteristics.” Who proposed the idea first?

Answer: Victor de Broglie.

 

111) Who put forward a principle relating to the equilibrium system?

Answer: Le Chatelier.

 

112) What do you mean by orbitals?

Answer: They are regions of space around the nucleus where the probability of finding an electron is maximum.

 

113) In which form is energy radiated from a source?

Answer: Photons.

 

114) Which cells are programmed to die during embryonic stage?

Answer: Vessel elements.

 

115) What is the most common nutritive tissue for the developing embryos in angiosperm known as?

Answer: Endosperm.

 

116) Who suggested that light is made up of packets of energy known as protons?

Answer: Albert Einstein.

 

117) How is Le Chatelier principle useful to us?

Answer: It helps us to infer the effect of the change of concentration, pressure, or temperature on an equilibrium system.

 

118) What are the integers used to express the energy, posit, etc. of an electron?

Answer: Quantum numbers.

 

119) What must we consider to explain fine structure of the spectrum of hydrogen atom?

Answer: Spin angular momentum.

 

120) Why virus cannot be cultured in totally artificial medium?

Answer: Because it lacks machinery to use genetic information.

 

121) What is an animal?

Answer: The word animal comes from Latin, meaning breath or soul. It includes mammals, birds, reptiles, fish, frogs, clams, lobsters, insects, worms, and jelly-fish.

 

122) Who first gave the concept of ‘Atom’?

Answer: Kanada.

 

123) The substance which conducts electricity with the help of the ions present in them is called what?

Answer: Electrolytes.

 

124) The steady state from which no spontaneous change takes place is called what?

Answer: Equilibrium.

 

125) What is the use of Altimeter?

Answer: To measure the altitude.

 

126) What are seedless plants called?

Answer: Cryptogams.

 

127) What are invertebrates?

Answer: They are a division of the animals which have no vertebral column.

 

128) How many times is the proton heavier than the electron?

Answer: 1836 times.

 

129) Write the name of an anion.

Answer: Hydroxide ion.

 

130) What is the color of ammonium chloride?

Answer: White.

 

131) What is the use of Ammeter?

Answer: To measure the flow of electric current.

 

132) What is Dendrology?

Answer: The study of trees called Dendrology.

 

133) Which is the biggest cell?

Answer: The egg of the bird ostrich.

 

134) What is AMU?

Answer: It is the unit of atomic mass.

 

135) Write the name of an insulator.

Answer: Glass.

 

136) The chemical reactions which never go to completion are called what?

Answer: Reversible reactions.

 

137) What is the use of Anemometer?

Answer: To measure the speed or force of the wind.

 

138) Energy is converted from sunlight and released by what?

Answer: Respiration.

 

139) Gave the names of three fur bearing animals?

Answer: The sable, a kind of antelope, mink and the arctic fox are fur bearing animals.

 

140) The energy released from the sun and the other stars is due to what?

Answer: Nuclear fusion.

 

141) Which is the best conductor of electric current?

Answer: Silver.

 

142) In the manufacture of ammonia from hydrogen and nitrogen the pressure used is.

Answer: Very high.

 

143) What is the use of electroscope?

Answer: To measure the electrostatic charge.

 

144) Name the process by which plants prepare their food.

Answer: Photosynthesis.

 

145) Which living animal has the longest lifespan?

Answer: Tortoise.

 

146) The force that tends to make a nucleus fly apart?

Answer: Electrostatic repulsion.

 

147) Which is the non-conductor of electricity?

Answer: Wood.

 

148) The process of manufacture of Sulfuric acid is named as what?

Answer: Contact process.

 

149) What is the use of Calorimeter?

Answer: To measure the amount of heat.

 

150) What is Tonoplast?

Answer: Tonoplast is the membrane around the plant vacuoles.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 4

 

151) What is a flying fox?

Answer: It is a kind of bat.

 

152) Which force is responsible to keep the atomic nuclei together?

Answer: Nuclear force only.

 

153) Which substance increases its electrical resistance on increasing temperature?

Answer: Metallic conductors.

 

154) What is the color of ferric thiocyanate?

Answer: Deep red or blood red.

 

155) What is the use of Speedometer?

Answer: To indicate the speed of a vehicle.

 

156) What is the other name of root cap?

Answer: Calyptra.

 

157) Which is the largest marsupial?

Answer: Red kangaroo.

 

158) How do the electrons move according to the Rutherford model of the atom?

Answer: Electrons orbit the positively charged nuclei.

 

159) Who gave the scientific explanation to the electrolytic reaction?

Answer: Faraday.

 

160) What is known as a system of reacting substances in which the concentrations of reactants and product do not undergo any change?

Answer: Chemical equilibrium.

 

161) What is the use of Rectifier?

Answer: It is an apparatus for condensing a hot vapor to a liquid in distillation.

 

162) What is Anemophily?

Answer: It is the pollination by wind.

 

163) How do mammals communicate?

Answer: They communicate by sounds, touch, visual clues, and odor.

 

164) What does the phenomenon of photo-electric emission establish?

Answer: The quantum nature of light.

 

165) Which do not conduct electricity?

Answer: Non-Metals.

 

166) What is dissociation?

Answer: Reversible decomposition is called dissociation.

 

167) What is the use of Gyroscope?

Answer: To illustrate dynamics of rotating bodies.

 

168) What is pollination?

Answer: The transference of pollen grain from the another of a flower to the stigma is known as pollination.

 

169) What is a viviparous?

Answer: A viviparous animal is one that gives birth to young ones.

 

170) When does the emission of energy take place?

Answer: An electron jumps from the higher orbit to the lower orbit.

 

171) Which non-metal shows metallic conduction?

Answer: Graphite.

 

172) What is the color of Phenolphthalein in sodium hydroxide solution?

Answer: Pink.

 

173) What is the use of Barometer?

Answer: To measure the atmospheric pressure.

 

174) What is Clinostat?

Answer: Clinostat is an apparatus used to demonstrate photoperiodism.

 

175) What is Murrah?

Answer: It is a hybrid buffalo which is a high milk producer.

 

176) What did Rutherford’s gold foil experiment prove?

Answer: Positively charged protons are contained in the nucleus of the atom.

 

177) Which compound produced by anodic oxidation?

Answer: Potassium permanganate.

 

178) Which substance obtained on cooling the vapor produced on heating ammonium chloride?

Answer: Ammonium chloride.

 

179) What the use of Fathometer?

Answer: To measure the depth of water.

