Science Quiz Questions – Tutor-Saliba https://www.tutor-saliba.net Knowledge is Everything Tue, 08 Sep 2020 14:28:45 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.4 https://www.tutor-saliba.net/wp-content/uploads/2020/02/cropped-Tutot-saliba-Logo-1-32x32.png Science Quiz Questions – Tutor-Saliba https://www.tutor-saliba.net 32 32 172980208 300 General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz https://www.tutor-saliba.net/general-science-questions-and-answers-physics-chemistry-biology-quiz/ https://www.tutor-saliba.net/general-science-questions-and-answers-physics-chemistry-biology-quiz/#respond Tue, 08 Sep 2020 14:28:31 +0000 https://www.tutor-saliba.net/?p=75 General Science Questions and Answers - Physics Chemistry Biology Quiz

General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz     1) Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed? Answer: Parmenides.   2) What is EM? Answer: Electron microscope.   3) Which quantum number gives the shape of the orbital? Answer: Azimuthal quantum number.   […]

The post 300 General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz appeared first on Tutor-Saliba.

]]>
General Science Questions and Answers - Physics Chemistry Biology Quiz

General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz

 

General Science Questions and Answers - Physics Chemistry Biology Quiz

 

1) Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed?

Answer: Parmenides.

 

2) What is EM?

Answer: Electron microscope.

 

3) Which quantum number gives the shape of the orbital?

Answer: Azimuthal quantum number.

 

4) On which property of electrons does the electron microscope work?

Answer: Wave nature.

 

5) What is ecosystem?

Answer: The entire living community and non-living factors of the environment together from the ecosystem.

 

6) In which year did Otto Von Guericke demonstrate his famous Magdeburg experiment dealing vacuum?

Answer: 1672.

 

7) In 1729 AD, Pieter Van Musschenbroek used the term ‘PHYSICS’ for the first time. What was the subject called so far?

Answer: Natural philosophy.

 

8) Name two monocarpic plants which show gregarious flowering.

Answer: Bambusa tulda, Melocanna bambusoides.

 

9) What is the maximum capacity of d-orbital?

Answer: 10 electrons.

 

10) The element with the minimum atomic number having 8 electrons in the outer most shell is what?

Answer: Neon.

 

11) Which form of science dealing with the study of structural and cultural traits of human beings?

Answer: Anthropology.

 

12) Who was the first to attack Newton’s Corpuscular theory of light?

Answer: Thomas Young.

 

13) Which Greek philosopher suggested that the material world was composed of four basic elements – air, water, fire and earth?

Answer: Empedocles.

 

14) Under what system, organisms are provided with scientific means?

Answer: Binomial nomenclature.

 

15) What is the shape of s-orbital?

Answer: Spherical.

 

16) The s-orbital of the L shell is represented as what?

Answer: 2s.

 

17) What are the two functional groups in an ecosystem?

Answer: Autotrophs and heterotrophs.

 

18) Who was the first person to design models of flying machine?

Answer: Leonardo da Vinci.

 

19) Who in 1231 was the first to describe the science of optics?

Answer: Robert Grosseteste.

 

20) What is the name of that branch of Biology which devoted to identifying, naming and classifying organisms?

Answer: Taxonomy.

 

21) What do you mean by Zeeman Effect?

Answer: Splitting of spectral lines by magnetic field.

 

22) What is the maximum number of electrons in principal energy level?

Answer: K-2, L-8, M-18, N-32

 

23) Where does the primary photo chemical reaction occur in chloroplast?

Answer: Quantasome.

 

24) Who in 1749 developed a method for making an artificial magnet?

Answer: John canton.

 

25) Who was burnt to death for suggesting that the sun might be an ordinary star?

Answer: Giordano Bruno.

 

26) Who was the author of ‘Man’s place in nature’?

Answer: Huxley.

 

27) What is the shape of p-orbital?

Answer: Dumb-bell.

 

28) What is the atomic number of the element which has 3 electrons in its M shell?

Answer: 13.

 

29) What is exobiology?

Answer: It is the study of life in outer space.

 

30) Hydrodynamica gave explanation of Bernoulli’s theorem in 1738. Who was the first to suggest this theorem?

Answer: Daniel Bernoulli.

 

31) Who in 1643 was the first person to create vacuum above the liquid?

Answer: Evangelista Torricelli.