 

180) Name the process by which terrestrial plant loses water?

Answer: Transpiration.

 

181) Which is the tallest living animal?

Answer: Giraffe.

 

182) What are Alpha particles?

Answer: Helium nucleus.

 

183) When sodium chloride solution is electrolyzed what is obtained at the anode?

Answer: Chlorine.

 

184) When temperature is decreased the speed of the reaction increases. Which was the action?

Answer: Exothermic.

 

185) What is the use of Periscope?

Answer: To observe objects on the surface from the submarine.

 

186) What is the term used for the occurrence of more than one type of morphologically different leaves on the same plant?

Answer: Heterophylly.

 

187) Which is the biggest land animal?

Answer: African bush elephant.

 

188) How does Alpha, Beta and Gama radiations come out of a radioactive substance?

Answer: spontaneously.

 

189) A substance which does not conduct electricity with the help of mobile electron?

Answer: Copper sulfate solution.

 

190) Write an example of an irreversible reaction.

Answer: The neutralization of sodium hydroxide with hydrochloric acid.

 

191) What is the purpose of Mariner’s compass?

Answer: To find the direction of the ship in the sea.

 

192) In which country the hormone gibberellin was discovered?

Answer: Japan.

 

193) How many species are there in mammals?

Answer: There are forty thousand species.

 

194) Where is installed the most powerful accelerator, the atom smasher?

Answer: Illinois, USA.

 

195) When a concentrated solution of copper sulfate is electrolyzed which ion gets discharged at the anode?

Answer: Hydroxide ion.

 

196) A factor which is unable to alter the equilibrium state of reactions in which only solids or liquids are present is?

Answer: Pressure.

 

197) What is the use of Stereoscope?

Answer: To see the photos taken by two cameras placed at two different angles.

 

198) Name the natural process involving loss of water from a plant in the form of liquid drops.

Answer: Guttation.

 

199) What is Pangolin?

Answer: It is a mammal which does not have teeth.

 

200) Where in India is cyclotron, the particle accelerator machine installed?

Answer: Kolkata.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 5

 

201) Which are the metals manufactured by electrolytic process?

Answer: Na, K, Ca, Mg, Al.

 

202) Chemical equilibrium is said to be dynamic in nature. Why?

Answer: Because even after reaching equilibrium forward and backward reactions are taking place at the same rate.

 

203) What is the use of Callipers?

Answer: To measure the internal and external diameter of a tube.

 

204) What is the technical name of the natural opening in the leaves meant for gaseous exchange?

Answer: Stomata.

 

205) Which is the animal that never drinks water?

Answer: Kangaroo rat.

 

206) X-rays consists of what?

Answer: Electromagnetic radiations.

 

207) Which ions are attracted to the cathode?

Answer: Cations.

 

208) What must be constant for the system to reach equilibrium?

Answer: Temperature.

 

209) What is the purpose of a Geiger counter?

Answer: To detect and count nuclear particles and radiation.

 

210) What are Heliophytes and Sciophytes?

Answer: Heliophytes are plants that grow in full sunlight, Sciophytes are plants that grow in shade.

 

211) What is Herbivorous?

Answer: Herbivorous is the term used to describe plant eating animals.

 

212) What are cosmic rays?

Answer: High energy particles.

 

213) The atoms or groups of atoms that carry electrical charge are called what?

Answer: Ions.

 

214) What do you understand by chemical equilibrium?

Answer: The stat of a system of reacting substances in which the concentration does not change is called chemical equilibrium.

 

215) What is the use of Cardiograph?

Answer: It is an instrument to record the beats of heart.

 

216) Name the four insectivorous plants.

Answer: 1. Drosera, 2. Dionaea, 3. Aldrovanda, 4. Utricularia.

 

217) Which are the mammals that lay eggs?

Answer: Spiny anteaters and the duck-billed platypus.

 

218) Who discovered positron?

Answer: Anderson.

 

219) Which chemical reactions take place in a torch cell?

Answer: Chemical energy is converted in to electrical energy.

 

220) What are the factors affecting the chemical equilibrium?

Answer: The changes in the concentration, temperature, or pressure affect the equilibrium.

 

221) What is the use of Audiometer?

Answer: To measure the intensity of sound.

 

222) What is the color of Carotene?

Answer: yellow.

 

223) How far can a kangaroo jump?

Answer: It can cover a distance of 7 to 9 meters just in one jump.

 

224) What is ratio of the frequencies of the long wavelength limits of the Hyman and Balmer series of hydrogen?

Answer: 5:27

 

225) Which is not a characteristic of metallic conductor?

Answer: Electrical conductivity increases with increase in temperature.

 

226) Name the reactant used in excess in contact process?

Answer: Air.

 

227) What is the use of Saccharometer?

Answer: To determine the sugar concentration in a liquid.

 

228) What is the source of chemical energy during photosynthesis?

Answer: Adenosine Triphosphate (ATP)

 

229) Where is the metameric segmentation occur?

Answer: Annelida.

 

230) What is called the law of equivalence of mass and energy?

Answer: Einstein’s law.

 

231) Which is obtained at the cathode when sodium chloride solution is electrolyzed?

Answer: Hydrogen.

 

232) What is the pressure used in the manufacture of ammonia?

Answer: 1000 atmospheres.

 

233) What is the use of Photometer?

Answer: To measure the intensity of light.

 

234) What is the shape of chloroplast in spirogyra?

Answer: Ribbon shaped.

 

235) Why do animals have hair?

Answer: They help to retain the internally producing heat.

 

236) What is known as, no two fermions can exist in identical quantum states?

Answer: Pauli Exclusion Principle.

 

237) Where does reduction take place?

Answer: At the cathode.

 

238) What is the optimum temperature in the manufacture of ammonia?

Answer: 500° C.

 

239) What is the use of Hygrometer?

Answer: To measure the humidity of atmosphere.

 

240) Which plant has the lifespan of 4000 years?

Answer: Gnetum.

 

241) Which the animal that has a tongue longer than its body?

Answer: Chameleon.

 

242) What do you mean by the third order of levers?

Answer: The effort is in between the resistance and the fulcrum.

 

243) Which has greater ability to giveaway electron?

Answer: Sodium atom.

 

244) Which group contains the elements with the largest atomic size?

Answer: First group.

 

245) What is the use of Crescograph?

Answer: To measure the growth of plants.

 

246) Who discovered penicillin?

Answer: Alexander Fleming.

 

247) Which animal has the biggest brain?

Answer: Sperm Whale.

 

248) What changes is done by a dynamo?

Answer: Mechanical energy is converted in to electrical energy.

 

249) Chlorine is manufactured industrially by electrolysis of what?

Answer: Aqueous solution of sodium chloride.

 

250) The electronegativity of cesium and francium according to Linus Pauling electronegativity scale is?

Answer: 0.7

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 6

 

251) What is meant by Bean fort scale?

Answer: To measure the scale of wind velocity.

 

252) Who discovered the vaccine for small pox?

Answer: Edward Jenner.

 

253) What kind of animals lives underground?

Answer: Bees, badgers, earth worms, turtles and toads.

 

254) Which is the main source of energy to earth?

Answer: Sun.

 

255) A metal which is manufactured by electrolysis?

Answer: Sodium.

 

256) What is mean by ionization energy?

Answer: Energy required to remove an electron.

 

257) What is the use of Galvanometer?

Answer: To measure electric currents.

 

258) Won invented the stethoscope?

Answer: Dr. Rene Laennec.

 

259) Which are the cats that have no tail?

Answer: The Manx and the Siamese.

 

260) If velocity of a moving body is made 3 times, what happens to its kinetic energy?

Answer: K. E will increase 9 times.

 

261) Which is obtained when potassium manganite solution is electrolyzed?

Answer: Potassium permanganate.

 

262) What is the basis for modern classification of the elements?

Answer: Atomic number.

 

263) What is the use of Epidiascope?

Answer: To project slides and opaque objects like graphs maps etc. on screen.

 

264) Who discovered the bacterium which causes anthrax?

Answer: Robert Koch.

 

265) Which animal is the fastest on foot?

Answer: Cheetah.

 

266) Write an example of a third order of lever.

Answer: Forceps, ice tongs, hook and rod.

 

267) Electrolytic refining is used to refine what?

Answer: Copper.

 

268) What kind of elements form co-ordination compound?

Answer: Transition metals.

 

269) What is the use of Gravimeter?

Answer: To measure the quantity of oil under water.

 

270) Who invented Golgi bodies?

Answer: Camillo Golgi.

 

271) Why does the egg happen to be larger in size when compared to the other cells?

Answer: Because the food for the growth of the embryo is stored in egg.

 

272) Write an example of second order.

Answer: Nut cracker.

 

273) Among hydroxyl ions and sulfate ions, which has more electron affinity?

Answer: Sulfate ions.

 

274) What are the elements of second group called?

Answer: Alkaline earth metals.

 

275) What is the use of Odometer?

Answer: To measure the distance covered by a vehicle.

 

276) Who first discovered cells?

Answer: Robert Hooke.

 

277) Which is the aquatic animal with the most developed intelligence?

Answer: Dolphin.

 

278) What is the unit of work in the C.G.S system?

Answer: Erg.

 

279) The conductivity of metal is due to what?

Answer: The flow of electrons.

 

280) Who was the first one to start the classification of elements?

Answer: Mendeleev.

 

281) What is the use of Microscope?

Answer: To magnify tiny objects.

 

282) Who discovered the nucleic acid?

Answer? Miescher.

 

283) What is the average length of dolphin?

Answer: 1.3 meter.

 

284) By what type of force the work is done when a body falls freely?

Answer: Gravitational force.

 

285) A substance which is undergoes electrolytic conduction?

Answer: Fused sodium chloride.

 

286) Name two elements having low ionization energy.

Answer: Cesium and Francium.

 

287) What is the use of Microphone?

Answer: A device used in sound reproduction systems for converting sound in to electrical energy.

 

288) Who is called the father of modern biology?

Answer: Aristotle.

 

289) Name four animals which are put to work by man?

Answer: The donkey, the mule, the camel, the bullocks.

 

290) What is equal to one watt?

Answer: One joule/second.

 

291) The negative electrode is called what?

Answer: Cathode.

 

292) Which element has the highest electron affinity?

Answer: Fluorine.

 

293) What do you mean by the rate of work done?

Answer: Power.

 

294) Who discovered insulin?

Answer: Sir Fredrick Grant Banting and J.J.R. Macleod.

 

295) What is called an animal which eats human flesh?

Answer: Feline.

 

296) One H.P is equal to what?

Answer: 746 Watts.

 

297) The electrolyte is suitable for electroplating nickel is what?

Answer: Nickel ammonium sulfate.

 

298) Which elements form large number of hydrides?

Answer: Carbon.

 

299) What is the collision when two bodies stick together after the collision?

Answer: Inelastic.

 

300) Who was the inventor of cortisone?

Answer: Edward Calvin Kendall.

Geography Quiz Questions and Answers

Geography Quiz Questions and Answers

Geography Quiz Questions and Answers

 

Geography Quiz Questions and Answers

 

EXPLORING SOUTH AMERICA QUIZ

What’s the southernmost point of South America? What’s its highest peak? Find your way through South America with this quiz.

 

1) Where is the University of St. Francis Xavier, one of the oldest universities of South America?

Answer: Sucre

The University of St. Francis Xavier is in Sucre, Bolivia. Founded in 1624, it is one of the oldest universities in South America.

 

2) What is the southernmost point of South America?

Answer: Cape Horn

Cape Horn, the southernmost point of South America, is a steep, rocky headland on Hornos Island of the Tierra del Fuego archipelago; it is in the Magallanes y La Antarctica Chilena region of southern Chile.

 

3) Which South American city is overlooked by a granite peak known as Sugar Loaf?

Answer: Rio de Janeiro

The city of Rio de Janeiro lies on a strip of Brazil’s Atlantic coast, on an inlet at the entrance to which is the landmark peak called Sugar Loaf.

 

4) Which South American country does not border the Pacific Ocean?

Answer: Brazil

Brazil faces the Atlantic Ocean along 4,600 miles (7,400 km) of coastline. It does not border the Pacific Ocean.

 

5) What name is given to the vast plain extending westward across central Argentina?

Answer: the Pampas

The Pampas is the name of the vast plain extending westward across central Argentina from the Atlantic coast to the Andean foothills. The name comes from a Quechua Indian word meaning “flat surface.”

 

6) In South America, what is the Gran Chaco?

Answer: lowland alluvial plain

The Gran Chaco is a lowland alluvial plain in interior south-central South America. The name is of Quechua origin, meaning “hunting land.”

 

7) What is the highest peak in South America?