 

32) Both living and the non-living are made of same elements and are governed by the similar physical laws. In which respect are they different?

Answer: Level organization.

 

33) Which series of hydrogen atomic spectrum lies in the visible region?

Answer: Balmer series.

 

34) Which atom has only one electron?

Answer: hydrogen.

 

35) What is the magnification of an electron microscope?

Answer: 100000

 

36) Who invented Leyden jar?

Answer: Pieter Van Musschenbroek and  Ewald Georg von Kleist.

 

37) Who in 1786 invented the gold leaf electro scope?

Answer: Abraham Bennet.

 

38) Expand the TMV.

Answer: Tobacco Mosaic Virus.

 

39) Who proposed elliptical orbits?

Answer: Sommerfeld.

 

40) The path of the electron according to Niels Bohr’s theory was called what?

Answer: Orbit shell.

 

41) Which is the monocarpic plant which shows gregarious flowering once in 48 years?

Answer: Bamboo.

 

42) Which famous Danish physicist in 1675 measured the speed of light?

Answer: Romer.

 

43) Who encouraged Newton to write his idea for principia?

Answer: Edmund Halley.

 

44) What is DNA?

Answer: Deoxyribonucleic acid.

 

45) How many atomic orbitals are known? What are they?

Answer: Four. S, p, d, and f.

 

46) How many electrons can be accommodated in the M shell?

Answer: 18.

 

47) Write an example of serendipity.

Answer: Discovery of penicillin by Fleming.

 

48) What did Sir William Herschel discover in 1800?

Answer: Infra-red radiation.

 

49) Who in 1808 discovered polarization of light and introduced the term ‘Polarization’?

Answer: Etienne-Louis Malus.

 

50) What is Histology?

Answer: Histology is the study of tissues (Microscopic anatomy)

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 2

 

51) What is the maximum number of electrons that can be accommodated in an orbital?

Answer: 2.

 

52) An electron jumps in to the next lower orbit when loses what?

Answer: One quantum of energy.

 

53) What do you mean by Hydroponics?

Answer: Plant growth in liquid culture medium.

 

54) In which year did G.S. Ohm formulate Ohm’s law?

Answer: 1827.

 

55) The first scientist to apply scientific reasoning to cosmology was Rene Descartes. What was his theory called?

Answer: Vortex Theory.

 

56) In which year did A. Michelson and E. Morley conduct their experiment to verify the existence of ether?

Answer: 1887.

 

57) How many orbitals present 5f subshell?

Answer: Seven.

 

58) Which is the free living soil bacteria in fixes nitrogen?

Answer: Azotobacter.

 

59) What is the technique of separation of disrupted cell components?

Answer: Fractionation.

 

60) How many orbitals are there in p-subshell?

Answer: Three.

 

61) Name the organelle where photosynthesis takes place?

Answer: Chloroplast.

 

62) Who in 1939 suggested the name meson for middle-weight particles?

Answer: Homi J. Bhabha.

 

63) Name the scientist who described about reactions that go forward and backward.

Answer: Berthollet.

 

64) The various orbitals of the same subshell will differ in what?

Answer: In their direction orientation.

 

65) What is called the Weinberg and Salam theory unifying electromagnetic forces and weak nuclear interaction?

Answer: Electroweak theory.

 

66) What is Physiology?

Answer: Physiology is the study of structure and functions.

 

67) What are the three kinds of plastids?

Answer: 1. Leucoplasts, 2. Chloroplasts, 3. Chromoplasts.

 

68) What is the importance of 2nd December 1942?

Answer: The creation of the first controlled chain reaction.

 

69) What is the color of solution obtained when hydrolysis of ferric chloride takes place?

Answer: Chocolate.

 

70) Electron is looked upon as a cloud of negative charge according to what?

Answer: Wave-mechanics theory.

 

71) What is the name of the hypothetical theory that would unify all the fundamental forces of nature?

Answer: super grand unified theory.

 

72) What is Cell Biology?

Answer: Cell Biology is the study of structure and reproduction of cells.

 

73) What is the other name for Nastic movement?

Answer: Sleep movement.

 

74) Which philosopher conjectured that if the moon did not move, it would fall upon the earth?

Answer: Anaxagoras.

 

75) What is the name of process used for manufacturing ammonia direct from Nitrogen and hydrogen elements?