Answer: Mount Aconcagua

Mount Aconcagua, located in Argentina, is the highest peak in South America and commonly regarded as the highest summit in the Western Hemisphere. Its exact height is disputed.

 

GEOGRAPHY OF AFRICA QUIZ

Where is Serengeti National Park? What is Rhodesia called today? Find out by taking this quiz about Africa.

 

8) Which country is the chief home of the Shona people?

Answer: Zimbabwe

The Shona, a group of culturally similar Bantu-speaking peoples, live chiefly in the eastern half of Zimbabwe, north of the Lundi River.

 

9) Serengeti National Park is in which country?

Answer: Tanzania

Serengeti National Park is located in Tanzania. It is a wildlife refuge best known for its huge herds of plains animals (especially gnu [wildebeests], gazelles, and zebras). It was added to the UNESCO World Heritage List in 1981.

 

10) Which country was formerly called Rhodesia?

Answer: Zimbabwe

Zimbabwe was formerly known as Southern Rhodesia (1911–64) and Rhodesia (1964–79). It is a landlocked country of southern Africa that shares a 125-mile (200-km) border on the south with the Republic of South Africa.

 

11) What is the name given to various types of open country in southern Africa that is used for pasturage and farmland?

Answer: veld

Veld is the name given to various types of open country in southern Africa that is used for pasturage and farmland. These types depend upon local characteristics such as elevation, cultivation, and climate.

 

12) What is the North African mountain range that runs from the Moroccan port of Agadir in the southwest to the Tunisian capital of Tunis in the northeast?

Answer: Atlas Mountains

The Atlas Mountains are a series of mountain ranges in northwestern Africa, running generally southwest to northeast to form the geologic backbone of the countries of the Maghrib (the western region of the Arab world)—Morocco, Algeria, and Tunisia. They extend more than 1,200 miles (2,000 km), from the Moroccan port of Agadir in the southwest to the Tunisian capital of Tunis in the northeast.

 

13) In which country would you find the city of Timbuktu?

Mali

The city of Timbuktu is located in the western Africa country of Mali. It is historically important as a trading post on the trans-Saharan caravan route and as a centre of Islamic culture (c. 1400–1600). Located on the southern edge of the Sahara, it was designated a UNESCO World Heritage site in 1988.

 

14) What is the full name of “The Rand,” the ridge of gold-yielding rock in Gauteng province, South Africa?

Answer: Witwatersrand

The Witwatersrand is a ridge of gold-bearing rock mostly in Gauteng province, South Africa. Its name means “ridge of white waters.”

 

15) What Ethiopian locality is famous for its 11 monolithic churches (hewn out of solid rock)?

Answer: Lalībela

Lalībela is a religious centre in north-central Ethiopia. The capital of the Zagwe dynasty for about 300 years, it was renamed for its most distinguished monarch, Lalībela (late 12th–early 13th century), who, according to tradition, built the 11 monolithic churches for which the place is famous.

 

16) According to local tradition, what ancient Christian artifact is located in the church of St. Mary of Zion in Aksum, Ethiopia?

Answer: Ark of the Covenant

Aksum is an ancient town in northern Ethiopia. According to tradition, the church of St. Mary of Zion located there contains the Ark of the Covenant. Over the centuries the church was destroyed and rebuilt several times; the present structure dates from the 17th century.

 

17) What historic city, located in the centre of the fertile Haouz Plain south of the Tennsift River, is the major city of central Morocco?

Answer: Marrakech

Marrakech is the chief city of central Morocco. The first of Morocco’s four imperial cities, it lies in the centre of the fertile, irrigated Haouz Plain, south of the Tennsift River. The ancient section of the city, known as the medina, was designated a UNESCO World Heritage site in 1985.

 

18) Olduvai Gorge, an archaeological site in the eastern Serengeti Plain, is located in what country?

Answer: Tanzania

Olduvai Gorge is an archaeological site located in the eastern Serengeti Plain, within the boundaries of the Ngorongoro Conservation Area in northern Tanzania. Olduvai Gorge was designated part of a UNESCO World Heritage site in 1979.

 

KNOW YOUR EUROPEAN GEOGRAPHY QUIZ

What’s the longest river in Europe? Where is Gdańsk? Get ready to prove what you know about the geography (and history) of Europe with this quiz.

 

19) Which French city became the capital of the papacy in 1309?

Answer: Avignon

Avignon became the capital of the papacy in 1309. It was bought by Clement VI, the fourth of seven Avignon popes, in 1348 from Queen Joan of Provence and remained papal property until the French Revolution.

 

20) In which city is the Uffizi Gallery located?

Answer: Florence

The Uffizi Gallery is an art museum in Florence, Italy, that has the world’s finest collection of Italian Renaissance paintings, particularly of the Florentine school. It also has antiques, sculpture, and more than 100,000 drawings and prints.

 

21) Where is Humboldt University located?

Answer: Berlin

Berlin is the home of Humboldt University of Berlin, a coeducational state-supported institution of higher learning in Germany. The university was founded in 1809–10 by the linguist, philosopher, and educational reformer Wilhelm, Freiherr (baron) von Humboldt, then Prussian minister of education.

 

22) What does the word Balkan mean in Turkish?

Answer: mountain

The word Balkan means “mountain” in Turkish. The Balkans constitute the easternmost of Europe’s three great southern peninsulas; it includes Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro, North Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania, and Moldova.

 

.23) What is often referred to as the “Emerald Isle”?

Answer: Ireland

Ireland’s pervasive grasslands impart upon the landscape the green hues responsible for the popular sobriquet “Emerald Isle.”

 

24) Which peak is the highest active volcano in Europe?

Answer: Mount Etna

Mount Etna is an active volcano on the east coast of Sicily. It is the highest active volcano in Europe, its topmost elevation being more than 10,000 feet (3,200 metres).

 

25) The Madeira Islands in the North Atlantic Ocean belong to which country?

Answer: Portugal

An archipelago of volcanic origin in the North Atlantic Ocean, the Madeira Islands belong to Portugal and consist of two inhabited islands, Madeira and Porto Santo, and two uninhabited groups, the Desertas and the Selvagens.

 

26) What is the longest river in Europe?

Answer: Volga River

As Europe’s longest river and the principal waterway of western Russia, the Volga sprawls across about two-fifths of the European part of Russia, where almost half of the entire population of Russia resides.

 

27) The summit of Mont Blanc, Europe’s highest peak, is located in which country?

Answer: France

Mount Blanc is a mountain massif and the highest peak (15,771 feet [4,807 metres]) in Europe. Located in the Alps, the massif lies along the French-Italian border and reaches into Switzerland, but its summit is in French territory.

 

28) What Austrian city, noted for its Italian Renaissance and Baroque architecture, is dominated by a fortress resting on Monks’ Hill?

Answer: Salzburg

The city of Salzburg is the capital of Salzburg Bundesland (federal state), north-central Austria. It is noted for its Italian Renaissance and Baroque architecture and is dominated by a fortress resting on Monks’ Hill.

 

29) What city in north-central Germany is the site where Martin Luther started the Protestant Reformation?

Answer: Wittenberg

The city of Wittenberg is located in north-central Germany, on the Elbe River southwest of Berlin. Martin Luther started the Reformation in Wittenberg in 1517.

 

30) Which of the following is not on the Acropolis in Athens?

Answer: Academeia

The Academeia is not on the Acropolis in Athens. The structures that survive consist of the Propylaea, the gateway to the sacred precinct; the Parthenon, the chief shrine to Athena and also the treasury of the Delian League; the Erechtheum, a shrine to the agricultural deities, especially Erichthonius; and the Temple of Athena Nike.

 

31) What major Tuscan city is located northwest of Rome on the Arno River and is the birthplace of the Renaissance?

Answer: Florence

The city of Florence is located northwest of Rome on the Arno River. It is the capital of Firenze province and Tuscany region, central Italy. Florence was founded as a Roman military colony about the 1st century BCE, and during the 14th to 16th centuries the city achieved preeminence in commerce and finance, learning, and, especially, the arts. It was the birthplace of the Renaissance.

 

32) Besides the Italian Peninsula, what are the other two great peninsulas of southern Europe?

Answer: Iberian and Balkan

The Italian Peninsula is one of the three great peninsulas of southern Europe, the other two being the Balkan (to the east) and the Iberian (to the west) peninsulas.

 

33) What major Italian city, famous for its history and architecture, is located on a group of islands in a lagoon off the Adriatic Sea?

Answer: Venice

The city of Venice is a major seaport and the capital of both the province of Venezia and the region of Veneto in northern Italy. It is located on a group of islands in a lagoon off the Adriatic Sea. Venice is unique environmentally, architecturally, and historically.

 

34) In what country is Gdańsk located?

Answer: Poland

The city of Gdańsk is in north-central Poland, situated at the mouth of the Vistula River on the Baltic Sea.

 

35) What is the capital of Russia?

Answer: Moscow

Moscow is the capital of Russia. It is located in the western part of the country, about 400 miles (640 km) southeast of St. Petersburg and 300 miles (480 km) east of the border with Belarus.

 

ALL ABOUT ASIA

If you were traveling in Sichuan, what country would you be in? What ocean does Indonesia lie in? Sort out the facts about Asia in this quiz.

 

36) When did Buddhism arrive in Japan?

Answer: 400 CE

During the Yamato period, about 400 CE, Buddhism came to Japan from Korea. For many centuries the Japanese also borrowed heavily from Chinese culture, using Chinese characters to write down the Japanese language.

 

37) What country does the Mekong River not flow through?

Answer: Mongolia

The Mekong River flows through China, Laos, Thailand, Cambodia, and Vietnam before emptying into the South China Sea.

 

38) In what country is Sichuan found?

Answer: China

Sichuan is a province in central China. It is famed for its spicy cuisine.

 

39) What is the main color of China’s flag?

Answer: red

China’s flag is a large red field with yellow stars and a hammer and sickle device.

 

40) What is the capital of Bangladesh?

Answer: Dhaka

Dhaka, the capital of Bangladesh, lies on the Buriganga River in the center of the country.

 

41) In what ocean does Indonesia lie?

Answer: Pacific

The islands of Indonesia lie along the Equator between the Indian Ocean and the Pacific Ocean.

 

42) What body of water separates India from Sri Lanka?

Answer: the Palk Strait

The waterway separating Sri Lanka from India is called the Palk Strait.

 

GEOGRAPHY FUN FACTS

What was the name of the supercontinent that existed over 200 million years ago? On which continent did mankind’s upright ancestors originate? Unfold your mental road map and test your knowledge of geography in this quiz.

 

43) What country has the most wild bears?

Answer: Russia

At the last census, Russia had some 100,000 wild bears, about 30,000 more than the United States, Canada, and the rest of Europe combined.

 

44) Where was the greatest difference between annual high and low temperatures recorded?

Answer: Russia

Verkhoyansk, a Siberian city, has the greatest recorded difference between July high and January low temperatures—193 °F or 107 °C!

 

45) What was the name of the supercontinent of 200 million years ago?

Answer: Pangaea

The seven continents of today were once joined together as a supercontinent called Pangaea. It began to break apart about 200 million years ago.

 

46) In which country were bananas first grown?

Answer: India

Bananas have been grown in India for at least 4,000 years. Arabs took them to Africa and Palestine; they are mentioned in early Greek, Latin, and Arabic writings.

 

47) Where is the world’s highest annual average rainfall?

Answer: Hawaii

The world’s record for average annual rainfall belongs to Mt. Waialeale, Hawaii, where it averages about 450 inches (1,140 centimeters) per year.

 

48) Where, as of 2009, did the world’s heaviest annual rainfall on record fall?

Answer: India

The world’s heaviest rainfall in a single year was recorded at Cherrapunji, India, where it rained 905 inches (2,300 centimeters) in 1861.

 

49) On which continent did our upright-walking ancestors originate?

Answer: Africa

Most scientists now believe our early human relatives migrated from Africa to Asia, Europe, and beyond.

 

50) What is Canada’s longest river?

Answer: Mackenzie River

The Mackenzie River is Canada’s longest river. It flows 2,635 miles (4,241 km) from its source to its mouth.

 

105 Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

Food Quiz Questions and Answers

General Knowledge Online Quiz Questions about Food

 

BAKING AND BAKED GOODS – Food Quiz Questions and Answers Part 1

You may have a sweet tooth, but how much do you know about baking and baked goods? Test your knowledge with this quiz.

 

1) What type of custard is used to fill an éclair?

Answer: crème pâtissière

Éclairs are filled with crème pâtissière, or pastry cream.

 

2) What is the main ingredient in meringue

Answer: eggs

Meringue is made by whipping egg whites with sugar.

 

3) Which of these “cakes” is not actually a cake?

Answer: cheesecake

Cheesecake is more of a pie than a cake.