Answer: Haber process.

 

76) The subshell consisting of dumb-bell shaped orbitals is known as what?

Answer: P-subshell.

 

77) What is called exchange of energy between one particles and an electromagnetic wave?

Answer: Interaction.

 

78) What do you mean by Genetics?

Answer: Genetics is the study of heredity and variations.

 

79) What is cladode?

Answer: The modification of stem to carry the function of leaf is called cladode. Example: Opuntia.

 

80) Who said, “A bird is an instrument working according to the mathematical laws”?

Answer: Leonardo da Vinci.

 

81) What accelerate the forward and backward reactions equally in a reversible reaction?

Answer: Catalyst.

 

82) The region of space around the nucleus where there is a high probability of finding an electron is called what?

Answer: Orbital.

 

83) What does Frank-Hertz experiment establish?

Answer: The Frank-Hertz experiment establish that there are discrete energy levels in atoms.

 

84) Write a Radio isotope.

Answer: I-131

 

85) What is the male reproductive part of the flower known as?

Answer: Stamens.

 

86) Who said, “All falling bodies, irrespective of their size, descend at the same speed”?

Answer: Galileo Galilei.

 

87) What happens if a reversible reaction continues for a long time as a closed system?

Answer: Both the reactions continue at the same speed.

 

88) The major shell-wise electronic configuration of element with the atomic number 15 is what?

Answer: 2, 8, 5

 

89) In which regions of the spectrum, Hyman and balmer series lie?

Answer: They lie in ultraviolet and visible regions respectively.

 

90) How does the living and non-living resemble up to the level organization?

Answer: Molecules and compounds.

 

91) Name the instrument used to demonstrate geotropism?

Answer: Clinostat.

 

92) Which Austrian physicist developed the philosophy that all knowledge is simply sensation?

Answer: Ernest Mach.

 

93) Which is the most suitable temperature for the production of sulfur trioxide from sulfur dioxide and oxygen?

Answer: 450° C.

 

94) Who put forward the principle of uncertainty?

Answer: Werner Heisenberg.

 

95) In which regions of the spectrum, the Paschen series lies?

Answer: In ultraviolet and infra-red.

 

96) What number of chemicals are present in a cell?

Answer: About 5000.

 

97) What are the types of flagella noticed in Algae?

Answer: Whiplash, Tinsel.

 

98) Who contemplated “A freely floating magnet orients itself in the north-south direction?

Answer: Robert Norman.

 

99) What happens if a reversible reaction is allowed to continue uninterrupted?

Answer: It will finally reach a stage at which the concentrations of reactants and products remain without any change.

 

100) When electron leaves an orbital and jumps in to another?

Answer: When its energy changes.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 3

 

101) Who gave principle that “any given quantum orbit in an atom can be occupied by no more than two electrons”?

Answer: Pauli.

 

102) Write an example of homeostasis.

Answer: Increased heart beat on running and sweating during exercise.

 

103) What are Atrichous bacteria?

Answer: Bacteria which do not have flagella are called Atrichous bacteria.

 

104) Who gave the idea “Electricity flows through space from heated metal”?

Answer: Thomas Alva Edison.

 

105) What happened if the concentration of the reactants is increased in a reversible reaction?

Answer: Concentration of the product increases.

 

106) The electronic configuration of an atom is 2, 8, and 2. What is its atomic number?

Answer: 12.

 

107) Who introduced the concept of electron spin?

Answer: Uhlenbeck and Goudsmit.

 

108) Which is called blue-print of information?

Answer: DNA.

 

109) What are the other names for dark reaction of photosynthesis?

Answer: Blackman’s reaction or Calvin cycle.

 

110) “Moving particles have wave characteristics.” Who proposed the idea first?

Answer: Victor de Broglie.

 

111) Who put forward a principle relating to the equilibrium system?

Answer: Le Chatelier.

 

112) What do you mean by orbitals?

Answer: They are regions of space around the nucleus where the probability of finding an electron is maximum.

 

113) In which form is energy radiated from a source?

Answer: Photons.

 

114) Which cells are programmed to die during embryonic stage?

Answer: Vessel elements.

 

115) What is the most common nutritive tissue for the developing embryos in angiosperm known as?

Answer: Endosperm.

 

116) Who suggested that light is made up of packets of energy known as protons?

Answer: Albert Einstein.

 

117) How is Le Chatelier principle useful to us?

Answer: It helps us to infer the effect of the change of concentration, pressure, or temperature on an equilibrium system.

 

118) What are the integers used to express the energy, posit, etc. of an electron?

Answer: Quantum numbers.

 

119) What must we consider to explain fine structure of the spectrum of hydrogen atom?

Answer: Spin angular momentum.

 

120) Why virus cannot be cultured in totally artificial medium?

Answer: Because it lacks machinery to use genetic information.

 

121) What is an animal?

Answer: The word animal comes from Latin, meaning breath or soul. It includes mammals, birds, reptiles, fish, frogs, clams, lobsters, insects, worms, and jelly-fish.

 

122) Who first gave the concept of ‘Atom’?

Answer: Kanada.

 

123) The substance which conducts electricity with the help of the ions present in them is called what?

Answer: Electrolytes.

 

124) The steady state from which no spontaneous change takes place is called what?

Answer: Equilibrium.

 

125) What is the use of Altimeter?

Answer: To measure the altitude.

 

126) What are seedless plants called?

Answer: Cryptogams.

 

127) What are invertebrates?

Answer: They are a division of the animals which have no vertebral column.

 

128) How many times is the proton heavier than the electron?

Answer: 1836 times.

 

129) Write the name of an anion.

Answer: Hydroxide ion.

 

130) What is the color of ammonium chloride?

Answer: White.

 

131) What is the use of Ammeter?

Answer: To measure the flow of electric current.

 

132) What is Dendrology?

Answer: The study of trees called Dendrology.

 

133) Which is the biggest cell?

Answer: The egg of the bird ostrich.

 

134) What is AMU?

Answer: It is the unit of atomic mass.

 

135) Write the name of an insulator.

Answer: Glass.

 

136) The chemical reactions which never go to completion are called what?

Answer: Reversible reactions.

 

137) What is the use of Anemometer?

Answer: To measure the speed or force of the wind.

 

138) Energy is converted from sunlight and released by what?

Answer: Respiration.

 

139) Gave the names of three fur bearing animals?

Answer: The sable, a kind of antelope, mink and the arctic fox are fur bearing animals.

 

140) The energy released from the sun and the other stars is due to what?

Answer: Nuclear fusion.

 

141) Which is the best conductor of electric current?

Answer: Silver.

 

142) In the manufacture of ammonia from hydrogen and nitrogen the pressure used is.

Answer: Very high.

 

143) What is the use of electroscope?

Answer: To measure the electrostatic charge.

 

144) Name the process by which plants prepare their food.

Answer: Photosynthesis.

 

145) Which living animal has the longest lifespan?

Answer: Tortoise.

 

146) The force that tends to make a nucleus fly apart?

Answer: Electrostatic repulsion.

 

147) Which is the non-conductor of electricity?

Answer: Wood.

 

148) The process of manufacture of Sulfuric acid is named as what?

Answer: Contact process.

 

149) What is the use of Calorimeter?

Answer: To measure the amount of heat.

 

150) What is Tonoplast?

Answer: Tonoplast is the membrane around the plant vacuoles.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 4

 

151) What is a flying fox?

Answer: It is a kind of bat.

 

152) Which force is responsible to keep the atomic nuclei together?

Answer: Nuclear force only.

 

153) Which substance increases its electrical resistance on increasing temperature?

Answer: Metallic conductors.

 

154) What is the color of ferric thiocyanate?

Answer: Deep red or blood red.

 

155) What is the use of Speedometer?

Answer: To indicate the speed of a vehicle.

 

156) What is the other name of root cap?

Answer: Calyptra.

 

157) Which is the largest marsupial?

Answer: Red kangaroo.

 

158) How do the electrons move according to the Rutherford model of the atom?

Answer: Electrons orbit the positively charged nuclei.

 

159) Who gave the scientific explanation to the electrolytic reaction?

Answer: Faraday.

 

160) What is known as a system of reacting substances in which the concentrations of reactants and product do not undergo any change?

Answer: Chemical equilibrium.

 

161) What is the use of Rectifier?

Answer: It is an apparatus for condensing a hot vapor to a liquid in distillation.

 

162) What is Anemophily?

Answer: It is the pollination by wind.

 

163) How do mammals communicate?

Answer: They communicate by sounds, touch, visual clues, and odor.