 

4) What is a fougasse?

Answer: a type of bread

Fougasse is a type of bread that is shaped to resemble an ear of wheat.

 

5) How many cups are in a pint?

Answer: 2

There are 2 cups in a pint.

 

6) Which of these grains does not contain gluten?

Answer: buckwheat

Despite its name, buckwheat is not actually related to wheat. It contains no gluten.

 

7) What is blind baking?

Answer: baking a crust without a filling

Blind baking refers to baking a pie crust or other pastry without any filling. The crust is often filled and then baked again briefly.

 

8) What is a snickerdoodle?

Answer: a type of cookie

A snickerdoodle is a type of sugar cookie that is rolled in cinnamon sugar.

 

WINE REGIONS AND VARIETIES: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 2

Are you a wine enthusiast? Test your knowledge with this quiz.

 

9) Chablis is a sweet red wine. True or False?

Answer: False

Chablis, which originated in France, is a dry white wine.

 

10) The wine-producing region of Barossa Valley is located in California, United States. True or False?

Answer: False

Barossa Valley is located in Australia.

 

11) France is known for its Chianti wines. True or False?

Answer: False

The famed Chianti wine zones are located in Tuscany, Italy.

 

12) Vitis vinifera is the principal wine-producing plant. True or False?

Answer: True

Most of the world’s wine is made from varieties of the V. vinifera grape plant.

 

13) The wine-producing region of the Loire Valley is located in Australia. True or False?

Answer: False

The Loire Valley is located in France.

 

14) Bordeaux wines are named for the region in France from which they originate. True or False?

Answer: True

Bordeaux wines are named after the Bordeaux region, which is located in southwestern France.

 

15) The wine-producing region of Napa Valley is located in California, U.S. True or False?

Answer: True

Napa Valley is located in west-central California.

 

16) The Rhône region in France is known for its crisp white wines. True or False?

Answer: False

Rhône wines are not known for being crisp white wines. The Rhône region, in southeastern France, produces mostly strong, full-bodied red wines from the Syrah grape.

 

17) Sherry is a type of fortified wine. True or False?

Answer: True

Sherry is a fortified wine that originated in Spain.

 

18) Port originated in Italy. True or False?

Answer: False

Port (a sweet fortified wine) is named for the town of Porto in the Douro region of northern Portugal.

 

19) Prosecco is a sparkling wine. True or False?

Answer: True

Prosecco is a sparkling white wine made in Italy.

 

20) The wine-producing region of Champagne is located in France. True or False?

Answer: True

Champagne, known for the sparkling wine to which it gives its name, is located in northeastern France.

 

CHOCOLATE – Food Quiz Questions and Answers Part 3

What do you know about that delicious treat we call chocolate? Take this quiz to find out.

 

21) The Mayan and Aztec peoples used cocoa beans not only to make a delicious beverage but also as:

Answer: currency

Cocoa beans were extremely valuable and were used as currency in Aztec and Mayan society.

 

22) How does chocolate grow?

Answer: on trees

Chocolate is made from beans that grow on cocoa trees.

 

23) About when did people begin to consume chocolate in solid form, as opposed to only in liquid form?

Answer: 1850s

In 1847 the Englishman Joseph Fry discovered a way to combine cocoa butter, cocoa powder, and sugar into a paste thick enough to be pressed into a mold, thereby producing the world’s first chocolate bar.

 

24) Which European country was the first to enjoy chocolate?

Answer: Spain

Cocoa beans went first to Spain, possibly with the Spanish explorer Hernán Cortés, who would have taken them back from his travels to Mexico in the 1520s.

 

25) In about the late 17th century, what ingredient did people start adding to drinking chocolate?

Answer: milk

People began to drink chocolate with milk, an idea that originated with British doctor Sir Hans Sloane, who believed it offered much-needed added nutrition.

 

26) The first European chocolate shop opened in what city in 1657?

Answer: London

The first chocolate house, which was like a café, was opened by a Frenchman in London in 1657.

 

27) What type of chocolate was Nestlé the first, in 1930, to manufacture?

Answer: white chocolate

Nestlé was the first company to produce white chocolate.

 

28) Xocolatl, the Aztec Nahuatl word from which we get the word chocolate, translates to:

Answer: bitter water

Xocolatl translates to “bitter water.” The original drinking chocolate made by the Mayan and Aztec peoples was unsweetened.

 

29) It is commonly held that which explorer took chocolate back with him to Europe?

Answer: Hernán Cortés

After his travels throughout Mexico, Cortés took cocoa beans and the means to make drinking chocolate back to Spain with him, where it was kept quiet for about a century before its virtues began spreading to other parts of Europe.

 

GRAINS AND PSEUDOGRAINS – Food Quiz Questions and Answers Part 4

Think you’ve got healthy eating figured out? Test your knowledge of grains and other healthy seeds with this quiz.

 

30) All true grains are grasses. True or False?

Answer: True

All true grains and cereals are members of the grass family, Poaceae.

 

31) Quinoa and amaranth are related. True or False?

Answer: True

The pseudograins amaranth and quinoa are both members of the family Amaranthaceae.

 

32) Bulgur is made of barley groats. True or False?

Answer: False

Bulgur is a form of dry cracked wheat.

 

33) Buckwheat is a true grain. True or False?

Answer: False

Buckwheat is a pseudograin in the family Polygonaceae.

 

34) Millets are true cereal grasses. True or False?

Answer: True

All millet plants are members of the grass family.

 

35) Sorghum syrup is a sweetener similar to honey. True or False?

Answer: True

Sorghum stalks can be processed into a syrupy sweetener.

 

WORLD DUMPLINGS – Food Quiz Questions and Answers Part 5

Do you think you know dumplings? See how many of them you can identify.

 

36) Which cooking method is never used in making dumplings?

Answer: Roasting

Dumplings are never roasted.

 

37) Which country invented the cropadeau, an oatmeal dumpling stuffed with haddock liver?

Answer: Scotland

Cropadeau is brought to you by the folks who invented haggis, the Scots.

 

38) What is the name of the dumpling that is panfried, ear-shaped, and a staple of Japanese restaurants?

Answer: Gyoza

Gyoza can be filled with vegetables, pork, or fish.

 

39) Which ingredient would you be unlikely to find in the Indian dumpling called samosa?

Answer: Beef

Samosas, which are often served with chutney and mint sauce, are typically vegetarian.

 

40) Khinkali is a kind of dumpling made in the land that brought us the names Shevardnadze and Shalikashvili. To which country is it native?