 

164) What does the phenomenon of photo-electric emission establish?

Answer: The quantum nature of light.

 

165) Which do not conduct electricity?

Answer: Non-Metals.

 

166) What is dissociation?

Answer: Reversible decomposition is called dissociation.

 

167) What is the use of Gyroscope?

Answer: To illustrate dynamics of rotating bodies.

 

168) What is pollination?

Answer: The transference of pollen grain from the another of a flower to the stigma is known as pollination.

 

169) What is a viviparous?

Answer: A viviparous animal is one that gives birth to young ones.

 

170) When does the emission of energy take place?

Answer: An electron jumps from the higher orbit to the lower orbit.

 

171) Which non-metal shows metallic conduction?

Answer: Graphite.

 

172) What is the color of Phenolphthalein in sodium hydroxide solution?

Answer: Pink.

 

173) What is the use of Barometer?

Answer: To measure the atmospheric pressure.

 

174) What is Clinostat?

Answer: Clinostat is an apparatus used to demonstrate photoperiodism.

 

175) What is Murrah?

Answer: It is a hybrid buffalo which is a high milk producer.

 

176) What did Rutherford’s gold foil experiment prove?

Answer: Positively charged protons are contained in the nucleus of the atom.

 

177) Which compound produced by anodic oxidation?

Answer: Potassium permanganate.

 

178) Which substance obtained on cooling the vapor produced on heating ammonium chloride?

Answer: Ammonium chloride.

 

179) What the use of Fathometer?

Answer: To measure the depth of water.

 

180) Name the process by which terrestrial plant loses water?

Answer: Transpiration.

 

181) Which is the tallest living animal?

Answer: Giraffe.

 

182) What are Alpha particles?

Answer: Helium nucleus.

 

183) When sodium chloride solution is electrolyzed what is obtained at the anode?

Answer: Chlorine.

 

184) When temperature is decreased the speed of the reaction increases. Which was the action?

Answer: Exothermic.

 

185) What is the use of Periscope?

Answer: To observe objects on the surface from the submarine.

 

186) What is the term used for the occurrence of more than one type of morphologically different leaves on the same plant?

Answer: Heterophylly.

 

187) Which is the biggest land animal?

Answer: African bush elephant.

 

188) How does Alpha, Beta and Gama radiations come out of a radioactive substance?

Answer: spontaneously.

 

189) A substance which does not conduct electricity with the help of mobile electron?

Answer: Copper sulfate solution.

 

190) Write an example of an irreversible reaction.

Answer: The neutralization of sodium hydroxide with hydrochloric acid.

 

191) What is the purpose of Mariner’s compass?

Answer: To find the direction of the ship in the sea.

 

192) In which country the hormone gibberellin was discovered?

Answer: Japan.

 

193) How many species are there in mammals?

Answer: There are forty thousand species.

 

194) Where is installed the most powerful accelerator, the atom smasher?

Answer: Illinois, USA.

 

195) When a concentrated solution of copper sulfate is electrolyzed which ion gets discharged at the anode?

Answer: Hydroxide ion.

 

196) A factor which is unable to alter the equilibrium state of reactions in which only solids or liquids are present is?

Answer: Pressure.

 

197) What is the use of Stereoscope?

Answer: To see the photos taken by two cameras placed at two different angles.

 

198) Name the natural process involving loss of water from a plant in the form of liquid drops.

Answer: Guttation.

 

199) What is Pangolin?

Answer: It is a mammal which does not have teeth.

 

200) Where in India is cyclotron, the particle accelerator machine installed?

Answer: Kolkata.

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 5

 

201) Which are the metals manufactured by electrolytic process?

Answer: Na, K, Ca, Mg, Al.

 

202) Chemical equilibrium is said to be dynamic in nature. Why?

Answer: Because even after reaching equilibrium forward and backward reactions are taking place at the same rate.

 

203) What is the use of Callipers?

Answer: To measure the internal and external diameter of a tube.

 

204) What is the technical name of the natural opening in the leaves meant for gaseous exchange?

Answer: Stomata.

 

205) Which is the animal that never drinks water?

Answer: Kangaroo rat.

 

206) X-rays consists of what?

Answer: Electromagnetic radiations.

 

207) Which ions are attracted to the cathode?

Answer: Cations.

 

208) What must be constant for the system to reach equilibrium?