Answer: Georgia

Khinkali—stuffed with minced meat, onions, cumin, and chili—are native to Georgia and known throughout the Caucasus region.

 

41) What is the name of an Afghani dumpling filled with scallions or leeks and served with yogurt and a tomato-based sauce?

Answer: Aushak (ashak)

Aushak is a standard of Afghani cooking: scallion dumplings served on a bed of garlicky mint yogurt and topped with a tomato-based sauce.

 

42) Momoare popular dumplings where?

Answer: Nepal and Tibet

Momo are popular throughout the Himalayan region, including Nepal, Tibet, Bhutan, and northern India.

 

THIS OR THAT? ESPRESSO EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 6

Nowadays, ordering coffee can sometimes feel daunting. The sheer variety of drinks made with espresso could inspire someone to bring a cheat sheet to the café counter. See how well you know your local café’s espresso drink menu.

 

43) 1/4 espresso + 3/4 steamed milk + dab of milk foam

Answer: Caffe Latte

It’s a caffe latte!

 

44) 1/3 Espresso + 2/3 hot chocolate + dollop of whipped cream (optional)

Answer: Caffe Mocha

It’s a caffe mocha!

 

45) 1/3 espresso + 2/3 hot water

Answer: Americano

It’s an Americano!

 

46) 1 shot of Espresso + 1/2 as much steamed milk

Answer: Noisette

It’s a noisette!

 

47) 1 shot of Espresso + dollop of milk foam

Answer: Macchiato

It’s a macchiato!

 

48) 1 shot of Espresso + 1 scoop ice cream

Answer: Affogato

It’s an affogato!

 

49) 2/3 Espresso + 1/3 warm milk

C Answer: ortado

It’s a cortado!

 

50) 1/4 Espresso + 3/4 drip coffee

Answer: Red Eye

It’s a red eye!

 

51) 1/2 Espresso + 1/2 steamed half & half

Answer: Breve

It’s a breve!

 

52) 1/3 espresso + 1/3 steamed milk + 1/3 milk foam

Answer: Cappuccino

It’s a cappuccino!

 

ICE CREAM – Food Quiz Questions and Answers Part 7

I scream, you scream, we all scream when we check our scores for this quiz.

 

53) Gelato, a version of ice cream that contains very low butterfat, originates from what country?

Answer: Italy

Gelato originates from the Italian island of Sicily, and by statute must contain less than 3.5% butterfat in order to be sold in Italy as “gelato.”

 

54) The ice-cream cone originates from what American state?

Answer: Missouri

The ice-cream cone, portable and self-contained, originated at the 1904 World’s Fair in St. Louis, Missouri, U.S.

 

55) Which American president declared July to be National Ice Cream Month across America?

Answer: Ronald Reagan

In 1984, President Ronald Reagan designated July as National Ice Cream Month, recognizing that ice cream was a fun and nutritious food enjoyed by over 90 percent of the nation’s population.

 

56) In addition to butterfat, milk and sugar, French-type ice creams and custards specifically contain what added ingredient?

Answer: Egg

Frozen custard and French-type ice creams contain eggs in addition to the ingredients normally used in making ice cream.

 

57) Which famous explorer first introduced iced desserts into Europe?

Answer: Marco Polo

Marco Polo first brought descriptions of fruit ices to Europe after discovering them during his travels in China.

 

58) What food is often used as a substitute for ice cream in advertising photo shoots?

Answer: Mashed Potato

Mashed Potato is often used a substitute given that it can be dyed to look like ice cream, and also does not melt, making it an apt substitute in photo shoots.

 

59) In what part of the world would you find a frozen dairy dessert called kulfi?

Answer: India

Kulfi originates from the Indian subcontinent, and usually comes in flavors such as rose, mango, and pistachio.

 

60) In what year was the ice-cream soda invented?

Answer: 1874

The ice-cream soda was first invented in Philadelphia in 1874.

 

WINE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 8

Pour yourself a glass and test your knowledge of this favorite fermented beverage.

 

61) Wine was first produced no earlier than 2000 years ago. True or False?

Answer: False

The earliest evidence of wine (to date) was found in Georgia, and is estimated to be almost 8,000 years old.

 

62) Wine is especially suited to grow in colder weather, such as in the Arctic region. True or False?

Answer: False

Wine grows best in tropical or semi-tropical weather. Low winter temperatures may kill the vine or its fruitful buds.

 

63) Wines are usually aged in containers made of oak wood. True or False?

Answer: True

Wines are aged in wooden containers made of oak, allowing oxygen to enter and water and alcohol to escape. Extracts from the wood contribute to the flavor.

 

64) As of 2009, the United States produces more wine than Italy. True or False?

Answer: False

In 2009, Italy produced as much as 47,699 million hectoliters of wine, whereas the United States only produced 20,620.

 

65) Cork stoppers were first used to age wine in the 12th century. True or False?

Answer: False

Mass production of glass bottles and the invention of the cork stopper in the 17th century allowed wines to be aged for years in bottles, as opposed to wooden casks.

 

66) Sake, a Japanese wine, is made from fermenting large amounts of rice as opposed to grapes. True or False?

Answer: True

Sake is produced when special strains of rice are precisely milled to remove the outer layers, and are then fermented for 4 weeks.

 

67) The Greek god of wine was Demeter. True or False?

Answer: False

The Greek god of wine was actually named Dionysus, but was also commonly known as Bacchus, especially in Roman culture.

 

68) In making white wine, the juice is separated from the skin before fermentation. True or False?

Answer: True

When the juice of white grapes is processed or a white wine is desired, the juice is usually separated from the skins immediately after crushing in order to avoid undesirable color extraction.

 

WHAT IS IT? FRUITS AND VEGGIES EDITION – Food Quiz Questions and Answers Part 9

Is a watermelon a berry? What are the things on top of broccoli, anyway? Test your knowledge of fruits and vegetables.

 

69) Tomatoes are fruits. True or False?

Answer: TRUE

Although tomatoes are listed as vegetables for nutrition, they are fruits botanically.

 

70) A nectarine is a peach without fuzz. True or False?

Answer: TRUE

Nectarines and peaches are the same species; nectarines have a genetic variation that gives them smooth skin.

 

71) Asparagus is a:

Answer: Stem

Asparagus stalks are edible stems topped with modified, scale-like leaves.

 

72) Peanuts are root nodules. True or False?

Answer: FALSE

Peanuts are fruits that the plant matures underground.