Answer: Temperature.

 

209) What is the purpose of a Geiger counter?

Answer: To detect and count nuclear particles and radiation.

 

210) What are Heliophytes and Sciophytes?

Answer: Heliophytes are plants that grow in full sunlight, Sciophytes are plants that grow in shade.

 

211) What is Herbivorous?

Answer: Herbivorous is the term used to describe plant eating animals.

 

212) What are cosmic rays?

Answer: High energy particles.

 

213) The atoms or groups of atoms that carry electrical charge are called what?

Answer: Ions.

 

214) What do you understand by chemical equilibrium?

Answer: The stat of a system of reacting substances in which the concentration does not change is called chemical equilibrium.

 

215) What is the use of Cardiograph?

Answer: It is an instrument to record the beats of heart.

 

216) Name the four insectivorous plants.

Answer: 1. Drosera, 2. Dionaea, 3. Aldrovanda, 4. Utricularia.

 

217) Which are the mammals that lay eggs?

Answer: Spiny anteaters and the duck-billed platypus.

 

218) Who discovered positron?

Answer: Anderson.

 

219) Which chemical reactions take place in a torch cell?

Answer: Chemical energy is converted in to electrical energy.

 

220) What are the factors affecting the chemical equilibrium?

Answer: The changes in the concentration, temperature, or pressure affect the equilibrium.

 

221) What is the use of Audiometer?

Answer: To measure the intensity of sound.

 

222) What is the color of Carotene?

Answer: yellow.

 

223) How far can a kangaroo jump?

Answer: It can cover a distance of 7 to 9 meters just in one jump.

 

224) What is ratio of the frequencies of the long wavelength limits of the Hyman and Balmer series of hydrogen?

Answer: 5:27

 

225) Which is not a characteristic of metallic conductor?

Answer: Electrical conductivity increases with increase in temperature.

 

226) Name the reactant used in excess in contact process?

Answer: Air.

 

227) What is the use of Saccharometer?

Answer: To determine the sugar concentration in a liquid.

 

228) What is the source of chemical energy during photosynthesis?

Answer: Adenosine Triphosphate (ATP)

 

229) Where is the metameric segmentation occur?

Answer: Annelida.

 

230) What is called the law of equivalence of mass and energy?

Answer: Einstein’s law.

 

231) Which is obtained at the cathode when sodium chloride solution is electrolyzed?

Answer: Hydrogen.

 

232) What is the pressure used in the manufacture of ammonia?

Answer: 1000 atmospheres.

 

233) What is the use of Photometer?

Answer: To measure the intensity of light.

 

234) What is the shape of chloroplast in spirogyra?

Answer: Ribbon shaped.

 

235) Why do animals have hair?

Answer: They help to retain the internally producing heat.

 

236) What is known as, no two fermions can exist in identical quantum states?

Answer: Pauli Exclusion Principle.

 

237) Where does reduction take place?

Answer: At the cathode.

 

238) What is the optimum temperature in the manufacture of ammonia?

Answer: 500° C.

 

239) What is the use of Hygrometer?

Answer: To measure the humidity of atmosphere.

 

240) Which plant has the lifespan of 4000 years?

Answer: Gnetum.

 

241) Which the animal that has a tongue longer than its body?

Answer: Chameleon.

 

242) What do you mean by the third order of levers?

Answer: The effort is in between the resistance and the fulcrum.

 

243) Which has greater ability to giveaway electron?

Answer: Sodium atom.

 

244) Which group contains the elements with the largest atomic size?

Answer: First group.

 

245) What is the use of Crescograph?

Answer: To measure the growth of plants.

 

246) Who discovered penicillin?

Answer: Alexander Fleming.

 

247) Which animal has the biggest brain?

Answer: Sperm Whale.

 

248) What changes is done by a dynamo?

Answer: Mechanical energy is converted in to electrical energy.

 

249) Chlorine is manufactured industrially by electrolysis of what?

Answer: Aqueous solution of sodium chloride.

 

250) The electronegativity of cesium and francium according to Linus Pauling electronegativity scale is?

Answer: 0.7

 

General Science Questions and Answers – Basic Science Quiz Part 6

 

251) What is meant by Bean fort scale?

Answer: To measure the scale of wind velocity.

 

252) Who discovered the vaccine for small pox?

Answer: Edward Jenner.

 

253) What kind of animals lives underground?

Answer: Bees, badgers, earth worms, turtles and toads.

 

254) Which is the main source of energy to earth?

Answer: Sun.

 

255) A metal which is manufactured by electrolysis?

Answer: Sodium.

 

256) What is mean by ionization energy?

Answer: Energy required to remove an electron.

 

257) What is the use of Galvanometer?

Answer: To measure electric currents.

 

258) Won invented the stethoscope?

Answer: Dr. Rene Laennec.

 

259) Which are the cats that have no tail?

Answer: The Manx and the Siamese.

 

260) If velocity of a moving body is made 3 times, what happens to its kinetic energy?

Answer: K. E will increase 9 times.

 

261) Which is obtained when potassium manganite solution is electrolyzed?

Answer: Potassium permanganate.

 

262) What is the basis for modern classification of the elements?

Answer: Atomic number.

 

263) What is the use of Epidiascope?

Answer: To project slides and opaque objects like graphs maps etc. on screen.

 

264) Who discovered the bacterium which causes anthrax?

Answer: Robert Koch.

 

265) Which animal is the fastest on foot?

Answer: Cheetah.

 

266) Write an example of a third order of lever.

Answer: Forceps, ice tongs, hook and rod.

 

267) Electrolytic refining is used to refine what?

Answer: Copper.

 

268) What kind of elements form co-ordination compound?

Answer: Transition metals.

 

269) What is the use of Gravimeter?

Answer: To measure the quantity of oil under water.

 

270) Who invented Golgi bodies?

Answer: Camillo Golgi.

 

271) Why does the egg happen to be larger in size when compared to the other cells?

Answer: Because the food for the growth of the embryo is stored in egg.

 

272) Write an example of second order.

Answer: Nut cracker.

 

273) Among hydroxyl ions and sulfate ions, which has more electron affinity?

Answer: Sulfate ions.

 

274) What are the elements of second group called?

Answer: Alkaline earth metals.

 

275) What is the use of Odometer?

Answer: To measure the distance covered by a vehicle.

 

276) Who first discovered cells?

Answer: Robert Hooke.

 

277) Which is the aquatic animal with the most developed intelligence?

Answer: Dolphin.

 

278) What is the unit of work in the C.G.S system?

Answer: Erg.

 

279) The conductivity of metal is due to what?

Answer: The flow of electrons.

 

280) Who was the first one to start the classification of elements?

Answer: Mendeleev.

 

281) What is the use of Microscope?

Answer: To magnify tiny objects.

 

282) Who discovered the nucleic acid?

Answer? Miescher.

 

283) What is the average length of dolphin?

Answer: 1.3 meter.

 

284) By what type of force the work is done when a body falls freely?

Answer: Gravitational force.

 

285) A substance which is undergoes electrolytic conduction?

Answer: Fused sodium chloride.

 

286) Name two elements having low ionization energy.

Answer: Cesium and Francium.

 

287) What is the use of Microphone?

Answer: A device used in sound reproduction systems for converting sound in to electrical energy.

 

288) Who is called the father of modern biology?

Answer: Aristotle.

 

289) Name four animals which are put to work by man?

Answer: The donkey, the mule, the camel, the bullocks.

 

290) What is equal to one watt?

Answer: One joule/second.

 

291) The negative electrode is called what?

Answer: Cathode.

 

292) Which element has the highest electron affinity?

Answer: Fluorine.

 

293) What do you mean by the rate of work done?

Answer: Power.

 

294) Who discovered insulin?

Answer: Sir Fredrick Grant Banting and J.J.R. Macleod.

 

295) What is called an animal which eats human flesh?

Answer: Feline.

 

296) One H.P is equal to what?

Answer: 746 Watts.

 

297) The electrolyte is suitable for electroplating nickel is what?

Answer: Nickel ammonium sulfate.

 

298) Which elements form large number of hydrides?

Answer: Carbon.

 

299) What is the collision when two bodies stick together after the collision?

Answer: Inelastic.

 

300) Who was the inventor of cortisone?

Answer: Edward Calvin Kendall.

The post 300 General Science Questions and Answers – Physics Chemistry Biology Quiz appeared first on Tutor-Saliba.

]]>
https://www.tutor-saliba.net/general-science-questions-and-answers-physics-chemistry-biology-quiz/feed/ 0 75