 

73) A watermelon is a berry. True or False?

Answer: TRUE

Botanically, a berry is a fruit produced from a single flower with one ovary. A watermelon is thus a berry.

 

74) A potato is a:

Answer: Tuber

Potato tubers are modified stems that store starch.

 

75) A broccoli crown is topped with:

Answer: Flower buds

Broccoli is grown for its edible flower buds and stalk.

 

76) The “seeds” on the outside of a strawberry are actually fruits. True or False?

Answer: TRUE

The red part of a strawberry is called an accessory. The true fruits, each of which bears a single seed inside, are the “seeds” embedded on the outside of the flesh.

 

77) An orange is a fleshy ovary. True or False?

Answer: TRUE

Technically, all fruits are ovaries that protect the plant embryos (e.g., seeds).

 

78) A carrot is not a true root. True or False?

Answer: FALSE

A carrot is large taproot.

 

PIZZA: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 10

Fresh, frozen, delivered, or homemade, test your knowledge of pizza with this quiz. Our tip: Don’t take this quiz hungry.

 

79) The first pizzeria in New York City appeared in 1850. True or False?

Answer: False

The first pizzeria in New York City opened in 1905.

 

80) Chicago-style pizza is always deep dish. True or False?

Answer: False

While deep dish pizza is the better known of Chicago-style pizzas, Chicago also boasts a distinctive thin-crust style that is crispier than other styles of pizza.

 

81) The cheese most commonly used on pizza is provolone. True or False?

Answer: False

The most common pizza cheese is mozzarella.

 

82) Pizza Hut was founded in the 1950s. True or False?

Answer: True

The first Pizza Hut was opened in 1958.

 

83) Hawaiian style pizza comes from Hawaii. True or False?

Answer: False

Hawaiian pizza, which usually includes ham and pineapple as toppings, is claimed to have been created in Canada.

 

84) The first-ever internet purchase was a pizza. True or False?

Answer: True

The first internet purchase was a pizza from Pizza Hut in 1994.

 

CHEESE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 11

How much do you really know about cheese (aside from the fact that it’s delicious)? Test your knowledge with this quiz.

 

85) Ancient Greeks ate cheese. True or False?

Answer: True

The ancient Greeks and Romans knew and valued cheese, as did early people in northern Europe.

 

86) Cheese was not introduced to America until the 18th century. True or False?

Answer: False

In 1620, cheese and cows were part of the ship’s stores carried to North America by the Pilgrims on the Mayflower.

 

87) Pasteurizing milk makes cheese ripen faster. True or False?

Answer: False

Cheese produced from pasteurized milk ripens less rapidly and less extensively than most cheese made from raw or lightly heat-treated milk.

 

88) Rennet comes from a cow’s stomach. True or False?

Answer: False

Rennet is an enzymatic preparation that is usually obtained from the fourth stomach of calves.

 

89) There are only about two dozen types of cheese. True or False?

Answer: False

Hundreds of varieties of cheese are made throughout the world.

 

90) Paneer is a cheese from India and Bangladesh. True or False?

Answer: False

Paneer is a popular cheese of South Asia.

 

91) Macaroni and cheese was invented in the 20th century. True or False?

Answer: False

Recipes for macaroni and cheese-esque dishes can be found in medieval cookbooks!

 

92) Cheese has four basic ingredients. True or False?

Answer: False

Some cheeses require as little as two ingredients.

 

WALNUTS: True or False? Food Quiz Questions and Answers Part 12

Nuts about walnuts? Find out how much you really know.

 

93) Walnuts contain high levels of sodium. True or False?

Answer: False

Walnuts contain only trace amounts of sodium and are considered to be naturally sodium-free.

 

94) Walnuts have been proven to beneficial to cardiovascular health. True or False?

Answer: True

In study after study, walnuts have been shown to lower cholesterol and improve cardiovascular function.

 

95) Walnuts are a type of fruit known as a drupe. True or False?

Answer: True

Walnuts are a type of drupe, that is, a fruit in which the outer layer of the ovary wall is a thin skin, the middle layer is thick and usually fleshy (though sometimes tough, as in the almond, or fibrous, as in the coconut), and the inner layer, known as the pit, or putamen, is hard and stony. Other drupes besides walnuts include cherries, peaches, mangoes, and olives.

 

96) The English walnut is only grown in England. True or False?

Answer: False

The English walnut, cultivated for many years in England, is also grown elsewhere, including parts of North and South America. By the way, the English walnut did not originate in England. It’s actually from Persia, or what is now known as Iran; this is why the English walnut is also known as the Persian walnut.

 

97) Oregon is the largest producer of walnuts in the United States. True or False?

Answer: False

Not even close. California produces almost all of the commercial supply of walnuts in the United States.

 

98) Some walnut trees live for more than 200 years. True or False?

Answer: True

The black walnut grows slowly, maturing on good soils in about 150 years, and may have a life span of more than 250 years.

 

99) Walnuts are a good source of omega-3 fatty acids. True or False?

Answer: True

Walnuts are an excellent source of alpha-linolenic acid, an omega-3 fatty acid. They are also a good source of copper, magnesium, and phosphorous.

 

GENERAL FOOD KNOWLEDGE: True or False? – Food Quiz Questions and Answers Part 13

From coffee to hops, turn up the heat in this study of food.

 

100) Pasteurization is intended to make milk taste better. True or False?

Answer: False

Pasteurization helps eliminate potentially harmful microorganisms from milk without changing its structure or taste.

 

101) Ghee is a kind of goat cheese. True or False?

Answer: False

Ghee is clarified butter made from cow’s milk. It is popular in the cuisine of India and South Asia. Ghee is made by melting butter and removing the milk solids.

 

102) Roquefort is a kind of cheese. True or False?

Answer: True

Roquefort is a kind of cheese made from sheep’s milk.

 

103) The Jerusalem artichoke is a kind of sunflower. True or False?

Answer: True

The sunflower known as the Jerusalem artichoke is popular as a cooked vegetable in Europe.

 

104) Thomas Jefferson liked spaghetti. True or False?

Answer: True

In 1786 Thomas Jefferson brought back from Italy a die for making spaghetti so that he could serve pasta to his friends.

 

105) Coffee is a tropical plant. True or False?

Answer: True

Coffee is a tropical plant that requires ample rain and moderate temperatures. Coffee is grown within a belt extending around the world between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.

 

Check > Top 70 History Quiz Questions and Answers